• DOLAR 32.499
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2429.204
  • ...
Türkiye İHA`ları gemiden uçurmaya hazırlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA

Dünyada fiilen ABD tarafından kullanılan ve Çin'in ise üzerinde çalıştığı bir teknolojiyle gemi üzerinden uçan platformlar katapultla fırlatarak havalandırılıyor.

Her iki ülke de bunun için kullanımı basit, maliyet etkin, daha yüksek güç kapasiteleri sunması dolayısıyla elektromanyetik fırlatma sistemlerini tercih ediyor.

Türkiye savunma sanayisinde de bir süredir bu sistemden yola çıkılarak elektromanyetik top ürünleri geliştirilmeye başlandı. Bu çalışmalar, güç kaynakları, yüksek akım/voltaj anahtarlama ve kontrol sistemleri ile çalışma prensibi gibi ortak özellikler dolayısıyla elektromanyetik fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine de imkan sağlıyor.

Elektromanyetik fırlatma sistemi, İHA'larla güçlendirilen Deniz Kuvvetlerinin etkinliğine güçlü bir katkı sağlama potansiyeli taşıyor.

"ÇOK ÖNEMLİ KABİLİYETLER KAZANDIRACAK"

Yeteknoloji AŞ Genel Müdürü Fazıl Hızal, elektromanyetik fırlatma sistemlerinin dünyada birçok uygulamayı hızlı şeklide değiştirdiğini söyledi.

Bu teknoloji sayesinde silah, top gibi ürünler üretilebilirken aynı zamanda katapult, fırlatıcı gibi teknolojilere yönelik çözümler de ortaya konulabildiğini belirten Hızal, Türkiye'nin ihtiyaçları dikkate alındığında bu tür teknolojilere daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Hızal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD ve Çin bu konuda uygulamalar yapıyor. Hatta ABD bu teknolojiyi envanterine aldı, gemilerinden elektromanyetik fırlatma sistemiyle uçak ve İHA kaldırabiliyor. Yakın zamanda Çin'in de bu teknolojiyi kullanmaya başlaması bekleniyor. Ülke olarak biz de bu teknoloji yarışında olmalıyız. Bu yarışa dahil olabilecek teknolojilere sahibiz.

Sınıfında dünyanın en iyi İHA'larını yapabiliyoruz, elektromanyetik fırlatma sisteminin tüm bileşenlerini Türkiye'de üretebiliyoruz. Dolayısıyla yakın zamanda kendi elektromanyetik fırlatma sistemimizi yapıp, gemilerimizden İHA'larımızı havalandırabiliriz. Bu teknoloji silahlı kuvvetlerimize sahada çok önemli kabiliyetler kazandıracaktır."

Kaynak, AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir