• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
Rusya, Suriye İçin Ne Yapıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Riyad Makayev / Analiz
 
Rusya Arap baharıyla tek tek ticari ortaklarını kaybederken son hamle olarak Suriye konusunda daha hassas davranarak Suriye’ye destek vermeye devam ediyor. Rusya her ne kadar batıya karşı bazı konularda anlaşmış gözükse de hiç bir zaman yaptığı anlaşmaya sadık kalmayacaktır. Rusya bu konuda kendini kanıtlamıştır. Eski İngiliz Başbakanı şöyle demiştir: “Rusya ile yapılan anlaşma o anlaşmanın yazıldığı kağıt parçası kadar bile değer taşımamaktadır.” Rusya kamuoyunda sergilediği politikayı gerçek anlamda takip etmez.

ESED’İN STRATEJİK DANIŞMANLARI RUS AJANI MI?

Rusya şu anda tüm cephanelerini Suriye diktatörü için açmış durumda. Çünkü Rusya Suriye’de öldürülen insanlara bakmaz, kaybedeceği ticari çıkarlarına bakar. Her ne kadar Suriye muhalefeti Rusya ile yeni anlaşmalar yapacağız diye açıklamalar yapsa da Rusya Suriye muhalefetinin bu söylemlerini pek ciddiye almıyor, çünkü muhalefeti daha oluşmadan tanıyordu. Libya’daki muhalefet de aynı açıklamalar yapmıştı. Ama Rusya Libya’da kaybetti.

Şimdi Rusya kendi ajanlarını hem Avrupa’da hem Amerika’da harekete geçirmiş durumda. Soğuk savaş döneminde bile Rusya bu kadar hareketli bir dönem geçirmemişti. İngiliz The Guardian gazetesinde geçen ay çıkan bir yazıda İngiltere’deki Rus ajanlarının soğuk savaş döneminden daha çok olduğunu yazdı. Suriye’de Beşar Esed’in en yakın stratejik danışmanlığını yapanların Rus ajanları olduğu yönünde Rus medyasında bazı haberler çıktı ancak FSB derhal bu türden haberleri sansürledi.

ESED’İN ZIRHI RUSYA

Amerika, Beşar Esed’i BM planına uymaya çağırdı ve tehdit etti. Aslında bu tehdit Esed’e değil direkt Rusya, Çin ve İran için yapılmış bir tehdittir. Amerika, Rusya olmasa Esed’e bir gün bile mühlet vermezdi. Amerika muhalefeti silahlandırmayacağım derken Rusya hiç kimseden çekinmeden Esed rejimini silahlandırmaya devam ediyor. Medvedev, Suriye konusunda pasif kalıyor. Putin’in, Başkanlık görevine başlamasıyla dişlerini göstermeye başlayacak. Putin önceden ajan olarak görev yaptığı için kimi nerden nasıl dürtmesi gerektiğini iyi biliyor. BM ve Arap Birliği tek tarafı tutarken, Rusya Çin’i yanına alarak Suriye’ye karşı yaptırımları kesin hayır demeden yine tartışılması gerekir diye zaman kazanmaya çalışıyor ve sert yaptırımlara yine hayır diyor ve desteklemiyor. Rusya şimdilik Beşar Esed için bir zırh haline gelmiş ve adeta Esed’in can damarı olmuş durumda.

‘BM’NİN GÖREVİ İKTİDAR DEĞİŞTİRMEK DEĞİL’
Rusya’nın BM temsilcisi Vitaliy Churkin, CNN muhabiri Kristian Amanpur’a verdiği demeçte Rusya’nın Suriye’de iktidar değişikliğini öngören yaptırımlara karşı olduğunu söyledi. BM Güvenlik Konseyinin görevinin, iktidarları değiştirmek değil, oluşan krizde taraftarları barıştırmak ve çözüm aramak olduğunu söyledi. Suriye’nin Libya olmadığını söyleyen Churkin, Suriye’nin ciddi bir ordusu ve ciddi bir halk desteğinin olduğunu dile getirerek “Eğer bir müdahale söz konusu olursa çok kan akar” diye konuştu. Kaddafi iktidarı, ciddi bir askeri oluşuma sahip olmadığı halde 50 binin üzerinde insan öldü ve halen Libya’nın problemleri devam ediyor. Suriye Libya gibi kolay bir lokma değil diyen Churkin, böylece Rusya’nın Beşar Esed’i sonuna kadar savunacağını göstermiş oldu.

RUSYA MENFAATİ İÇİN SAVAŞA BİLE GİRER

AB ve BM, Kofi Annan planını tamamen desteklediklerini açıklarken öbür taraftan Rusya ile tamamen bozuşmak istemiyor ve Suriye’de denetleme heyetine Rusya’dan 4 askeri subay dahil ediyor. Rusya, Suriye’yi denetleme konusunda önderliğin kendisinde olmasını ısrarla söylüyor ve bir bakımdan da bunu almış durumda. Aslında Suriye konusunda tam olarak çözüm aktörü Rusya. Rusya ikna edilirse Suriye diktatörü devrilecek, yerine Amerikancı ve israil dostu yeni muhalefetin lideri gelecek. Tüm oyunlar bundan ibaret. Ama Rusya bunu bildiği için buna okey vermiyor. Her ne kadar Amerika ve Avrupa, Suriye’ye karşı yaptırımlar uygulasa ve Beşar Esed’i devireceğiz dese bile Rusya istemedikçe bu pek mümkün gözükmüyor. Rusya, Putin’in gelişi ile Avrupa’yı susturup Amerika ile pazarlığa oturabilir. Rusya için İran ve Suriye çok çok önemli. İran Hazar havzasına sahip bir ülke. İran düşerse Rusya Hazar havzasını yeniden masaya yatırmak zorunda kalacak ve petrol ile doğalgaz boru hatları tehlikeye girer. Milyarca dolar yatırılan petrol boru hatlarının tehlikeye girmemesi için Rusya bölgede savaşa bile rahatlıkla girebilir.
 
 
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir