• DOLAR 32.601
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.627
  • ...

Gaziantep'in ekonomik yapılanmasında önemli bir yere sahip olan sektörler arasında yer alan triko konfeksiyoncuları, kalifiye eleman sıkıntısı başta olmak üzere sektörde yaşadıkları sorunlara çözüm bulmak için bir araya geldi.

Kentteki özel bir düğün salonunda toplanan sektör temsilcileri, sektörün yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için Gaziantep Triko Konfeksiyoncular ve Fasoncular Derneği isimli bir dernek kuracaklarını açıkladı.

Triko sektörünün Türkiye üretiminde büyük bir paya sahip olmasına rağmen, şu anda ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten sektör temsilcileri, ekonomide yaşanan sıkıntıların kendilerini olumsuz etkilediğini dile getirdiler.

Kalifiye eleman sıkıntısı başta olmak üzere, emeklerinin karşılığını alamadıklarını, sorunlarına çözüm bulamadıklarını belirten sektör temsilcileri, çok sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini, bunun için dernek kurup bir çatı altında toplanmaya karar verdiklerini belirttiler.

Sektör temsilcileri adına bir açıklama yapan Yusuf Sezer, Gaziantep'teki triko konfeksiyoncularını bir araya getirmek ve yaşadıklara sorunlara çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.

Yıllardır 'tekstil' denince akla sadece ihracatçı geldiğini ve Türkiye'de istihdama büyük katkı sağlayan fasoncuların ise yok sayıldığını belirten Sezer, Gaziantep nüfusunun yüzde 35'ine iş imkanı sağlayan ve ekonomide önemli bir yeri olması gereken fasoncuların, derneğin kurulmasıyla birlikte sektörün "üvey evladı" olmaktan kurtulacağını belirtti.

Sorunlarının çözümü için bir muhatap bulamamanın kendilerini üzdüğünü ifade eden Sezer, "Biz, bu nedenle yeni ve farklı projeler yaparak ve iyi bir alt yapı oluşturup, geleceğe yönelik bu alanda güzel şeyler yapmak istiyoruz. Bu nedenle bir araya gelip bir dernek kurmak istiyoruz." dedi.

Kent nüfusunun yaklaşık yüzde 30'nun triko ve yan ürünleriyle geçindiğini belirten Sezer, dövizdeki dengesizlik ve kur farkının zararını yıllardır yaşadıklarını, ancak buna rağmen bir önlemin alınmadığını ve bu durumunda esnafın zarar etmesine neden olunduğunu belirtti.

Sezer, "Burada hepimizin temel sorunu aynı ve bir. Bir overlokçu ustası olarak hiçbirimiz de işinden memnun değil. Hepimizin eleman, fiyat ve müşteriler yönünden hepimizin sıkıntıları aynı." ifadelerini kullandı.

2011 yılında bir dernek kurduklarını hatırlatan Sezer, "Biz bugün burada toplandık. Daha önceleri de toplandık. 2011 yılında toplandık. 2011 yılında bir dernek kuruldu. Bu derneğimiz başarılı oldu. Herkes o zamanlar ben de dahil fiyatlarımızı aldık. Yalnız birbirimize verdiğimiz sözlere sahip çıkmadığımız için bu çalışmaların hepsi tekrar yarıda kaldı. Biz öncelikle birlik olmayı, birbirimize tutkun olmayı, mesleğimize saygı duymayı, birbirimize saygı duymayı öğrenmeliyiz. Biz yıllardan beri bu meslekte sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün hangi sektöre giderseniz gidin, yıllarını vermiş ustalarımız; tamirci ayakkabıcı ve diğer sektörlerdeki ustalarımız, bunların hepsi bir belli bir noktaya geldi. Bir yerlerde de başarılı oldular. Bizim de eskiden başarılı olan esnafımız çoktu. Ama şu son yıllarda özellikle son 10 yılı baz alırsak son 10 yıldan beri kimse ilerleyemiyor. İcra ettiği mesleğinden memnun değil." şeklinde konuştu.

Sektör temsilcilerine seslenen Sezer, "Biz kendimize güzel bir yol çizmeliyiz. Kimse 'ben bu sektör ile uğraşıyorum, paramı da kazanıyorum böyle bir derneğe ihtiyacımız yok' demesin. Allah'a çok şükür hepimizin yürüyen bir gemisi var. Allah'a şükürler olsun herkes kendi gemisini yürütüyor. Yalnız bizim bir düzene ihtiyacımız var. Bir dernek kurulsun, bir başkanımız olsun, bu bizim ihtiyacımız. Yaşadığımız sıkıntılarda başvurabileceğimiz, gittiğimizde sorunlarımızı dinleyecek arkadaşlarımızın olması, bunlar güzeldir. Buna bizim başlamamız lazım." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)