• DOLAR 32.33
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2301.135
  • ...
Dersimliler Meydanlara Çıkıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) tarafından yapılan açıklamada 1937`de alınan Bakanlar Kurulu kararıyla Dersim`de `Tedip ve Tenkil Harekatı` adı altında travmatik etkileri bugüne kadar süren bir etnik temizleme uygulaması başlatıldığı belirtilerek " Devlet Eliyle işlenen ve bugün belgeleri bir bir ortaya çıkan Dersim 38 Kırımından dönemin tüm yetkileri sorumludur" denildi.

4 Mayıs 1937`de Bakanlar Kurulu toplantısında alınan `toplu imha` karardan bir hafta sonra Dersim topraklarının bombalanması sonucu binlerce, kadın, erkek, yaşlı ve çocuğun katlediğildiği vurgulanan bildiride yaklaşık 2 yıl süren askeri operasyonlarda onbinlerce Dersimlinin katlediği, bir o kadarının da sürgün edildiği dile getirildi. kullan

Dersim`in yaşam kaynaklarının insanlarıyla birlikte yerinde ve etkisiz kılınmak kaydıyla ateşe verildiği belirtilen duyuruda " Ele geçirilenler göçertilmiş ve topraklarına döşünşelir yine kanunla yasaklanmıştır. Çocuklar bilhassa da kız çocukları ailelerinden kopartılarak başta subaylar olmak üzere, hakim sınıflardan ailelere, adeta ganimet olarak dağıtılmıştır" denildi.

"Tüm Dersimliler olarak 1937-38`den 1944`e ve oradan günümüze uzanan zulüm ve asimilasyon politikalarına karşı 4-5 Mayıs 2012 tarihlerinde binlerce yürekle alanlarda olacağız" duyurusu yapılan bildiride

Arşivlerin açılması, Dersim isminin iade edilmesi, Dersim halkından resmi özür dilenmesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük, Munzur`daki baraj projelerinin iptal edilmesi ile Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesinin açıklanması istendi.

Duyuruda İstanbul, Ankara, bursa, Adana, Dersim (Tunceli) İzmir ve Eskişehir`de yapılacak törenlerle ilgili ayrıntılar verildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir