• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, güvenli gıdaya erişimin sağlanması, tüketici sağlığının en üst seviyede korunması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda denetimlerinin hassasiyetle ve aralıksız olarak yürütüldüğü belirtildi.

Gıda denetlemelerinin 2018 yılı boyunca artırılarak devam ettiği ifade edilen açıklamada, gerek analiz sonuçları, gerekse denetimde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere idari para cezası kesildiği bildirildi.

2018 yılında gerçekleştirilen gıda denetimleri hakkında açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, "Gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması, Tarım ve Orman Bakanlığımızın sorumluluğundadır. Bu kapsamda ilimizde güvenli gıdaya erişimin sağlanması, tüketici sağlığının en üst seviyede korunması, sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda denetimleri İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından hassasiyetle ve aralıksız olarak yürütülmektedir." dedi.

"Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği" sloganıyla gıda denetimlerine ağırlık verdiklerini belirten Yılmaz, "Müdürlüğümüzce denetimler; riske dayalı denetim, rutin denetim, numune denetimleri,  Alo 174 Gıda hattı şikâyet ve ihbar denetimleri ile takip denetimleri şeklinde yürütülmektedir. Bunların dışında özel günler, özel dönemler ve özel kontroller amacıyla diğer denetimler de yapılmaktadır. Aynı zamanda ilçelerimize yönelik olarak toplu denetimler de sürdürülmekte ve bütün gıda işletmecileri denetlenmektedir. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan kantin ve yemekhaneler ile birlikte okul çevresinde gıda satışı yapan veya toplu tüketime sunan işyerlerinin denetlenmesine özen gösterilmektedir." şeklinde konuştu.

2018 yılında gıda ve yem denetimleri açışından yoğun bir çalışma ortaya konulduğunu ifade eden Yılmaz, "İl Müdürlüğümüzce 2018 yılında 12 bin 596 gıda denetimi ve 378 yem işletmelerine yönelik denetim olmak üzere toplamda 12 bin 974 gıda ve yem denetimi yapılmıştır. Ayrıca 75 adet ithalat denetimi yapılmış olup analiz sonucu olumsuz çıkan 99 bin 59 kg ürünün yurda girişine izin verilmemiştir. İlimizden, Avrupa Birliğine üye ülkelere ve diğer ülkelere fındık ve fındık mamulleri ihracatında, analiz sonuçları uygun olan 2 bin 839 partiye Kuru Meyve Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir. Ayrıca çay, yağ, çikolata ve benzeri ürünler için alıcı talebi doğrultusunda 236 adet ihracat ürününe de Genel Sağlık Sertifikası düzenlenmiştir. Bunların sonucunda gerek analiz sonuçları gerekse denetimde uygunsuzluk tespit edilen işletmelere 826 bin 612 TL idari para cezası uygulanmıştır." ifadelerini kullandı.

"174'ü arayarak ihbarda bulunabilmektedirler"

Gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketicilerin de 174 Alo Gıda Hattı'nı arayarak ihbarda bulunabileceklerini söyleyen Yılmaz daha sonra şöyle devam etti:

"Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi tüketicinin ve tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin her hangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikâyet hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikâyeti olan tüketiciler de 174 Alo Gıda Hattı'nı arayarak ihbarda bulunabilmektedirler."

İl Müdürlüğü olarak sadece denetim değil aynı zamanda gıda konusunda eğitimler de verdiklerini vurgulayan Yılmaz, son olarak şunları kaydetti:

"İl Müdürlüğü olarak, gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik yapılan denetimlerin yanında, gıda iş yerlerinin teknik ve hijyenik koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesi de sağlanmaktadır. Aynı zamanda güvenilir gıda temini ve tüketimi konusunda daha bilinçli ve sağlıklı toplum oluşturmak amacıyla tüketicilerimize de eğitimler verilmektedir. Yeterli kalitede, ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmek her insanın en temel hakkıdır. Bu temel hak doğrultusunda, İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza her zamankinden daha büyük bir gayret, azim ve kararlılıkla devam etmektedir." (Cemil Özdaş - İLKHA)