• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Uluslararası Hasan El Benna Sempozyumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Halk ayaklanmalarının başladığı bu ülkelerin tamamına yakınında 63 yıl önce şehid edilen büyük dava adamı Hasan El-Benna’nın kurduğu Müslüman Kardeşler Cemiyeti’nin çok büyük bir etkisi bulunmaktadır.

Mustafa ÖZCAN 30 Mart 2012 tarihinde kaleme aldığı makalesinde şöyle demektedir: “Cenab-ı Hakk mazlumlar adına imtihan gereği bir müddet sonra dahi olsa ihkak-ı hak’ta bulunmuştur. Mazlumun ahını almış ve yüzlerini güldürmüş ve zalime haddini bildirmiştir. Hasan el Benna’nın şehadeti 12 Şubat ve mezarında nasip olan zaferi ise 11 Şubat tarihlidir. (Mısır hareketinin başarıya ulaştığı ve Hüsnü (na) Mübarek’in yönetimi bırakıp kaçtığı tarihtir.) İbret alanlar için ölüm ve tarih en büyük ibret hazinesidir. Devran dönmüş ve Allah mazlumun ahını yerde koymamıştır.”

İşte tam da bu zamanda Müslüman Kardeşler ve Hasan El-Benna’yı tanıtmak, onların mücadelelerini hatırlatmak amacıyla Dünya’da ve Türkiye’de belki de şimdiye kadar en büyüğü yapılacak olan bir sempozyum gerçekleştirilecektir.

Bu sempozyum Genç Birikim Derneği ile Medeniyet Derneği’nin ortak organizasyonu ve daha birçok (Erdemliler Cemiyeti, İhsan-Der, Şefkatli Eller Cemiyeti ve İklim Der gibi) dernek ve cemiyetlerin katkısıyla Ankara Kocatepe Kültür Merkezinde yapılacaktır. 5–6 Mayıs 2012 Cumartesi ve Pazar günlerinde yapılacak sempozyuma birçok yerli ve yabancı ilim ve bilim adamları, akademisyenler, araştırmacı-yazarlar ve gazeteciler konuşmacı olarak katılacaklar. Sempozyumda yapılacak tebliğlerin yer aldığı sempozyum kitabı, sempozyumun ilk günü bütün katılımcı ve izleyicilere dağıtılacak ve ayrıca Arapçadan Türkçeye, Türkçeden Arapçaya simultane tercüme hizmeti de verilecektir.Sempozyumdaki konuşmacılar ve tebliğleri ise şu şekildedir:

 

Dr. Ahmet Emin Dağ                      G.AFRİKA                                 İhvan Düşüncesine Muhalif Örgütlerin Ortaya Çıkışı

Ahmet Varol                                     İSTANBUL                          İhvan’a Yöneltilen Eleştiriler

Ali Bulaç                                             İSTANBUL                          Türkiye’de İslam’ın Anlaşılmasında İhvan’ın Katkısı

Ali Kaçar                                            ANKARA                             Hasan elBenna Döneminde İhvan

Prof. Dr. Ali Karadaği                     KATAR                              İhvan`a Göre İhvan`ın Siyasi Kimliği

Dr. Eşref Abdulğaffar                    ÜRDÜN                              İhvan Hareketinin İslam Dünyası Dışındaki Etkileri ve Yankıları

Yrd Doç Dr. Fahri Hoşab                K.MARAŞ                           Hasan El-Benna Döneminde İslam Dünyası

Prof. Dr. Hacı Duran                       ADIYAMAN                         Hareketin Şimdiki Durumu ve Geleceği

Prof. Dr. Hayrettin Karaman       İSTANBUL                          Hasan El-Benna’nın Medeniyet ve Tecdid Projesinin Esasları

Dr. Hemmam Said                           ÜRDÜN                             Hareket Adamı Olarak Hasan El-Benna ve Mücadelesi

Kazım Sağlam                                  İSTANBUL                          İhvan’ın Emperyalizmle Mücadelesi

Prof. Dr. M Abdulkadir Ebu Faris ÜRDÜN                             Hasan El-Benna’nın Hayatı ve Kişiliği

M Beşir Eryarsoy                             İSTANBUL                          Bazı İhvan Düşünürleri

Dr. Musa İbrahim El-İbrahimi      ÜRDÜN                             İhvan’a Göre İhvan’ın Davetçi Kimliği

Prof. Dr. Mustafa Ağırman           ERZURUM                         Nebevi Davet Işığında Hasan El-Benna’nın Daveti

Mustafa Özcan                                 İSTANBUL                          Hudaybi Dönemi ve Sonrası İhvan

Prof. Dr. Münir Gadban                  S.ARABİSTAN                     İhvan’ın Yerel Sistemlere Karşı Siyasal Mücadelesi

Ömer Küçükağa                               İSTANBUL                         Cemiyet Hayatında İslam’ı Yeniden İnşa Mücadelesi

Raid Salah-                                        FİLİSTİN                           İhvan ve Filistin Cihadı

Prof. Dr. Tahsin Görgün                 İSTANBUL                          Hasan El-Benna’nın İslam Düşüncesindeki Yeri

Dr. Vahdettin Işık                           İSTANBUL                          İhvan`ı Doğuran Siyasi ve fikri Zemin

Prof. Dr. Vecdi Ğuneym                MALEZYA                            Hasan El-Benna’nın İhvan Düşüncesi

Prof. Dr. Yasin Aktay                    ANKARA                             Mısır’ın Dışındaki İhvan Hareketi

Prof. Dr. Ahmet Zaid                     MISIR                                İhvanın İslam Dünyasındaki Etkileri

İbrahim Ğuşe                                   FİLİSTİN                            İhvan`ın Filistin Cihadı

Dr. Mücahid El-Emiri                       FAS                                   İhvan Hareketi ve Suriye`deki Etkileri

Şeyh A.Halik Abdulvehhab          MISIR                                İhvan`ın Davetçi Kimliği

Salih Lütfi Ağbariyye                     FİLİSTİN 

Dr. Muhsin Salih                              LÜBNAN

 

Bu çok büyük ve çok önemli organizasyona tüm okurlarımızın ve halkımızın katılmasının hem bu büyük dava adamına hürmeten hem de O’nun ve Müslüman Kardeşler Hareketinden alacağımız dersler ve ibretler açısından son derece önemli olacağı düşüncesindeyiz.

HASAN EL-BENNA KİMDİR?[1]

17 Ekim 1906’da Mısır’ın Mahmudiye kentinde doğan Hasan El-Benna dini ve ilmi yönden köklü bir aileye mensuptur. Babası hadis âlimi idi. Hadis konusunda bizzat kendisinin de yazdığı eserler vardır. İşte böyle ilmi bir yuvada büyüyen Benna ilim, takva ve zühd atmosferinde çok güzel yetişmiştir. Daha küçük yaşlarda üstün bir zekâya sahip olduğu gözleniyordu. Gece namazlarına ve pazartesi, perşembe günleri oruçlarına devam ediyordu. Küçük yaşta Kur’an-ı Kerim’i yarısına kadar ezberleyen Benna, 15 yaşında hafızlığını tamamladı.

Yüzünün hatlarında devamlı bir elem ve hüzün görünüyordu. Kalbinde Müslümanların dertlerine çareler arama aşkı vardı. Onun bu hali zaman zaman bazı kötülükleri bizzat kendi eliyle değiştirmeye götürüyordu.

Nafile ibadetlere devam etmesiyle ruhu enginleşmiş ve nefsi daha da paklaşmıştı. Ayrıca daha talebelik yıllarındaki İslâmi çalışmalarından dolayı da genel kültürü oldukça gelişmişti. Okuduğu medresede “kötülüklere karşı mücadele” adında bir teşkilat kurarak bazı önemli şahsiyetlere mektuplar gönderip, onlara nasihat etmeye ve onların dikkatlerini toplumdaki kötülüklere çekmeye başlamıştı.

Liseden mezun olduğunda Mısır’daki tüm talebeler arasındaki sıralamada beşinciydi. Üniversiteyi ise “Darul Ulûm”da okumuştu. Üniversiteyi bitirme imtihanlarını verirken onsekizbin şiir beyti ve bir o kadar da nesir ezberlemişti. Darul Ulûm’u bitirdiğinde onun ayarında talebe yoktu. Çünkü birincilikle bitirmişti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra Hasan el-Benna İsmailiye’deki okullardan birine tayin edildi. O zaman İngilizlerin tüm güçleri İsmailiye’de toplanmıştı. Okullarda Avrupa usulü eğitim yapılıyordu. İsmailiye bu haliyle sanki Londra’nın muhitlerinden birini andırıyordu.

Halkın çoğu ise bir İngiliz şirketi olan “Süveyş”te işçiydiler. Hasan El-Benna İngilizlerin Mısır halkını ezdiğini ve onu zelil ettiğini görüyordu. Mısır halkı sanki onların kölesiydi. Her türlü fesat almış yürümüş ve haramlar mubahlaştırılmıştı. Özellikle 1924’de Atatürk tarafından hilafet yıkıldıktan sonra bu durum daha da artmıştı. Diğer taraftan Benna batılıların İslâm’ı ortadan kaldırmak için yaptığı çalışmaları gördükçe kalbi parçalanıyordu. İşte Benna o dönemleri anlatırken şöyle diyordu: “Allah bilir nice geceleri ümmetin dertlerine çareler aramak için geçirdik. Ve ümmetin hallerini tahlil etmek, dertlerini ortadan kaldırmak için ne kadar düşündük. Bu hallerin tesirinden bazen ağlama durumuna gelirdik.” Derken Hasan El-Benna kendilerinde hayır alâmetleri olan bazı kişilerle irtibata geçiyordu.

Kendisiyle birlikte altı kişi bir araya gelerek İslâmi çalışmaların çekirdeğini oluşturmak için anlaştılar. Benna bu kurduğu teşkilatına yeni bir isim almaması için “Biz Müslüman Kardeşleriz” dedi ve cemiyetin adı “İhvan-ı Müslimin” oldu.

Benna ilk davetine İsmailiye’de başlamıştı. Çalışmalarını bereketlendiren Allah Teâlâ onun elleriyle kahvelerde zamanlarını boşa geçiren insanlardan İslâm davası için mümtaz (seçkin) şahıslar yetiştirmişti. Bunlara örnek olarak İslâm davasının ilk öncülerinden Şeyh Muhammed Fergali İngiliz komutanının karşısına dikilmiş şöyle diyordu: “Beni bu İsmailiye’den sadece bir kişinin emri çıkartabilir. O da Hasan el-Benna.” Hasan el-Benna, İsmailiye’deki çalışmaları genişleyince ve tüm gayretlerini İslâm için tahsis edince İsmailiye’den Mısır’ın başkenti olan Kahire’ye taşındı. İhvan-ı Müslimin’in merkezini orada kurdu.

Bütün gayretlerini İslâm’a davet ve onu tanıtma yolunda harcadı. Köyleri gezdi, şehirleri dolaştı. Gittiği her yere bir şube açıyordu. Öyle ki bir kaç sene içinde İhvanın hareketi Mısır’ın gözünü ve kulağını doldurmuştu. Her tarafta ona katılmalar oluyor ve Mısır’ın evlatları onun kanatları altına giriyordu. Bunu gören hükümet İhvanın yayılmasından korkarak onu kontrol etmek için her türlü çareye başvuruyordu.

Hasan El-Benna’yı gizli istihbarattan birçok kişi takip etmeye başlamıştı. O nereye giderse onlar da peşinden ayrılmıyorlardı. Derken 1947 senesinde Hasan El-Benna bazı mücahitlerini Filistin’e gönderiyordu. Filistin dağları ve köyleri daha önce görmedikleri ender mücahitler görmeye başlamışlardı. Evet, Filistin Yahudi’ye kuvvetli bir ders vermek ve onlara zilleti tattırmak için ölümü hayata tercih eden insanlara şahit olmuştu.

Bu arada Kral Faruk, bu büyük gelişmelerden dolayı meseleyi İngilizlerle beraber düşünmeye başladı. Özellikle Kral Faruk’un Mısır ordusuna dağıttığı silahların bozuk olduğunun anlaşılmasından ve Arapların hıyanetlerinin açığa çıkmasından sonra Kral Faruk için mesele iyice tehlikeliydi. Filistin’de cihad eden İhvan-ı Müslimin Mücahitlerinin Mısır’a gönderilmesinden korkan Faruk, Müslüman Kardeşleri tutuklatıp hapishanelere dolduruyordu. Dışarıda sadece Hasan El Benna kalmıştı. Kralın maksadı onu öldürtmekti. İşte bu esnada Mahmud Abdulmecid gizli istihbarattan beş kişiyi Benna’yı öldürmeleri için gönderdi. Ve Kahire’nin en büyük meydanında Müslüman Gençler Teşkilatının önünde 12 Şubat 1949 tarihinde Hasan El-Benna kurşunlandı. Tedavi için hastaneye kaldırıldı. Bu arada Benna’ya müdahale edilmemesi ve kan kaybından ölmesi sağlandı.

Böylece ömrünün sonuna kadar tebliğ için çalışan Hasan el-Benna ruhunu tertemiz olarak Allah Teâlâ’ya teslim ediyordu. Cenazesini bir yaşlı babayla birlikte dört kadın kabre götürmüştü. Bölgede elektrikler kesilmiş ve bu dört kadın dehşet verici bir ortamda tankların arasında Benna’yı götürüp defnetmişlerdi. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi Müslümanlar Benna’nın cesedini çıkarıp ta gösteri yapmasınlar diye mezarının başında nöbet tutturuyordu.

Hasan El-Benna dünyayı terk etmiş Kral Faruk da Hasan El-Benna korkusundan rahata kavuşmuştu. O öldüğünde çocuklarına ihtiyaçlarını giderecek bir şey bırakmamıştı. Hatta ev kirasını bile verecek durumları yoktu.

Faruk, Hasan El-Benna’dan kurtulmuştu ama geriye bir problem kalmıştı. O da İhvan-ı Müslimin’in Filistin’de hâlâ cihada devam eden mücahit gruplarıydı. Bunlardan kurtulmak için Faruk, Mısır tanklarına ve askerlerine Filistin’e hareket emri verdi. Maksadı oradaki İhvan mensuplarını tutuklatmaktı. Ve tanklar kampların etrafındaki duvarları döverek mücahitleri ya teslim olmak ya da üzerlerine topların atılmasına razı olmak arasında seçim yapmaya zorladılar. Mücahitler de etrafın cehenneme çevrilmesini istemediklerinden teslim oldular. Oradan hapishaneye taşınan mücahitler böylece duvarlar arkasına terkediliyordu.

Gerçek şu ki liderlikte büyüklüğün belli bir ölçüsü yoktur. Bazen olur ki büyüklük ilmi yönden olur. Bazen büyük bir fatih veya keşifçi, ya da bir ruhi terbiyeci yahut da bir siyasi lider, büyük olabilir. Fakat kalıcılığı bakımından en büyük lider ümmeti yeniden inşa eden, yeni nesillerin yetişmesini sağlayan ve tarihin gidişatını değiştiren liderlerdir.

İşte Hasan El-Benna bu kalıcı liderlerden birisi, belki de yirminci yüzyılda İslâm tarihinde en göze çarpanlardandı. Onun bu büyüklüğü sadece âlim oluşundan veya iyi bir hatipliğinden ya da siyaset adamı oluşundan değil, İslâm davasını bina eden yeni bir nesil yetiştirmesinden ve özelde Mısır’ın genelde de İslâm âleminin tarihini sarsmasındandır. Bu gün dahi onun şiddetli sarsmasından olaylar gidişatını değiştirmektedir.

Mısır’ın yeni tarihini yazmak isteyen herhangi bir tarihçi yahut Filistin meselesini yazmak isteyen birisinin Hasan El-Benna’yı yazmadan bu konuları yazamaması onun büyüklüğünü göstermeye kâfidir.

Tarihçilerin her ne kadar Hasan El Benna hakkında kendilerine özgü ayrı ayrı görüşleri olsa da, hepsi de olayların meydana gelişinde Hasan El-Benna’nın büyük tesirleri olduğunda ittifak etmektedirler.

Bu olaylar ki yarım asırdan günümüze kadar hâlâ tesirini devam ettirmektedir. İsterse günümüzdeki insanlar onun kıymetini bilmesinler ve isterlerse onun hayatında veya şehadetinden sonra da onu gereği gibi takdir etmemiş olsunlar. Bu durum bütün liderler için böyledir. İnsanların veya ileri gelenlerin onun kıymetini gereği gibi bilememeleri El-Benna’ya en ufak bir zarar veremez.

Gerçek şu ki, İslâm önderleri tarihte hiç bir zaman insanlar bilsinler ve takdir edip methetsinler diye, çalışmamışlardır. Bilakis İslâm onları öyle özel bir duruma getirmiştir ki, tarihte bizden başka milletler bu önderleri pek bilemezler. Çünkü İslâm onları ruhi terbiye ve büyük bir iman üzere yetiştirir. Öyle ki o ruhaniyet özel bir anlayış kazandırmış, hayatın gerçek yönlerini ve varlığın sırlarını öğretmiştir.

İslâm onları öyle yetiştirmiştir ki en üstün fedakârlıkları yaparlar ve insanlığa karşı çok büyük bir muhabbet beslerler. İşte İslâm önderlerini kendi aralarındaki bazı mizaç farklılıklarıyla birlikte onların genel durumu budur. Onlar Allah rızasından başka hiç bir şey de istemezler. Sadece Allah’ın hesabından korkar ve O’ndan sevap beklerler. Yalnız Allah’ın indinde itibarları olsun isterler. Hiç bir zaman kendileri için rahatlık ve huzuru talep etmezler, rahatlığı ancak Allah’a kavuşmakta ararlar. Onlarda şöhret veya methedilmeyi isteme yahut makam hırsı veya haset bulunmaz. Onların dünya hayatı veya şehevi arzuları için herhangi bir iş yapmaları mümkün değildir. Onlar insanlardan karanlıkları kaldırmak için gönderilmiş bir nurdurlar. Gökyüzünde devamlı olarak parıldarlar. Onlar yeryüzündeki topraklara karışmayan ve en yüksek bina ile en küçüğüne dahi vuran bir güneş şubesi gibidirler.

Yeryüzündeki tüm şer güçler, sömürgeciler, krallar, partiler, Ezher Üniversitesi ve fesat ehli, Hasan El-Benna ile mücadele ettiler. O da bütün bunlara karşı savaştı. Halk bizzat kendi menfaatinden cahil kaldı. Hepsi de Hasan El-Benna’nın yolunu engellemek ve davasından alıkoymak için çalışmalarına rağmen o, yüce dağlar gibi, rüzgâra ve balyozlara aldırış etmeden yoluna devam etti. O, yolunu tutmak için belki sağa sola sallanmıştır ama bütün tehditlere rağmen hiç bir zaman kasırgalardan etkilenerek davasından geriye adım atmamıştır. Dünya onun etrafında kararmış olsa da, o hiç bir zaman zafere olan kuvvetli imanından en ufak bir zayıflık göstermemiştir. Karşı kuvvetler ne kadar çok olsa da ve ne kadar üzerine çullansalar da o, hiç bir zaman mücadelesinde yenilmemiştir.

Bütün bunlara rağmen, tıpkı arkadaşlarına olduğu gibi düşmanlarına bile gönlü açıktı. O, hiç bir zaman düşmanlarından birine karşı hasetlikten dolayı tiksinmemiştir. Çünkü büyük insanların kalbinde hasede yol yoktur. Fakat onun tiksinmesi ve kerih görmesi, düşmanın bâtıla sapmasından, fesadından ve iftiralarındandı. Eğer düşmanı kötülük ve şer yolunda gitmeye devam ediyorsa ve halkın menfaatlerine zarar veriyorsa onlardan nefret eder tiksinirdi. Tıpkı hakka karşı inatlık eden basiretsizlik göstererek anlayışsızlık yapan ve ahlaki bakımdan davaya sıkıntı veren dostlarından nefret ettiği gibi.

Fakat Benna bütün bunlara rağmen Rasûlullah’ın Uhud günü yaralıyken ettiği şu duayı devamlı olarak ediyordu: “Allah’ım sen benim kavmimi hidayete erdir. Çünkü onlar bilmiyorlar.” Düşmanları devamlı olarak ona karşı hile ve tuzakları sürdürürken o da düşmanlarına karşı sürekli şefkat ve nasihati devam ediyordu. Benna’nın bu hali, tâ onu her türlü kuvvetten, makamdan ve yardımcıdan yoksun bir halde tek başına karanlıkta vurarak öldürdükleri zamana kadar devam etti.

Evet, onu öldürdüler. Onlar kuvvetli, Benna ise zayıftı. Onlar hükümran (iktidarda) Benna ise bir kenara itilmişti. Onlar silahlı, Benna ise eli boştu. Evet, Benna’yı öldürdüler, şimdi onlar katil ve mücrim, Benna ise mutlu ve saadet içinde.

Daha sonra onlar halkın merhametinden kovulurken, Benna Allah’ın rahmetiyle bağışlanıyordu. Onlar şimdi batı ülkelerinde dağılmış vaziyette. Benna ise istirahatgâhında.

Allah O’na ve tüm mücahitlere bol bol rahmet etsin. (Âmin.)

Bu haberler de ilginizi çekebilir