• DOLAR 32.347
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2310.164
  • ...
"Markalaşma üzerinde durulmalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tekstil sektörünün, gerek istihdam ve üretim gerekse de ihracat performansı ile Türkiye'nin en önemli sanayi kollarından biri olduğunu belirten Gaziantep Valisi Davut Gül, sektör temsilcilerinin katma değeri yüksek ürünlere yönelerek markalaşmanın üzerinde durması gerektiğine vurgu yaptı.

Gaziantep'te, 120 firmanın 350 markasıyla katıldığı "8. PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı" düzenlenen törenle açıldı. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) ile Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen "PENTEX Fuarı" düzenlenen törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, tekstil sektörünün gerek istihdam ve üretim gerekse de ihracat performansı ile Türkiye'nin en önemli sanayi kollarından biri olduğunu vurguladı.

Gaziantep'in, Türkiye'nin tekstil ve tekstil ürünleri ihracatında ikinci sırada yer almasının ve "PENTEX Fuarı"nın Türkiye'de ilk ve tek olarak Gaziantep'te yapılmasının kendileri için gurur kaynağı olduğunu belirten Gül, fuarın hayırlara vesile olmasını diledi.

"Suriye'ye savaş ortamında 500 milyon dolar ihracat yaptık"

Gaziantep'in, birliği, kardeşliği ve iş yapma kültürüyle dışarıda da çok güzel bir imaja sahip olduğunu belirten Gül, "Gaziantep'te son üç ayda 2 milyar TL'lik bir yatırım hamlesi başladı. Gaziantep, denizi olmadan 7 milyar dolar ihracat yapan bir şehir. 12 milyar dolar dış ticaret hacmi olan bir şehir. Suriye'ye bu savaş ortamında bile 500 milyon dolar ihracat yapan bir şehir. Hiçbir savaş sonsuza kadar sürmüyor. Bir gün Suriye'de barış hâkim olacak. Oranın tamamı güvenli bölge olacak ve o zaman Gaziantep bir yıl içerisinde ihracatını dörde, beşe katlayacak. İnşallah bu fuarlar da buna katkı sağlayacak. Katma değeri yüksek ürünlere yönelerek dünya markaları çıkartabilir ve markalaşma yolunda da Gaziantep'e yakışır ürünler ortaya koyabilecek güçte olan kentimizin sanayicilerle bunu başarabileceğine olan inancım tam." dedi.

"Açılan Karkamış Sınır Kapısı ile ihracatın daha artacağını düşünüyorum"

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, her fuar açılışının Gaziantep, şehrin sanayisi ve gelişimi adına umutlandıran ve heyecanlandıran açılışlar olduğunu belirterek, "Bugün geldiğimiz noktada, fuar merkezi olarak Türkiye'de ilk 5 il içerisinde, fuar sayısı ve açılan metrekare olarak da ilk 3-4'e girebilecek durumdayız ve bununla iftihar ediyoruz. Birçok il, bu noktada yola çıktıysa da çok başarılı olamadı ama Gaziantep her konuda olduğu gibi bu konuda da çok büyük başarı elde etti. Özellikle Suriye'ye yapılan ihracatta da tüm koşullara rağmen 500 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdik ki bunun da özellikle altını çizmek istiyorum. Açılan Karkamış Sınır Kapısı ile de ihracatın daha artacağını düşünüyorum. Eminim bunun penye sektörüne de önemli katkıları olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ülkeler ekonomilerini korumak için ticaret savaşı veriyor"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi:

"Fuarlar kenti olmanın ne demek olduğunu dünyayı tanıyan, fuarları gezen herkes bilir. Bu coğrafyada güçlü olmaktan başka çaremiz yok. Çok üretmemiz, çok satmamız lazım ama bunu yaparken de yüksek teknolojiye geçip rekabet etme gücümüzü artırmamız şart. Çünkü kimse artık komşusuyla rekabet etmiyor, Çin'deki bir sektör Amerika'daki aynı sektörle rekabet ediyor. Küreselleşmenin en ağır boyutunu yaşıyoruz. Ülkeler kendi ekonomilerini korumak için ticaret savaşı veriyor." diye konuştu.

"Hazır giyim ve konfeksiyon Gaziantep'in ihracat payında 9'uncu sırada"

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin, üretim, oluşturduğu katma değer, ihracattaki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Ünverdi, "Hazır giyim ve konfeksiyon grubu, Gaziantep'in ihracat payında 9'uncu sırada geliyor.  Diğer sektörlerimizde olduğu gibi hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de markalaşmaya ve katma değere yönelebilir. Özellikle parsiyel olarak yurtdışına ürün gönderen bu sektöre has yurtdışı nakliye konusunu çözebilirsek üretim ve ihracat rakamlarımızın daha da yukarı çıkacağına inanıyoruz. 2018 yılını yaklaşık 7 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattık. Kentimiz, konfeksiyon sektörünün de katkıları ile inşallah önümüzdeki yıllarda bu rakamları daha da yukarı taşıyacak. Tekstil ve hazır giyim sektörleri aynı zamanda genç nüfusa sahip ülkemizde, büyük bir istihdam kaynağı da oluşturuyor." dedi.

"Sektörlerimize yönelik nitelikli eleman yetiştiriyoruz"

Çoğu sektörde olduğu gibi konfeksiyon sektöründe de nitelikli eleman konusunda ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Ünverdi, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçmişte usta - çırak ilişkisi hâkimdi. Çocuklarımız zanaat öğrenir, kötü alışkanlık edinmez, meslek sahibi olurdu. Mesleki eğitime de gereken önemin verilememesi sebebiyle maalesef bir kuşağı kaybettik ve zanaatkâr yetiştiremedik. Ancak GSO bünyesindeki mesleki eğitim merkezimiz ve benzeri uygulamalarla inşallah bunu da aşacağız. Çünkü biz merkezimizde hem teorik eğitim almış hem de mesleği öğrenmiş gençler yetiştiriyoruz."

"Pazardaki fiyat baskısı ihracatçının gücünü kırıyor"

Dış pazarda Çin ile rekabet eder konumda olan sektörün girdi maliyetlerindeki yükselişle özellikle tekstil sanayicilerini etkilediğini kaydeden Ünverdi, şunları söyledi:

"Pazardaki fiyat baskısı ihracatçının gücünü kırıyor. Türkiye'de hazır giyim ihracatı uzun zamandır 17 milyar dolar bandına sıkışmış durumda ve maalesef bunu bir türlü aşamıyoruz. Fuarımız bu açıdan da büyük önem taşıyor. Büyük ve özel bir coğrafyaya ulaşan Pentex Fuarımızın bu manada çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Konfeksiyon sektörünün aslında stratejik olarak da kabul edilmesi gereken bir sektör olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu sektöre hızlı yatırım yapılabiliyor, yatırım maliyetleri düşük olmasına karşın çok yüksek oranda istihdam imkânı sağlıyor."

"Hazır giyim sektörü 8-10 yıldır, 15-17 milyar dolar arasına sıkışıp kaldı"

Fuarların sektörler açısından çok önemli olduğunu belirten Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ise sektörün önemine ve sektör için yaptıkları çalışmalara değindiği konuşmasında şunları dile getirdi:

"Hazır giyim sektörü 8-10 yıldır maalesef 15-17 milyar dolar arasına sıkışıp kaldı. Bu sıkışıklığı kamuoyu ile beraber ortadan kaldırmamız lazım. Bunun için de yaşadığımız sorunları aşabilmemiz gerekiyor. Hazır giyim ülkemiz için çok önemli bir sektör. Bu sektör Türkiye'nin ilk ve geleneksel sektörüdür. İhracat odaklı, istihdam odaklı sektörlere biraz daha öncelik tanınması gerektiğini düşünüyorum. Bu sektöre 1 milyar dolar yatırım yaptığınızda 1 milyon insanı istihdam edebiliyorsunuz. Sanırım dünyada bu kadar yatırımla bu denli istihdam imkânı sağlayan başka bir sektör daha yoktur. Bu yüzden bu sektöre sahip çıkmalıyız. Bu manada Gaziantep de çok önemli bir şehir. Sanayicilerin örnek aldığı, şehirlerin örnek aldığı bir şehir."

PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı'nın, sektöründe ilk ve tek fuar olma özelliğini taşımaya devam ettiğini aktaran Akort Fuarcılık Yönetim kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, "Türkiye ihracatında itici güç olan ve ihracat katkısında otomotiv sektöründen sonra 2'inci sırada bulunan hazır giyim ve tekstil sektörü, ülkemizin kalkınmasında ve büyümesinde çok önemli bir misyona sahiptir. Bu bağlamda, yapılan sektörel fuarlar firmaların markalaşmasına ve yeni pazarlar bulmasına katkı sağlamaktadır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali Gül ve il protokolü tarafından fuarın açılışı gerçekleştirildi.

Fuar hakkında

Penye ve tekstil sektöründeki yeni modellerin sergileneceği fuar, 26 Ocak tarihine kadar 10.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Geçen yıl 120 firmanın 250 marka ile katıldığı fuarda bu yıl 120 firma 350 marka ile yer alıyor.

Fuarda penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, kumaş ürünleri, dikiş makineleri, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları (etiket, elyaf, lastik, kurdela, tela, vatka, düğme, çıt çıt, perçin, fermuar, pul, payet, boncuk, askı) etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makineleri, temizleme makineleri, kalite kontrol ve metraj ölçüm makineleri, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi ürün grupları yer alıyor.

Başta Gaziantep'ten firmaların katıldığı fuarda, Adana, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin'den de firmalar yer alıyor. Dolaylı olarak ise Yunanistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nden firmalar, ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sunacak.

Fuara, yurtiçinden ziyaretçilerin yanı sıra yurt dışından da Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetleri, Bosna Hersek, Rusya, Ukrayna ve Fransa'dan 20 bin civarında profesyonel ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir