• DOLAR 32.59
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2502.174
  • ...
Bakanlardan Erzurum'a Kentsel Dönüşüm Çıkarması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile günübirlik gezi ve denetimlerde bulunmak üzere Erzurum'a gitti. Bakanlar Erzurum Valiliğini, Belediyesini ve Erzurum Ak parti il başkanlığını ziyaret etti.

"Kağıt Üzerinde Denetim Yapanlara Sıkı Cezalar Getirdik"
Ziyaretlerine Erzurum Valiliğinden başlayan Bakan Bayraktar, yapı denetim firmalarının denetimine önem verdiklerini açıkladı. Bayraktar, iktidarları döneminde yapı ruhsatı almanın kolaylaştığını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yapı ruhsatı verilme işlemini kolaylaştırdıklarını, buna karşılık yapı denetim firmalarına sıkı denetim getirdiklerini belirtti. Bayraktar, "Kağıt üzerinde denetim yapanlara sıkı cezalar getirdik" dedi.

Bütün aşamalarında inşaatları kontrol eden yapı denetim firmalarına ise sıkı denetim uyguladıklarını belirten Bakan Bayraktar, "Bizim özellikle yeni yapmakta olduğumuz düzenlemelerle yapıda inşaat ve inşaat sektöründe ruhsat alımını basit hale getirdik. Bunun yanında denetimi çok daha reel hale getirmeye çalışıyoruz. 1999 Gölcük- Marmara depremi sonrasında Türkiye'de yapı denetim sistemi ciddileşti, netleşti. Geçen 12 yıllık süre içinde yapı denetim için aksaklıklar nedir? İleri dünyanın, modern dünyanın yapı denetiminde neler yapılıyor? Onları inceleyerek yapı denetiminde Türkiye'de kendi şartlarına uygun çalışmalar yapıyoruz. Yasamız hazırlandı, taslak halinde yasa çıkmadan yönetmelikler neler yapılabilir noktasında.

Yapı denetiminde kotayı kaldırdık. Yapı denetiminde 200 kilometre mesafedeki şehirlerin yapı denetim kuruluşlarının o şehirlere hizmet imkânı getirdik. Yapı denetim firmalarından kâğıt üzerinde denetim yapanlarına çok sıkı ceza verdik. Ruhsat kolay verilecek, denetim ciddi olacak" dedi.

"Tarihi ve Salaş Yapıların Birbirinden Ayıklanması İçin Ciddi Adımlar Atıyoruz"
Kentsel Dönüşüm Zirve toplantısına katılmak üzere Erzurum'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Bakanları Büyükşehir Belediyesi hizmet binası girişinde Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler karşıladı.

Erzurum'un deprem bölgesinde yer aldığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Erzurum'da olmaktan sevinç duyduğumu dile getirmek istiyorum. Erzurum tarihi derinlikleri olan kadim bir şehir. Şehir merkezinde olan tarihi mekanları ortaya çıkartmak düşüncesindeyiz. Bu noktada bozuk ve çarpık yapıları ayıklamak boynumuzun borcudur. 9,5 yıllık dönem içinde Erzurum'a büyük hizmetler yaptık. Erzurum deprem bölgesinde yer alan bir şehir. Yakında yeni çıkacak yasayla birlikte deprem riski taşıyan binaları yenilememiz gerekiyor. Bu zor bir iştir. Bu noktada basının ve sivil toplum örgütlerinin önemi büyük. 1983'te Erzurum yıkıcı bir deprem yaşamıştı. Kentsel dönüşüm, afet dönüşüm, tarihi ve salaş yapıların birbirinden ayıklanması için ciddi adımlar atıyoruz" şeklinde konuştu.

"Şehirleri Depreme, Afete, Yangına ve Sele Dayanıksız Yapılardan Arındırmak Mecburiyetindeyiz"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin şehirlerini depreme, afete, yangına ve sele dayanıksız yapılardan arındırmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Bakan Erdoğan Bayraktar ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kentsel dönüşüm değerlendirme toplantısına katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının sonunda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Erzurum'da 7 bin konutun yenilenmesi gerektiğini, kentsel dönüşüm programı kapsamında da 7 bin 500 konutun hazır hale getirildiğini belirterek, ''Erzurum'da bizim yapmamız gereken 23 bin ile 27 bin arasında konut ihtiyacı var. Erzurum'un şehir olarak, cazibe merkezi olarak, tarihi dokunun ortaya çıkması, sarayların, kervansarayların, kümbetlerin, camilerin, çeşmelerin, hanların, hamamların, bütün tarihi eserlerin ortaya çıkması için burada ciddi bir yenilemenin, çok ciddi bir dönüşümün yapılması gerekmektedir. Bunun için biz hazırız, onun için buradayız'' diye konuştu.

Kentsel dönüşüm programlarının bilimsel ilkelere dayalı, teknik verilere dayalı, modern hayatın icap ettiği tarzda bir master planı yapmak için ellerindeki verilerin yüzde 80 tamam olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, hangi bölgede kolaylık varsa, hangi bölgede vatandaşın memnuniyeti varsa kentsel dönüşüme o ilden başlayacaklarını kaydetti.

Erzurum'da acil konut ihtiyacı olan alt gelir grubunda olan vatandaşları da düşünmek zorunda olduklarını da ifade eden Bakan Bayraktar, o insanları da kira öder gibi ev sahibi yapacaklarını belirterek, ''Bundan sonra hem Erzurum'da hem de Türkiye'de yapılacak olan konutlar modern olacak" dedi. (Ayetullah Turgut - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir