• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
İşgalci terörist bu kez esirlere saldırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET TAHİR ÖZSOY / DOĞRUHABER

Siyonist işgal güçlerinin, Batı Yaka`da yer alan Ofer Askeri Cezaevi'ndeki Filistinli esirlere düzenlediği saldırıda 100 kişi yaralandı. Filistin Esirler Cemiyeti`nden yapılan yazılı açıklamada, işgalci İsrail Cezaevleri İdaresi'ne (ŞABAS-IPS) bağlı güvenlik güçlerinin, Ofer Cezaevi'ndeki baskınlarında en az 100 Filistinli esirin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, işgal güçlerinin önceki gün sabah saatlerinden itibaren Filistinli esirlerin tutulduğu cezaevi koğuşlarına düzenlediği baskınlarda, plastik mermi, göz yaşartıcı gaz, ses bombaları, cop ve köpek kullandığı, 3 koğuşun tamamen yandığı kaydedildi. Çoğu esirin plastik mermiyle yaralandığı ve işgalci İsrail hastanelerine nakledildiği aktarılan açıklamada, en az 20 esirin hastanelerde tedavi altına alındığı, geri kalanların da cezaevine gönderildiği belirtildi.

“BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEKİLDE SALDIRDILAR”

Açıklamada, Filistinli esirlerin baskınlara karşı direniş kararı aldığı ve ilerleyen saatlerde olayların daha da büyüyebileceğine dikkat çekilerek, esirlerin önceki günden bu yana yemek öğünlerini geri çevirdiği ve cezaevindeki bazı kısımları kapattığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, işgal güçlerinin Filistinli esirlere daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde saldırı düzenlediği ve söz konusu saldırıların Filistinli esirlerin hayatlarını tehlikeye atabileceğine dikkat çekildi. Filistin Kurtuluş Örgütü`ne (FKÖ) bağlı Filistin Esirler Heyeti`nden de yapılan yazılı açıklamada, işgalci İsrail ordusu bünyesindeki "Metzada" adlı özel askeri birliğin Ramallah`ın batısında Filistinli esirlerin bulunduğu Ofer Askeri Hapishanesi'ne baskın düzenleyerek saldırdığı belirtilmişti.


Filistinli yazar Muin Naim

“İŞGAL REJİMİ, NAZİ KAMPLARINI ARATMIYOR”

Filistinli yazar Muin Naim, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, işgalci Yahudilerin zindanlarda alıkoyduğu Filistinli Müslümanlara savaş esirlerinden bile daha kötü davrandığını belirtti. İşgal rejiminin uygulamalarıyla tarihte barbarlık örneği diye anlatılan Nazi kamplarını aratmadığını ifade eden Naim, “İsrail işgal rejimi, işgal sürecinden bugüne kadar devam ettirdiği hukuksuz ve yasa tanımayan bir tutuklama politikası uygulamaktadır. Savaş esirleri olmasına rağmen Filistinli tutsaklara, savaş esiri muamelesi bile yapmıyorlar. Filistinliler Nazi kamplarını aratmayan uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadırlar. En temel hakları kendilerine verilmezken, tutuklandıkları anda bile işkence ve katliamlara maruz kalıyorlar. Bugün İsrail işgal rejimi, toplama kamplarında -çünkü hapishane demek doğru değil bunlara- 6 binden fazla Filistinli bulunmaktadır. Bu 6 bin Filistinli hiçbir uluslararası yasaya veya genelgeye göre değil, İsrail işgal rejiminin askeri mahkemelerinin kararlarına göre tutulmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“AVUKATLARIN ESİRLERLE GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMİYOR”

Filistinli esirlerin, işgal rejiminin bu uygulamalarına karşı boykot gibi uygulamalarla tepki gösterdiğini belirten Naim, “Son olarak Ofer toplama kampında -hapishane demek istemiyorum yine- Filistinli tutsakların bulundukları zindan ve tecrit odalarına baskın yaparak, odanın içerisinde gaz bombaları plastik mermilerle saldırarak 100`lerce Filistinliyi yaraladılar. Avukatların oraya girmesine izin verilmediği ve içeriyle iletişim sağlama sıkıntısı yaşandığı için net detaylar bilinmemekle birlikte, gelen bilgilerde 100 Filistinlinin yaralandığı ve kalan esirlerin şuanda belli tecritlere maruz kaldığını biliyoruz. İsrail işgal rejiminin bu uygulamasına, uluslararası hukuk kuruluşlarının bir şekilde müdahil olması gerekli.” dedi.

“KEYFİ KARARLARLA FİLİSTİNLİLER ESİR ALINIYOR”

Keyfi kararlarla Filistinlilerin aylarca, yıllarca içeride tutulduğunu vurgulayan Naim, “Şunu belirtmek gerekiyor; İsrail işgal rejminin toplama kamplarında, esir adı altında, tutuklu adı altında bulunanların arasında yüzlerce binlerce sivil bulunmaktadır. Çocuk ve kadın bulunmaktadır. Hiçbir hukuki dayanağı olmadan idari tutuklu dedikleri sadece bahanelerle, mahkemesiz sorgusuz, sadece keyfi bir kararla; aylarca, yıllarca içeride tutulan, Filistinli siyasetçi, akademisyen, öğrenci ve kadın ve çocuk ayırt etmeden içeride tutuluyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan bir tutuklama türüdür. Bir Filistinli sadece askeri hakim istediği için yıllarca içeride kalabilir. İdari tutukluluk da suçunun olmadığını kendileri de bildiği için potansiyel suçlu diyerek içeride tutuluyorlar.” cümlelerini kullandı.

“DİĞER TOPLAMA KAMPLARINDAN DA BOYKOT ÇAĞRILARI GELİYOR”

Diğer toplama kamplarından da boykot çağrılarının gelmeye başladığını ifade eden Naim, son olarak şunları kaydetti: “İsrail işgal rejiminin toplama kamplarından yeni gelen bilgilere göre diğer Filistinli esirler buna tepki olarak boykot çağrısında bulunuyorlar. Yavaş yavaş diğer esirlerin bulunduğu toplama kampları bu boykota katılma kararı almışlar. İçeride ki Filistinler bu boykota ciddi bir şekilde katılım sağlarsa iki seçenek var; ya işgal rejimi bu baskıyı bir şekilde azaltıp da en azından temel ihtiyaçları olan bazı haklarını geri verir. Veya maalesef toplama kamplarında bulunan Filistinlilere karşı baskı ciddi bir şekilde artar. Bir de dışarıda ki Filistinlilerin tepkisi de bununla birlikte ciddi bir çatışmaya neden olabilir.”

OFER ASKERİ HAPİSHANESİ

Ofer Askeri Hapishanesi'nde işgal altında ki Batı Yaka`da yer alıyor. Burada yaklaşık bin 200 Filistinli esir tutuluyor. Filistin resmi kaynaklarına göre, işgalci İsrail hapishanelerinde 450'si idari tutuklu, 54`ü kadın, 250'si çocuk olmak üzere yaklaşık 6 bin Filistinli bulunuyor. İşgalci terörist İsrail "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Esirin, işgalci "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise sözde askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan sözde tutukluluk süresi olan esaretini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir