• DOLAR 32.542
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2489.213
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1918: Lev Troçki Sovyetler Birliği'nde Kızıl Ordu'yu kurmaya başladı.

Lev Troçki, Rus Çarlığının yıkılıp Komünist rejimin inşasında ihtilalin ilk öncü kadrolarındandır. Sovyetler Birliği'nin ilk yıllarında etkili bir siyasetçiydi. Dışişlerinden Sorumlu Halk Komiseri görevini alan ilk kişi, Kızıl Ordu'nun kurucusu ve komutanı, Savaştan Sorumlu Halk Komiseri oldu. Ayrıca Bolşevik Parti'nin Politbüro üyesiydi.1924 yılında Lenin öldükten sonra yönetimi ele geçirmek için Josef Stalin ile giriştiği siyasi mücadeleyi kaybedince resmi görevleri bir bir elinden alınarak tasfiye edildi ve Sovyetler Birliği'nden sürgün edildi. 1940 yılında da Stalin`in emriyle İspanyalı bir Stalinist tarafından başına kazmayla vurularak ağır yaralandı. Ertesi gün de öldü. Şu işe bakın ki, kendisinin kurduğu Kızıl Ordu, kendi katiline Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası vererek taltif ederken Stalin de Lenin Nişanı vermiştir.  Kızıl Ordu`yu kurup ilk komutanı olarak Devrimden sonraki iç karışıklıklarda yüz binlerce insanı öldüren Troçki tarihe aslında ibret alınası bir anekdot olarak geçmiştir.

1920: Osmanlı Mebusan Meclisi'nin gizli oturumunda Misak-ı Milli kabul edildi. Milli Misak yani Milli Yemin anlamına gelen Misak-ı Millli, Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasî manifestosu olan altı maddelik bildirinin adıdır.

1921: Türkiye Komünist Partisi`nin ilk merkez komitesi başkanı Mustafa Suphi ve arkadaşları, Yahya Kâhya`nın adamlarınca öldürüldü.  Mustafa Suphi ve arkadaşları Rusya`ya kaçmak üzere Trabzon'a geldikten sonra İskele Kahyası İttihatçı Yahya tarafından bir motora bindirildiler ve gece denizde öldürüldüler.

1935: İzlanda kürtajı yasallaştıran ilk ülke oldu. Kürtaj, yani anne karnındaki bebeği daha doğmadan öldürmek. Çağdaş literatür çocuğu anne karnında öldürmenin adını cinayet olmaktan çıkarıp bu cinayete Kürtaj ismi koymuştur. Medeniyeti gelişmemiş denilen eski topluluklarda dahi bebekler doğduktan sonra öldürülürken sözde ilim ve fen çağında bebekleri katletme işi basit ameliye ile anne karnında yapılmaktadır.

1959: Çukurova'da sel oldu. 200 bin portakal ağacı sel altında kaldı. Bir mensucat fabrikasını sel bastı. Zararın 5 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Bölgede yiyecek sıkıntısı başladı.

1971: İzmir'de gençler Amerikan 6 Filo'sunu protesto ettiler; 20 genç gözaltına alındı.

1974: Devrimci Subaylar Örgütü davasında 33 subay 6-12 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldılar. Söz konusu 33 subay Doğu Perinçekle irtibatlıydılar. Perinçek de bu duruşmada orduya sızma suçlamasıyla yargılanmıştı. Ordu her ne kadar başından beri Atatürkçü sola meyilli olsa da komünist ve sosyalist radikallere mesafeli davrandı. Türkiye`deki komünist ve sosyalistler de radikal silahlı örgütlerle amaçladıkları devrimi yapamayacaklarını anladıkları yerde orduya sızıp, TSK`yı ele geçirerek amaçlarına varmayı hedeflediler. Söz konusu Devrimci Subaylar Örgütü bu meyanda ele alınabilir.

1987: Türkiye, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu'na kişisel başvuru hakkını çekince koyarak kabul ettiğini açıkladı.

1992: Anayasa Mahkemesi Türkiye Birleşik Komünist Partisi'ni kapattı.

2007: Irak'ın Necef kentinde direnişçiler ile Amerikalı ve Iraklı askerler arasında meydana gelen çatışmalarda 250 direnişçi katledildi.

2012 : Arap Birliği, Suriye'deki Gözlemci Faaliyetlerini Durdurdu. Birliğin Hazırladığı Yeni Suriye Planı İse Bm Güvenlik Kurulu'nun Gündeminde...

2016: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçları açıklandı. Nüfusumuz 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu.

2017: Emniyet Genel Müdürü, Vali Selami Altınok'un koordinesinde 81 ilde asayiş uygulaması başlatıldı. Operasyona 50 bin 696 polis katıldı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir