• DOLAR 32.587
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.534
  • ...
"Karne notu eşittir öğrencinin değeri olmamalıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Okullar yarıyıl tatiline girerken, karnelerini alan öğrenciler yoğun bir dönem için iki hafta gibi kısa bir süre mola verecek. Öğrenci ve velileri yarıyıl tatili heyecanı sararken, sömestr tatili öncesi değerlendirmelerde bulunan eğitimciler, önemli uyarılarda bulundu.

Velileri çocuklarının getireceği kötü karnelere karşı uyaran Rehberlik Öğretmeni Seval Sunar, karne notunun öğrencinin değeri olmaması gerektiğini söyledi.

Çocuğu yargılamanın, eleştirmenin başarıyı artırmaktan çok, kendisini daha fazla dersten soğuttuğuna dikkat çeken Sunar, "Yeni bir sömestr tatiline başlamış bulunmaktayız. Bu süreçte tabi ki anne, baba ve öğrenciler olarak üzerimize düşen görevler var. Öncelikle şunu söylemek istiyorum; karne notu eşittir öğrencinin değeri olmamalıdır. Karne notu noktasında öğrenci cezaya sevk edilmemelidir. Bazen anne-babalar karne notundan dolayı öğrenciyi bazı şeylerden mahrum bırakabiliyorlar. Bu noktada çocuğa daha çok sevgiyle, anlayışla yaklaşılmalıdır. Çocuk okul başarısızlığını yaşıyorsa anne-baba bunun sebeplerini çocukla birlikte araştırabilir. Buna yönelik çalışmalar yapabilir. Ama çocuğu yargılamak, eleştirmek ve onu etiketlemek maalesef ders başarısını yükseltmiyor. Hatta çocuğun derslerden daha çok soğumasına sebep olabilir." dedi.

"Çocuklarınızla birlikte vakit geçirin"

Anne ve babaların çocuklarıyla daha çok vakit geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Sunar, "Adı üstünde karne tatili diyoruz. Öğrenciler tamamen tatil moduna girmeyecekler; ama tatilde çocuklarımız biraz kitap okuyup, eksik oldukları dersleri tekrar edebilirler. Bu şekilde tatili değerlendirebilirler. Kendilerine de vakit ayırmaları gerekiyor. Özellikle anne, baba ve çocukların birlikte vakit geçirmeleri ve birlikte zamanlarını değerlendirmeleri önem arz ediyor. Tatil havasında geçebilecek, ama kitap okumayı ihmal etmeyeceğimiz, çalışmaları ihmal etmeyeceğimiz bir tatil olmasını diliyorum. Anne, babaların bu noktada çocuklara daha toleranslı, daha anlayışlı davranmaları gerekir. Nottan ziyade sevginin daha ön planda olduğu ve aile ilişkilerin daha çok güçlendiği bir tatil diliyorum." diye konuştu.  

Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, öğrencilerin tatil yapmalarıyla birlikte mutlaka kitap okumayı da ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti. Çocukların bu süre zarfında manevi yönde de kendilerini geliştirmeleri gerektiğini aktaran Çaplık, velilere çocuklarını camilere göndermelerini istedi.

"Çocuklar manevi olarak da kendilerini geliştirmelidirler"

Yarıyıl tatilinin öğrenciler için hayırlı olması temennisinde bulunan Çaplık, "Yarıyıl tatiline girdik. Bütün öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Yorucu bir dönemin sonunda vardık. Çocuklarımızın karnesinde kimisinde iyi puanlar olacak, kimisi takdir getirmiş, kimisi teşekkür getirmiştir. Kimisi belki belge getirmemiştir. Hepsini tebrik ediyoruz ve kutluyoruz. Bu yorucu ve verimli çalışmalarında kendilerine tekrar başarılar diliyorum. Öğrencilerimiz tatile başladılar diye her şey bitti anlamına gelemez. Bu dönemi dinlenerek geçirmeleri en faydalısı olacaktır. Bununla beraber kitap okumalarını kesinlikle ihmal etmemelerini istiyoruz. Özellikle Kur'an okumalarını tavsiye ediyoruz. Eğitimciler Cemiyeti olarak bütün çocuklarımızın bu süreçte arkadaşlarıyla beraber camiye gidip camide Kur'an dersleri almalarını, kendilerini manevi olarak da geliştirmelerini ve camiyi bir dinlenme mekânı olarak değerlendirmelerini ısrarla tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yarıyıl tatili fırsata dönüşmeli"

Çocukların karne notuna göre değerlendirilmemeleri gerektiğini ifade eden Çaplık, şunları söyledi: "Velilerimize de şunu anlatmakta fayda görüyoruz. Elbette takdir, teşekkür getiren çocuklarımız ne kadar değerliyse bu noktada herhangi bir belge getirmemiş veyahut karnesinde kırık notu olan çocuklarımız da değerlidir. Kesinlikle notların durumuna göre çocuklar değerlendirilmemesi gerekmektedir. Karnedeki kırık notlar elbette ki bir eksiklik olarak görülebilir. Bir eksik çalışmanın ürünü olarak değerlendirilebilir. Şunu da unutmamak gerekir, çocuklarımız her şeyimizdir. Biz bunları eğitmeye ve öğretim sürecinde tutmaya devam edeceğiz. Eksiği, kırığı olan kardeşlerimizi gelecek döneme daha iyi hazırlanmaları için bu yarıyıl tatilini bir fırsat olarak değerlendirmelerini ısrarla tavsiye ediyoruz. Velilerimize çocukları arasındaki kırık not, takdir, teşekkür getirmiş çocukların arasında ayrım yapmaksızın onları ödüllendirmelerini, tatil imkânı sunmalarını tavsiye ediyoruz." (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir