• DOLAR 32.376
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.22
  • ...
Yolları bozuk köylüler: İki ülke arasında mı kalmışız?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elazığ ve Diyarbakır il sınırında bulunan Maden ilçesine bağlı Naldöken köyüne, yaklaşık iki haftadır yol sorunu nedeniyle elektrik verilmemesi tepkilere neden oldu.

Köylerine Ergani ilçesinden gelen yolun bozuk, Maden'e giden yolunsa karla kaplı olduğunu anlatan köy sakinleri, acil durumlarda hastalarını hastaneye götüremediklerini ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiklerini belirttiler.

Yaklaşık iki haftadır elektriklerinin kesildiğini ve Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş'ye durumu bildirdiklerini söyleyen köylüler, Elazığ'a giden yolun yoğun kar yağışı nedeniyle kapandığı için ekiplerin çalışma yapamadıklarını ifade ettiler.

Ergani'den gelen bozuk yolu kendi imkânlarıyla onaran vatandaşlar, "İki ülke arasında mı kalmışız?" diyerek, kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını belirttiler.

Yaşadıkları mağduriyeti anlatan köy sakinlerinden İsmail Yıldız, 9 mezrası bulunan Naldöken'in birçok sıkıntısının olduğunu dile getirdi.

Yıldız, "Bizim yol ve elektrik sorunumuz var. Maden tarafından gelen yol karla kaplı olduğu için araç gidemiyor. Köyümüzde 15 gündür elektrik yok. Buzdolabındaki tüm yiyeceklerimiz koktu. Aşağıdaki yolumuz 16-17 kilometredir. Orada da yol yok, altyapı yok. Hazar tarafı 40 kilometredir. Yaklaşık 20 gündür yol kapalıdır. Okullar tatil olmadan önce de öğrencilerimiz okula gidemiyordu. Bizim köy için en önemli sorun, yolun olmayışıdır. Sağlık ocağımız yok fakat onu fazla sıkıntı yapmıyoruz. Olsa iyi olur fakat önceliğimiz yoldur." dedi.

Ergani'ye bağlı Armutova köyüyle mesafelerinin 17 kilometre olduğunu söyleyen Yıldız, yolun asfaltlanması halinde kış aylarında rahat edeceklerini belirtti.

"Traktörlerle taş getirip yolları biraz olsun gidilebilir hale getirdik"

Yolun çok büyük bir masraf gerektirmediğini anlatan Yıldız, şunları söyledi: "Bu yolun yapımı devlete göre küçük bir iştir. Bundan 10 gün önce bir bayan doğum yaptı. Büyük zorluklar içinde onu hastaneye götürdük. Yol olmadığı için hastaneden getiremedik. 17 kişi traktörlerle taş getirip, yolları birazcık olsun gidilebilir hale getirdik. Maden tarafındaki yolumuz kardan dolayı kapalıdır, açılmaz. Açılsa da bir gün sonra tipinin etkisi ile tekrar kapanıyor. Ergani tarafındaki yol açılıyor ama traktörle zor gidiyoruz. Öğrenci servisi çamurda kaldı, iki traktörle zor çıkarabildik. Elimizdeki imkânlarla biraz düzelttik ama yarın yağmur yağsa yine aynı olacak. Sadece köylülerle bu iş bitmez."

"Yol kapalı olduğundan elektriğimiz dahi yapılamıyor"

Maden'e giden yol karla kaplı olduğu için elektriklerinin yapılamadığını kaydeden Yıldız, "Bu yol yıllardır böyledir. Yapıyoruz ama yağmur yağdı mı eskisi gibi oluyor. Maden tarafındaki yol asfalttır ama bizim işimize yaramaz. Yol kapalı olduğundan elektriğimiz dahi yapılamıyor. İki gündür Fırat Elektrik geliyor, yol kapalı olduğu için bir şey yapamıyor. Boşuna gelip gidiyorlar." şeklinde konuştu.

Seçim dönemleri dışında hatırlanmadıklarını dile getiren Yıldız, "Biz kimseyi karalamak, burada partizanlık yapmak istemiyoruz. Sunu söyleyeceğim: Parti zamanı buraya gelip 'Bize oy verin. Şöyle, böyle yaparız.' diyorlar. Allah için gelin bizim halimizi görün. Biz dün yolları yapmak için gittik, çamurdan perişan olduk. Çok mu zor Armutova'daki yolun yapılması? Ben buradan herkese sesleniyorum. Kaymakama, valiye, cumhurbaşkanımıza söylüyorum. Artık acıyın bize! Yıllardır bu çileyi çekiyoruz. Yıllardır yollarımız ve elektriğimiz bu durumdadır. Elektrik Armutova'dan gelse ne olur? Buzdolabındaki malzemelerimiz hep kokmuş, yenilmeyecek durumdadır." ifadelerini kullandı.

"20 gün oldu, bir yol açılamaz mı?"

"Temel besin gıdalarımızı almak için yolların açılmasını bekliyoruz. Ne zaman yollar kullanılacak duruma gelirse gidip alır geliriz." diyen Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: "Ekipler gelip birkaç saat çalışıp geri gidiyor. Niye hizmet vermiyor? Televizyondan izledim. Şırnak'ta gece yarısına kadar çalışıyorlar. Buradaki ekiplerde bir sorun var. 20 gün oldu, bir yol açılamaz mı? Elektrikçiler dün geldi. Sorduğumuzda 'Yol yok ki gidelim.' diyorlar. Onlar da bir taraftan haklılar. Köyümüzün 9 mezrası var. Onlar da bu yola bağlıdır."

"35 yıldır çok sıkıntılar çekiyoruz"

Elazığ ve Diyarbakır arasında kalan köylerine her iki ilin yetkilileri tarafından da hizmet yapılmadığını ileri süren Selami Aydın, "50 yaşındayım. Aşağı yukarı 35 yıldır özelikle kış aylarında bu yoldan dolayı çok sıkıntılar çekiyoruz. Kış aylarında bir hastamız olduğu zaman daima böyle rezil oluyoruz. Armutova ile aramızda yaklaşık 20 kilometre var. 10 kilometresi Diyarbakır tarafında, 10 kilometresi ise Elazığ tarafında kalıyor. Elazığ kendi tarafında kalan yolu tam tamamlamadan 'Burası bizim sınırımız değil.' diyor. Diyarbakır'a gidiyoruz, 'Bizim orayla hiç işimiz olmaz.' diyor. Peki, bizim işimiz ne olacak? Yıllardır bu yol böyledir." dedi.

"İki devlet arasında mı kalmışız?"

"Aklımı oynatacak duruma geldim. Biz ne yapacağız? İki devlet veya iki ülke arasında mı kalmışız?" diyerek kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını belirten Aydın, "Oğlum Maden'de yatılı olarak okuyor. 15 öğrenciyle birlikte Diyarbakır'ın bir köyünde misafir oldular. Soğuktan dolayı buraya gelemediler. Sabah gidip traktörle getirdiler. Bu durumu kaymakamlığa bildirildiğimizde 'Yatılı okudukları için servis veremeyiz.' diyor. Okula bildirdiğimizde ise okul, 'Öğrencilerinizi eve götürün.' diyor. Biz ne yapacağız? Cumhurbaşkanı, 'Türkiye'de hiçbir köy yolsuz kalmayacak.' diyor. Peki, o zaman biz niye kalmışız?" şeklinde konuştu.

Elektrikleri olmadığı için birçok sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Aydın, "15 gündür elektrik yok. Bizim bu bölgede elektrikçiler gibi çalışan hiçbir kurum yok ama yol yok ki adamlar çalışsın. 15 gündür devletin birçok makinası burada ama yol yok. 15 gündür kovalarımdaki yoğurdum bekliyor. Elektriğim yok ki onu ayran yapayım. Köyümüzün çok sorunu var ama önceliğimiz, yol ve elektrik sorunudur. Bunları halledelim, diğerleri de peyderpey hallolur. Sağlık ocağı için iki yer seçtiler, ikisini de beğenmediler. 'Olmuyor.' dediler. Olmuyorsa neden o kadar masraf ettiniz. İki üç senedir yer belirlemişler, o da olmuyor. Köyümüz heyelan bölgesidir. 20 gün yağmur yağdı, korkudan evlerde yatamıyorduk. Kayma var." ifadelerini kullandı.

"Torunlarım karne alamadı"

Naldöken köyü Bahçe mezrası sakinlerinden Senayi Altınışık, yolların kapalı olması nedeniyle okula gidemeyen torunlarının halen karne alamadıklarını anlatıp, şunları söyledi:

"Yolumuz halen kapalıdır. Traktörle gidip geliyorum. İki öğrencim var. Buraya gidip gelmesi lazım. Son bir hafta gelemediler ve karnelerini de halen alamamışlar. Hastamız olduğu zaman alt taraftaki yoldan, o da ancak traktörle götürebiliyoruz. Yol iki defa çakılla dolduruldu, şimdi yine yol yok. İl encümen üyesine soruyorum, bana 'Allah'ın işine mi karışıyorsun?' diyor. Yok, kimse Allah'ın işine karışamaz ama sen tedbirini al, takdiri Allah'a bırak. Farz edelim ki yol açıldı ama altyapı yok. Yazın toz, kışın çamurdayız. Ne olacak bu vatandaşın hali? Yetkililer duysun, gelip baksınlar. Neden Naldöken mahrumiyet bölgesidir? Kaç gün oldu, niye halen yol yok? Bir iş makinası, bir günde bütün bu mezraların mağduriyetini giderebilir. Niye bu vatandaş burada 15 gün yolsuz beklesin? Hiç mi ihtiyacı yok?"

"Doğum yapan hasta evine gelemiyordu"

Yolların kapalı olmasının sadece insanlar için değil, aynı zamanda hayvanlar için de sıkıntılara neden olduğunu dile getiren Altınışık, "Köyün yüzde 80'i hayvancılıkla geçiniyor. Bu adam ne kendine ne çocuklarına ne de hayvanlarına bir imkân sağlayabiliyor. Geçen gün doğum yapacak bir hastamız vardı. Traktörle hastaneye götürdük. Hastanede taburcu olduğu halde evine gelemiyordu. Niye kimse bizi duymuyor? Bir an önce bu sorunlarımızın giderilmesini istiyoruz." dedi.

"Köylü kendi imkânlarıyla yolu düzeltmeye çalışıyor"

Kapalı olan köy yollarını kendi imkânlarıyla açmaya çalıştıklarını dile getiren Zülkif Aydın, "Yol yok. Aşırı kar yağdığından dolayı yolumuz kapanmış, gidip gelemiyoruz. Kaç gün oldu, yol açılmamış. Köyümüzün elektriği de yok. Hastamız olursa zor şartlar altında hastaneye götürüyoruz. Bir bayan doğum yapacaktı, helikopter ambulans dahi gelmedi. Başka bir araçla götürmek zorunda kaldık. Köylü kendi imkânlarıyla yolu düzeltmeye çalışıyor. Durumumuz kötüdür. Maden yolu bize uzak ama Ergani yolu yakındır. Armutova yolu 10 kilometredir ama yapılmıyor." şeklinde konuştu.

Köy sakinlerinden Keleş Yıldız ise bir kadının yıllar önce sel sularına kapılarak hayatını kaybetmesi üzerine köyün girişindeki köprüyü kendi imkânlarıyla yaptıklarını bildirdi. Yıldız, "Elazığ tarafındaki dağ yolları kapalı olduğu için hastaneye gidemiyoruz, perişan oluyoruz. Ben kalp hastasıyım, perişan olmuşum." ifadelerini kullandı.

Kışlık yiyeceklerinin bozulduğunu dile getiren Asime Yıldız ise "Dolabıma kışlık yiyeceklerimi koymuştum. Elektrik olmayınca yiyeceklerin hepsi bozuldu. Yiyecekleri götürüp çöpe attım. Kışın bitmesine daha çok var. Kış boyunca ne yiyeceğimizi bilmiyorum." dedi.

Öte yandan, yaklaşık iki haftanın ardından Naldöken köyünden Maden'e giden yol üzerinde çalışma yapan Fırat Elektrik ekiplerinin, elektrik arızasını giderdikleri ve köye elektriği yeniden vermeye başladıkları görüldü. (Cemil Özdaş, Hamza Adiyaman - İLKHA)


















































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir