• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
"Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eğitim-Bir-Sen Van 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, basın mensuplarıyla bir araya gelerek öğretmelerin yaşadığı sorunlar ve verilmesi gereken haklara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uca, Van'da 350 bin öğrencinin ve 15 bin öğretmenin, Türkiye'de de 15 milyona yakın öğrenci ve 750 bine yakın öğretmenle birlikte bir sömestr tatiline gireceğini belirtti.

Okullarda personel alımı konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Uca, "Bizler eylül ayında açtığımız okullarımıza, personelleri kasım veya aralık ayında okullarla buluşturabiliyoruz. Bu gerçekten büyük bir handikaptır, büyük bir vahamettir. Buradan siyasilere ve yetkili kuruluşlara sesleniyoruz, okulların açılmasına 1-2 hafta kalmasıyla birlikte okullarımızdaki personel ihtiyaçlarının bir an önce giderilmesi gerekiyor. Tatile girmeyle birlikte okullarımız kir, çamur, toz, toprak içinde öğrencilere, diğer döneme emanet etmiş oluyorsunuz. Buda kültür ve değerlerimize yakışmayan bir durumdur." diye konuştu.

"Ücretli öğretmen mevcut aldığı ücretin iki katını alacak"

Bölgeye atanan ücretli öğretmenlerin çift maaş sistemi ile çalışacağını söyleyen Uca, "Ücretli öğretmenlerimizde yaşam tarzları ile ilgili değişiklikler yapılmalı. Elbette ücretli öğretmenlerin çalışmalarına karşıyız ama şu an mevcut durumda bu öğretmenlerimiz de çalışıyor. Ücretli öğretmenlerimizin yaşam standarttı ile ilgili bir çalışmamız var. Kasım ayı kamu personeli danışma gurubunda Milli Eğitim ile yaptığımız görüşmede artık bundan sonra da ücretli öğretmenlerimizin iki kat ücret almalarıyla ilgili talebimiz gerçekleşti. Gelecek aylarda ücretli öğretmenlerimiz artık, mevcut aldıkları ücretlerin iki katını alacaklar." ifadelerini kullandı.

"Yöneticilerin bir meslek gurubu haline getirilmesi gerek"

Okul yöneticileri ile ilgili MEB'E sunmuş oldukları bir taleplerini olduğunu hatırlatan Uca, "2023 vizyonuna alınarak bizim talebimiz perçinlenmiş oldu. Artık yönetim kademesinin, ikinci görev olarak değil bir meslek olarak değerlendirilerek profesyonelleşmesi gerektiğini Bakanlığımıza sunmuştuk, bu talebimiz de 2023 vizyonuna alınarak üzerinde çalışmalar gerçekleştirilecek. Artık yöneticilerin bir meslek gurubu haline getirilerek, kendilerine ait özgüvenlerinin cesaretlerinin artması, kendi yapacakları işleri daha sağlıklı bir ortamda gerçekleştirmesini ve kimseye bağlı kalmadan yapacağı projeleri gerçekleştirebilmesi üzere daha iyi bir hizmet sunacaklar. Bu da ancak bir meslek haline getirilerek yapılabilir." dedi.

"Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılmalı"

Uca, "Bir polislik hizmetinde nasıl farklı bir kanuna tabilik varsa, hâkim ve savcıların nasıl farklı bir kanuna tabilik durumları varsa, öğretmenlik mesleğinde de farklı bir kanun, yani 657 kanununa bağlı kalmaksızın, farklı bir kanuna bağlı olması gerektiğini talep etmiştik. Öğretmenlik meslek kanunu adı altında sendikamızın bir talebi var. Bu anlamda yine Bakanlığımız 2023 vizyonuna ekleyerek, öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili bir programlama gerçekleştirildi. Bununla ilgili çalışmalar başladı, en kısa zamanda neticelendirecek." ifadelerini kullandı.

3 Bin 6 Yüz Ek Gösterge Müjdesi

Öğretmenlere 3600 ek gösterge ile ilgili müjde veren Uca, "Son 3 yıldır özellikle hem KPDK toplantılarında hem toplu sözleşme dönemlerinde, özellikle ısrar ettiğimiz bir konuydu ve çok önemsenen bir konu oldu. Biz öğretmen, imam, polis ve sağlıkta hizmet veren hemşirelere 3600 ek gösterge getirileceği gündeme oturdu, bununla ilgili cılız da olsa çalışmalar başladı. Bakanlıklar nezdinde. En son Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da belirtmiş olduğu üzere çok ciddi bir mesafe kaydedildi. Bu anlamda da öğretmenlerimize 3600 ek gösterge çok kısa zamanda getirileceği müjdesini buradan sizlere paylaşalım." şeklinde konuştu. (Sedat Karatay - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir