• DOLAR 32.392
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.9
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

66: Halley kuyruklu yıldızı Dünya'nın yakınından geçti.

Bazı bilim adamlarının dediğine göre, bu Halley adı verilen Kuyruklu yıldızın kayıtlara geçen beşinci geçişiydi. Bilimsel verilere göre 75-76 yılda bir görünür. Yine bilim adamlarının dediğine göre iç Güneş Sistemine en son 1986`da giren Halley Kuyruklu Yıldızı hesaplamalara göre 2061 yılında tekrar görülecektir. Adını yörüngesini hesaplayan Edmond Halley`den almıştır. 1910`da görüldüğünde özellikle Amerika başta olmak üzere dünyada bir çok milletin Halley Kuyruklu Yıldızının dünyaya çarpacağı ve çok kimselerin öleceği yaygarası koparılmış ve inanlar tabir-i caizse yıldız geçip gidinceye kadar ölüp ölüp dirilmiştir.

1699: Osmanlı Devleti Karlofça Antlaşması'nı imzaladı.

Karlofça Anlaşması, Osmanlılar ile Kutsal İttifak Devletlerini oluşturan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti, Lehistan-Litvanya Birliği ve Rus Çarlığı arasında imzalanmıştır.

Karlofça Osmanlının toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu antlaşma ile Osmanlı'nın Orta Avrupa'daki egemenliği sona ermiş ve Osmanlı Devleti "Gerileme Dönemi"ne girmiştir.

1788:  İngiliz donanması Sidney sahillerinde demir attı. Bu, Avrupalıların Avustralya`da kalıcı yerleşimini başlatan bir gelişmedir. Batı tarihinin size artık yabancı olmayan bir fotoğrafını bu vesileyle çekelim.

İlk olarak 1778 yılında 26 Ocak`ta İngiliz donanması komutanı James Cook`un önerisiyle İngiltere`nin aşırı kalabalık hapishanelerinden 759 suçlu Sidney`e getirilmiştir. Böylelikle İngilizlerin sömürge kolonisi burada başlamıştır. Bu tarihten, yani 26 Ocak 1778`den itibaren tam 60 yıl boyunca Sidney kasabası İngiltere toplumunun istenmeyen veya suçlu kişilerine ev sahipliği yapmıştır. Siz buna şöyle de diyebilirisiniz; İngilizler sırf suçlularını ve istenmeyen kişilerini sürmek için donanmalarına binmişler ve Avustralya`ya gidip Sidney şehrini sömürgeleştirmişler. Peki İngilizler oraya vardıklarında yerleşim alanı değil miydi, orda yaşayanlar yok muydu? Elbette vardı. Hatta beşeri tarih isimlendirmesiyle söyleyecek olursak Tarih öncesinden kalma bir yerleşim alanıydı. Ama İngilizler oraya varınca Sidney`in yerlilerini zorla yerlerinden edip halkın büyük bir kısmını katlettiler. Geri kalanların da hep yaptıkları gibi köleleştirip kötü çalışma şartlarından kaynaklanan salgın hastalıklar nedeniyle toplu halde ölmelerine sebep olmuşlardır. Kim olursa olsun, hiçbir insan topluluğu böyle bir muameleyi hak edemez, hak edecek bir suç işleyemez. Ama İngiltere gibi vampir ve kan içici Batılı devletler güçlü olunca bu hakkı kendilerinde bulurlar nedense. Sizce “Hey ben geldim! Artık buralar benim olacak. Ben buraları sürdüğüm insanlar için hapishane olarak kullanacağım” deyip beldeleri işgal etmek ve asıl sahiplerini katletmek insanlık mıdır? Tabi ki değildir. Oysa bugün bizler bu gibi milletleri çağdaş ve medeni milletler olarak tanıyor, insanlığımıza insanlık katan değerlerimizden onlara benzemek pahasına vazgeçiyoruz.

1918: 1989'da darbeyle devrilerek idam edilen eski Romanya lideri Nikolay Çavuşesku doğdu.

Nikolay Çavuşesku Komünist lider Gheorghiu-Dei`nin 1965 tarihinde ölümünden Romanya`nın ülkenin yeni lideri ve Devlet Konseyi Başkanı oldu. Romanya`yı diğer kominist liderler gibi militanvari yöntemlerle idare etmeye devam etti. Gizli Polis, serbest düşünce ve medya üzerinde çok sıkı kontrol uyguladı. İç piyasada her şeyi karneye bağladı. Ülkedeki bu uygulama, ciddi yiyecek, giyecek ve ilaç sıkıntısı oluşturdu. Halk,  açlık sınırında yaşamaya başlarken kendisinin lüks ve ihtişama dayalı yaşamı ise devam ediyordu.

Doğu Bloku`nun göçmesi ile birlikte Çavuşesku`nun iktidarı sallanmaya başladı. 1989 yılında Çavuşesku, Macar asıllıların yaşadığı Timaşvar`da gösteri yapan halka ateş açılmasını emredince, başlayan devrim hareketi dalga dalga yayıldı. 1989 yılının Aralık ayının yirmi ikisinde karısıyla birlikte kaçmaya çalışırken yakalandı. Noel günü yargılanarak karısıyla birlikte idam edildi.

1926: Televizyon icat edildi. Aslında bu gibi durumlar belirli bir gün ile kayıt alınacak şeyler değildir. Bir süreç içinde işleyen bu gibi durumlara illa da bir Milet koymak gerektiğinden Televizyonun icadı için de 26 Ocak milat olarak verilmiştir.

1950: Hindistan anayasası kabul edildi ve Hindistan`da Cumhuriyet ilan edildi.

1959: Bağdat Paktı Konseyi Karaçi'de toplandı. Toplantıya, Türkiye adına Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu katıldı.

1970: Necmettin Erbakan ve 17 arkadaşı Milli Nizam Partisi'ni kurdu.

1974: CHP-MSP Koalisyon Hükümeti güvenoyu aldı. Bülent Ecevit başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi - Milli Selamet Partisi koalisyon hükümeti göreve başladı.

1979: Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der'in çalışmalarını durdurdu.

1980: İsrail ve Mısır arasında diplomatik ilişkiler başladı. Enver Sedat, İslam Ümmetine ihanet etmeyi içine sindirerek israille anlaşıp ikili iyi ilişkiler kurdu.

1992: 12 Eylül'den sonra ilk kez memur eylemi düzenlendi İstanbul'daki eyleme 5 bin memur katıldı

2001: Hindistan`ın batı ucunda bulunan ve yaklaşık 58 milyon nüfusa sahip eyaleti olan Gujarat'da meydana gelen depremde 20 binden fazla kişi öldü.

2005: Condoleezza Rice, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk siyahi kadın dışişleri bakanı oldu. İslam ümmetine Büyük Şeytan tarafından yapılan saldırıların en kanlı ve en yoğun döneminde Amerika dışişleri bakanlığı yapan Condoleezza Rice için kullanılan tanımlama “Şeytanın Kızı” idi. Condoleezza Rice da bu tanıma yakışır bir şekilde sıkı bir Siyonist dostluğu ve kindar bir İslam düşmanlığı yapmaktan çekinmemiştir.

2006: Filistin'de yapılan seçimlerde Hamas'ın parlamentodaki 132 sandalyenin 76'sını elde ettiği anlaşılınca Başbakan Ahmed Qurei istifa etti.

2008: Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltından çıkarılıp mahkemeye sevk edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, Susurluk Davası hükümlüsü Sami Hoştan, avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Hüseyin Gazi Oğuz ve Oğuz Alparslan Abdülkadir tutuklandı.

2010: Türkiye - Afganistan - Pakistan Üçlü Zirve toplantıları kapsamında Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi başladı.

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir