• DOLAR 32.594
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2495.612
  • ...
Mardin`de "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı" devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artuklu Kaymakamlığı konferans salonunda devam eden Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı'nın üçüncü haftası tamamlandı.

Haber yazım kuralları, haber türleri, haber yazım teknikleri ve röportaj tekniği dersini Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Bilgili verdi. Kursiyerler, iki gün süren eğitimin oldukça verimli geçtiğini belirtti.

Geçmişten günümüze medya evrelerini üç akım şeklinde sınıflandıran Bilgili, ilginç tespitler ve anlatımıyla kursiyerlere bir haberin/yazının, nasıl yapılması/yazılması gerektiğini anlattı.

Dersin konularından bazı başlıkları da detaylarıyla anlatan Bilgili; haber nedir? haber türleri, olay (eylem) haberciliğinde temel kavramlar, durum (söylem) gazeteciliği nedir, nasıl yapılır? haber toplama ve yazma kaynakları, habercilikte soru türleri, soru cümlesi kurma, soru sorma teknikleri
temel ilkeler: 5N 1K, ters piramit yapısı,haber bölümleri, başlık, giriş, gövde ve arka plan, haber yazım kuralları, yazılan haberin değerlendirilmesi ,röportaj teknikleri ve redaksiyon gibi önemli konularda bilgi ve deneyimlerini aktardı.

Haber yazımında dil bilgisi kurallarının yanı sıra en önemli unsurların; doğruluk, gerçeklik, nesnellik, anlamlılık, kesinlik, hızlılık, tutarlık, inanılırlık olduğunu yaptığı sunumla yeni nesil gazetecilere anlatan Bilgili, gelecekte medyanın büyük evrim geçireceğini ve ileri bir teknolojiyle en üst seviyeye ulaşacağını bu hıza ayak uydurulması konusunda yeni nesil gazetecilerin donanımlı olması gerektiğini ifade etti.

Tavsiye şeklindeki konuşmasıyla iki günlük dersini tamamlayan Bilgili, son olarak şunları söyledi:

"İki günlük eğitim kapsamında kursiyerlerimizle haber ve röportaj ile ilgili bilgilerimizi aktardık. Çok verimli ve faydalı olduğuna inanıyorum. Özellikle internet ortamında işlerini görecek ve mesleki olarak sürekli kullanacakları infografik tekniğini öğrettik. Haber ve yayınlarında, kişisel gelişim ve iş hayatlarında çok işlerini görecektir."

Eğitim programıyla ilgili bilgi veren Basın İlan Kurumu Mardin Şube Müdürü Adnan Günbegi ise, "Yeni Nesil Gazetecilik Eğitim Programı Pazartesi gününden itibaren 5 gün daha devam edecek. 25 Ocak 2019 Cuma günü sona erecek olan 90 saatlik eğitim programının sonunda 30 Ocak'ta yapılacak yazılı sınavda başarılı olanlar basın işletmelerinde istihdam edilecek. Kursiyerlerimize başarılar diliyorum. Programa gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum. Ayrıca eğitim programına iştirak eden tüm eğitmenlerimize de çok teşekkür ediyorum." dedi. (Süleyman Tunç-İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir