• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Savaş mağduru öğrencilerin karne sevinci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'te 76 bini Suriyeli öğrenci olmak üzere toplam 666 bin öğrenci karne aldı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Gaziantep'te sağlanan imkânlarla eğitimlerini sürdüren Suriyeli öğrenciler, Türkiye'deki akranları gibi karne sevinci yaşadı.

Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan illerin başında gelen, bundan dolayı da "Ensar şehri" olarak adlandırılan Gaziantep'te, geçici eğitim merkezleri ile okullarda eğitim gören 76 bin Suriyeli öğrenci, Türkiye'deki yaşıtları gibi karnelerini alarak yarıyıl tatiline girdi.

2018 - 2019 eğitim öğretim yılının 1'nci döneminde başarılı olan Suriyeli öğrencilere karneleri ile birlikte çeşitli hediyeler de verildi.

Kendi ülkelerindeki dil ve müfredata uygun eğitim verilen Suriyeli okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için Türkçe-Arapça hazırlanan karneler, eğitim gördükleri okullarda düzenlenen törenlerle dağıtıldı.

Sınıflarında öğretmenlerin ve okul müdürlerinin elinden karnelerini alan Suriyeli çocuklar, notlarını inceledikten sonra, karnelerini arkadaşlarına gösterip, ailelerinin yanına koştular.

Suriyeli çocuklar, en kısa zamanda ülkelerine dönmek ve bundan sonraki karne sevincini de ülkelerinde yaşamak istediklerini söylediler.

Gürteks Mehmet Hayri Özkaya İlkokulu Geçici Eğitim Merkezinde eğitim gören Suriyeli öğrenciler, duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Karnesi ile birlikte göstermiş olduğu başarıdan dolayı da iftihar belgesi alan ve sınıfının birincisi seçilen Suriyeli öğrencilerden Rama Übeyit, karnesiyle birlikte takdir belgesi aldığı için çok mutlu olduğunu ifade etti.

"Okula Türkiye'de başladım"

4 yıl önce Suriye'deki iç savaştan dolayı ailesiyle birlikte Türkiye'ye geldiklerini ve Gaziantep'e yerleştiklerini belirten Übeyit, "Suriye'de okula gidemedim. Kardeşimle birlikte okula Türkiye'de başladım. Bugün karneler günü, çok mutluyum. Okulumu, öğretmenlerimi ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Bize bu şekilde okul açtıkları için de herkese çok teşekkür ediyorum. Ben, Suriye'de okula gitmek isterdim ama savaş çıkınca okula gidemedim. Türkçe okuma ve yazmayı öğrendim. Bugün karnelerimizi aldık. Sınıf birincisi olduğum için çok mutluyum. Çünkü derslerime çok çalıştım. Derslerime hep istekli olarak çalıştım." dedi.

"Suriye'de savaş çıktığı için Türkiye'ye gelmek zorunda kaldık"

Sınıf ikincisi olan ve gösterdiği başarıdan dolayı karnesi ile birlikte iftihar belgesi alan Nur Ahmet, "Dört yıl önce Suriye'den geldim. Suriye'de savaş çıktığı için Türkiye gelmek zorunda kaldık. Suriye'de hiç okula gitmedim. Bende arkadaşlarım gibi okula Türkiye'de başladım. Okuma-yazmayı Türkiye'de öğrendim. Arkadaşlarımı, öğretmenlerimi ve okulumu çok seviyorum. Onlar da bana yardım ettiler. Okulum çok iyi gidiyor. İstekli çalıştığım için takdir belgesi aldım. Bugün de karnemizi aldık ve takdir aldığımı öğrendiğimde çok mutlu oldum. Takdir alacağımı bilmiyordum. Takdir aldığımdan dolayı çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

"Çok mutluyum"

Öğrencilerden Abdulkadir Muhammed de "Suriye'de savaş çıktığı için Türkiye'ye geldik. Bize okul açtıklarından, okuma ve yazmayı öğrenmemizi sağladıkları için Türkiye'ye çok teşekkür ederim. Okulumu, öğretmenlerimi ve okul arkadaşlarımı çok seviyorum, onlara çok teşekkür ediyorum. Okuma-yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Sınıf üçüncüsü olduğumdan dolayı da çok mutluyum." şeklinde konuştu.

"Okuma-yazmayı bu okulda öğrendim"

Ravan Übeyit ise şunları kaydetti:

"Savaş olduğundan dolayı Suriye'de okula gidemedim. Ailemle birlikte dört yıl önce Türkiye'ye geldim. Türkiye'de okula başladım. Okuma-yazmayı bu okulda öğrendim. Öğretmenlerime ve arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Okul müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bugün karnemi aldım ve bundan dolayı çok mutluyum." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir