• DOLAR 32.553
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2438.12
  • ...
Van`da Konut Hak Sahipliği Başvuruları Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakanlık Afet Acil Durumu Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, depremden sonra başlayan kesin hasar tespit raporlarının açıklanmasının ardından Van merkezde konut hak sahipliği başvurularını almaya başladı.

AA Muhabirine açıklama yapan Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, kesin hasar tespit listelerinin askıya çıkarılmasının ardından AFAD tarafından 30 nisan itibariyle Van merkez mahalleleri, merkeze bağlı Erçek ve Bostaniçi beldeleri ile Edremit ilçesi ve bağlı köyleri için 28 Haziran`a kadar devam edecek olan konut talep, taahhütname alma ve borçlandırmalarına başladığını bildirdi.

Bu süreç içerisinde herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için İl Afet Müdürlüğü bahçesinde alanda kurulan konteynerlerde müracaatların alınmaya başladığını ifade eden Ertaş, şunları söyledi:

``Birkaç mahallemize bir müracaat konteyneri düşecek şekilde bir planlama yapıldı. Yeteri personelle gerekli hizmetler veriliyor. Vatandaşlarımızdan istirhamımız müracaatın son haftasını ve günlerini bekleyerek çok ciddi yoğunluğa yol açılmaması için şimdiden kendilerine istenen evrak ve belgelerle gelip talep, taahhüt ve borçlandırmalarını yapsınlar.``

Hak sahipliliği müracaatlarında evleri yıkılan veya ağır hasarlı olup da yapılan afet konutlarından yararlanabilecekleri kapsadığını dile getiren Ertaş, merkez ve Erciş`e bağlı köylerde olduğu gibi Edremit ilçesine bağlı köylerde de EYY diye adlandırdıkları ``Evini Yapana Yardım`` yöntemini uygulayacakları kaydetti.

Ertaş, ayrıca raporlarda orta hasar kategorisinde yer alan konut ve iş yerlerinin güçlendirmeleri için farklı derecelerde kredilendirme yapılacağını belirterek, ``Bu kredilendirmeler için de orta hasarlılarımızda talep ve taahhütnamelerini buradan alıyoruz. Bu iki aylık sürenin sonun da bizim Mahalli Hak Sahipliliği Komisyonu yapılan müracaatları karar bağlayarak listeleri askıya çıkarır. Daha sonra 15 günlük bir itiraz sürecinin ardından yapılan değerlendirmeden sonra kesin sonuçlar açıklanacaktır`` dedi.

12 konteyner büroda 55 personel hizmet veriyor

AFAD İyileştirme Daire Başkanlığı Hak Sahipliliği ve Borçlandırma Grup Başkanı İsmail Kaya ise, 30 Nisan`da başlayan müracaatlar öncesi muhtarlara yeterli ilan metinleri ve talep taahhütnameleri verdiklerini söyledi.

AFAD bahçesinde büro şeklinde kurulan 12 ayrı konteynerde 55 personelin görev yaptığını belirten Kaya, bu personelin müracaatın son günü olan 28 Haziran`a kadar çalışacağını bildirdi.

Erciş`te 2 Nisan itibariyle talep, taahhütname ve borçlandırmalara başladıklarını hatırlatan Kaya, Erciş`teki çalışmaların da 31 Mayıs`ta sona ereceğini söyledi.

Daha önce Van merkez ile Erciş`e bağlı 177 köyden talep,taahhütnamelerle borçlandırmaları yaptıklarını anlatan Kaya, ``Köylerin çalışmalarını 24 Mart itibariyle tamamlamıştık. 177 köyümüzden toplam 8 bin 104 kişi konut, 3 bin 250 kişiye ise ahır için borçlandırmalarını yaptı. Önümüzdeki günlerde inşallah bunların konutlarına başlanacak`` şeklinde konuştu.

Müracaatın ilk günü işlemlerini yapan Mecit Demireki, ``Muhtarlıkta daha önce ilan asılarak işlemler sırasında istenen evrak ve belgeler yazılmıştı. Evraklarımı hazırlayarak burada birkaç dakikada işlemimi yaptırdım. Burada işler zaten fazla uzun sürmüyor. Vatandaşı düşünerek Nüfus ile Tapu ve Kadastro Müdürlükleri de işlemler için burada konteynerde hizmet veriyor. Vatandaşı düşünmüşler`` dedi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir