• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Sigaraya art arda yapılan zamlardan sonra tiryakileri üzecek yeni bir adım daha geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, “İntiharın özgürlüğü olamaz” diyerek destek verdiği sigarayla mücadeleye sağlık vergisi geliyor.

Türkiye Gazetesi`nin haberine göre sigaraya, paket başına 1.5 TL sağlık vergisi konulacak. Dünya Sağlık Örgütü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı`nın birlikte hazırlayıp onayladığı Sigaraya Sağlık Vergisi ile sigaradan kaynaklanan sağlık harcamalarına 4.1 milyar ek vergi gelirinin yanı sıra, 900 bin tiryaki sigarayı bırakacak, 700 bin gencin sigaraya başlaması engellenecek ve 500 bin kişinin erken ölümünün önüne geçilecek.

BAĞIMSIZ EK VERGİ

Bu kapsamda Hükümet, tütünle mücadele kapsamında sigaraya sağlık vergisi getiriyor. SGK`nın sigaraya bağlı sağlık harcamalarından kaynaklı kara deliklerine paket başına 1.5 TL Sağlık Vergisi çare olacak. Bu vergi, mevcut vergilerden bağımsız, ilave olarak uygulanacak. SGK ile Sağlık Bakanlığı`nın yaptığı bu çalışma, Maliye Bakanlığı`nın da onayının alınmasıyla önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlayacak.

İŞTE SAĞLIK VERGİSİNE YOL AÇAN RAKAMLAR

Dünya Sağlık Örgütü ile SGK`nın ortak raporuna göre Nisan 2010 ile Mart 2011 tarihleri arasındaki bir yıllık sürede 4 milyon 280 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle tedavi gördü.

SGK, sigara kaynaklı hastalıkların tedavisi için 2.8 milyar TL ödeme yaptığı belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü ile SGK`nın ortak raporuna göre Türkiye`de 16 milyona yakın tütün tiryakisi bulunurken, bu kişilerin yarısının sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

Her yıl sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının ise 100 bin civarında olduğu öğrenilirken, bu rakamlara göre günde 300 kişinin sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden öldüğü ortaya çıktı.

Bu tablo sebebiyle sağlık harcamalarının sürekli artmasının da etkisiyle sigara üzerinden sağlık vergisi alınması konusunu gündeme getirildi.

SGK yetkilileri, daha önce düşünülen ancak sigaradaki ÖTV artışı sebebiyle gündeme getirilemeyen sağlık vergisinin bu defa uygulamaya konacağına dikkat çekti.