• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

 Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçları açıklandı. Konuyla ilgili Türk-İş`in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle oldu: 

PİYASANIN “GÖRÜNMEZ ELİ” ÇALIŞANIN CEBİNDEKİ PARAYI KEMİRMEYE DEVAM ETTİ

“Gıda fiyatlarındaki artış devam ediyor. Yürütülen kampanyalar, piyasaya yapılan müdahaleler çarşı-pazar ve marketlerdeki fiyat artışını önlemedi. Piyasanın “görünmez eli” çalışanın cebindeki parayı kemirmeye devam etti. Özellikle dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamalarında ağırlıklı yer kaplayan gıda ürünlerindeki fiyat artışı çalışanların geçim şartlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Mutfak harcaması kapsamında günlük tüketimi fazla olan yaş sebze ve meyve fiyatları -ileri sürülen çeşitli nedenlere de bağlı olarak- bu ay tekrar yükseldi.”

OCAK AYINDA GIDA FİYATLARINDA TEKRAR YÜKSELMEYE BAŞLADI

“Oysa Türk-İş tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda endeksindeki son oniki aylık gelişimin yer aldığı şekilden de görüleceği üzere, piyasaya yapılan müdahale sonucu geçtiğimiz yılın son aylarında gıda fiyatları artışında belirgin bir gerileme yaşanmıştı. Ancak Konfederasyon tespitlerine göre bu ay gıda fiyatlarında tekrar yükselme eğilimi ortaya çıktı.”

TÜRK-İŞ ARAŞTIRMASININ 2019 OCAK AYI SONUCUNA GÖRE: 

“Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.008,66 TL, olurken, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.542,88 TL oldu. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti` ise aylık 2.451,97 TL olarak hesaplandı.”    

GIDA HARCAMASI TUTARI BİR AYDA 67,50 TL ARTIŞ GÖSTERDİ

“Türk-İş hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı bir ayda 67,50 TL artış gösterdi. Bunda özellikle yaş sebze ürünlerindeki artışın etkisi fazla oldu. Son bir yıl itibariyle -sadece mutfak harcaması için- 393,17 TL daha fazla harcama yapma gereği ortaya çıktı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı ise geçen yılın aynı ayına göre 1.280,70 TL artış gösterdi. Böylece Ocak ayı itibariyle bir önceki aya göre hayat 220 TL daha pahalı duruma geldi. 

ASGARİ ÜCRET BEKAR BİR İŞÇİYİ BİLE GEÇİNDİREMİYOR

“2019 yılında geçerli olmak üzere yüzde 26,04 artışla aylık net 2.020,90 TL olarak belirlenen bekar bir işçinin asgari ücretindeki artış 417,77 TL olmuştu. Böylece asgari ücret uzun bir aradan sonra dört kişilik bir ailenin açlık sınırı tutarının üstünde belirlenmiş oldu. Ancak bekar bir işçinin yaşam maliyetini karşılamaktan uzak kaldı. Milyonlarca işçinin asgari ücret düzeyinde gelir düzeyine sahip olduğu, milyonlarca emeklinin aylık maaşının asgari ücretin altında olduğu bir yapıda, dar ve sabit gelirli kesimlerin geçim ve yaşama şartlarının iyileştirilmesi gündemin öncelikli konusu olmaya devam etti.”    

MUTFAK ENFLASYONU

“Türk-İş`in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Ocak ayında şu şekilde gerçekleşti. Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 3,48 oranında arttı. Yılın ilk ayında fiyatlardaki artış yüzde 3,48 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 24,34 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 17,60 oldu.”   

“ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE”YE NE OLDU?

“Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları marketten markete, pazarın bulunduğu semte göre değişiklik göstermektedir. Ancak vurgulanması gereken husus; ülke genelinde yürütülen “enflasyonla topyekün mücadele” çerçevesinde kimi yerlerde uygulanan indirim artık yerini fiyat artışlarına bırakmaktadır. Bu durum dikkate alınarak bu ay gerçekleşen fiyat değişiklikleri değerlendirilmelidir.”