• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...

Müstakil Sanayici ve İş adamları Derneği (MÜSİAD) Batman Şube Başkanlığı tarafından "Yerel yönetimlerin bölgesel kalkınmaya etkileri" konulu panel düzenlendi.

Özel bir okulun konferans salonunda düzenlenen panele Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Valisi Hulusi Şahin, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü, eski futbolcu Tanju Çolak, HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, siyasi parti, STK ile oda temsilcileri ve iş adamları katıldı.

Suriye Emevi Camii müezzinlerinden Hafız Şeyh Munir Abdulcevad'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan program, MÜSİAD tanıtım videolusuyla devam etti.

Panelde açılış konuşması yapan MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, bölgesel kalkınmaya destek olacağını düşündükleri panelle Batman'ı Türkiye'nin gündemine taşımak istediklerini söyledi.

Özdemir, "Marka olan bir ürüne talep artıyorsa marka haline gelen bir şehre de rağbet üst düzeyde olacak. Marka kent turist, tüccar, yatırımcı, öğrenci ve göçmen çeken bir kettir. Dışa açılmayı bilen bir kenttir. Marka kent soysaldır, misafirperverdir. Neden Batman, marka kent olmasın? Bu birazda bizim elimizde değil midir? Elbette valiliğin, belediyelerin bir şehrin güzelleşmesi için yaptıkları çok iyi projeler mevcuttur. Ancak benim bahsettiğim dünyanın ilgisini çekebilmek. Bu konuda neler yapılabilir? 'Batman'da marka olabilecek hiçbir şey yok nasıl markalaşacağız' gibi bir cümle ümitsizliği ve rehaveti getiren karamsar bir bakış acısıdır. Marka kent projesini ivedilikle hayata geçirmeli, bir moda yaklaşımı olarak değerlendirilmemelidir. Bunun için ciddi bir yol haritamız olmalı ısrarcı ve sabırlı olmak gerekiyor." dedi.  

Çözüm odaklı hareket etme görevleri olduğunu dile getiren Özdemir, "Valilik il ve ilçe belediye başkanlarımız kentin milletvekilleri, rektör, emniyet genel müdürlüğü, ticaret ve sanayi oda başkanlığı ve yerel medyasıyla toplu bir beraberlik ve kararlılıkla hareket etmeliyiz. Markalaşırsak şehrimiz canlanır. Ekonomisi büyür. İstihdamı artar. Şehir göç vermez. Modern kamu alanlarına sahip oluruz. Turizm marka bir şehir olabilmemiz en büyük avantajı şu anda sular altında kalacak olan Hasankeyf'ten yola çıkalım. Sular altında kalacak olan tarihi ve kültürel özellikleri sualtı müzesine ve dalış sporları merkezi haline getirilmesiyle cazibe merkezi yapmak mümkündür. İnsanlar nasıl kışın Uludağ'a kayak yapmaya gidiyorsa Batman Hasankeyf'te tarihi güzellikleri keşfetmek için sualtı müzesini gezerek farklı bir kültürel zenginliğinin tadını çıkarabilir. Bunun için daha nice şeyler düşünüp hayata geçirilebilir." ifadelerini kullandı.

Batman Valisi Hulusi Şahin de yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bizim acele büyümeye ihtiyacımız var. Çünkü bizim hedeflerimiz büyük 2023 vizyonunu takip eden bir kamuoyuyuz. 2023 vizyonu çok riskli hedefler koymuş bir vizyondur. 500 milyar dolar ihracattan bahsediyoruz. 500 milyar dolar kolay bir rakam değildir. Bugünden tezi yok yoğun bir üretim hamisi olmamız lazım. Biz öyle çok yeraltı zenginlikleri olan bir ülke değiliz. En yeraltı zenginlikleri olan topraklardasınız. Türkiye petrolünün yüzde 64'ü bu topraklardan çıkıyor. Türkiye'ye yetmiyor. Yetmesi söz konusu bile değildir. İnşallah daha arayışlar içerisindeyiz. İnşallah bulacağız ama buna güvenemeyiz. Bu gün İtalya'dan doğuya doğru gidin Çin'e kadar dünyanın bu parçasında üretim üstü Türkiye'den başka yok. Eğer petrolümüz olsaydı o rehavetle biz bunları yapamazdık. İyi değerlendirmemiz lazımdır. Ciddi bir pazar avantajımız var. Eğer üretirsek üretime satmaya sıkıntımız olmuyor." şeklinde konuştu.

Panelde Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Şırnak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Halil Sugözü ve eski futbolcu Tanju Çolak, MÜSİAD Hizmetler Sektörü Kurulu Başkanı Sertip Akşahin ile MÜSİDA Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da birer konuşma yaptı. (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)