• DOLAR 32.393
  • EURO 35.231
  • ALTIN 2324.609
  • ...
"Altınla ilgili artık hiçbir tahminde bulunamıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dövizdeki dalgalanma sürüyor. İnsanlar artık yatırım için değil ihtiyacı olduğu için altın alıyor. Altın fiyatındaki dalgalanmanın kendilerini büyük oranda etkilediğini belirten Batmanlı kuyumcular, bu durumun kendilerini endişelendirdiğini söylediler.

Gün içerisinde altın fiyatının sürekli değiştiğini ve altın ile ilgili artık herhangi bir tahminde bulunamadıklarını belirten kuyumcular, ekonominin her geçen gün kötüye doğru gittiğini vurgulayarak, yetkililere seslendiler.

Herkesin altın fiyatlarındaki yükselişten etkilendiğini aktaran kuyumcular, vatandaşların eskiye göre artık altına yatırım yapamadığını ifade ettiler.

Altın fiyatının yükselmesinin piyasaya olumsuz yansıdığını söyleyen kuyumcu Hüseyin Değer, "30-35 yıllık kuyumcuyum. Daha önce altın ile ilgili bazı yorumlar yapabiliyordum ve tahminlerimiz de doğru çıkıyordu. Ama 2-3 yıldır hiçbir yorum yapamıyoruz, tahmin yürütemiyoruz. Altın yükselecek mi yoksa düşecek mi hiç bilemiyoruz. Altın fiyatının aşırı yükselmesi piyasayı çok etkiliyor. Altın almaya niyetlenen kişiler aşırı fiyatla karşılaşınca bu defa düşer mi diye biraz beklemek zorunda kalıyorlar. Düşecek ümidiyle millet beklerken bu sefer altın daha da yükseliyor. Onlarda ne yapacaklarını şaşırmışlar." dedi.

"Altın fiyatı sürekli gün içerisinde değişiyor"

Dövizdeki dalgalanmanın Türkiye'ye karşı yapılan bir oyun olduğunu belirten Değer, "Özellikle yeni evlenecek çiftler için bu durum çok daha zordur. Şu an beklemediğimiz bir rakamla karşı karşıyayız. Bu da bir oyundur. Para elinde olan Yahudilerin bir oyunudur. Altının bir ay sonra ne kadar olacağını bilemiyoruz. Biz de öylece bekliyoruz. Altın fiyatı sürekli gün içerisinde değişiyor. Geçenlerde çok yükseldi, sonra biraz gevşedi. Şimdi tekrar yükselişe doğru gidiyor. Bu yükseliş devam edecek mi yoksa inişe mi geçecek tahmin edemiyoruz." diye konuştu.

"Bu duruma dur demek gerekir"

Bugün piyasanın çok zor durumda olduğuna dikkat çeken bir diğer kuyumcu Ahmet Kurtbaş, "Bundan iki gün önce 24 ayar altın 217-218 arasıyken bir gün arayla direk 230-232 liraya kadar çıktı. Sattığımız ürünü zaten alamıyoruz. Bu işin içinde rant mı var bilemiyoruz. Piyasanın bu kadar oynak olması esnafı zor durumda bırakır. Vatandaş bilezik sattığı zaman aynısını alamıyor. Bu yüzden altının düşmesini bekliyor. Altın fiyatı da bir türlü düşmüyor. Altın sürekli yükseliyor. Dolar da hakeza. Bu duruma dur demeleri gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"Sadece altın değil her şeyde bir tıkanıklık olmuş durumda"

Altın piyasasının eskiye oranla baya bir durgun olduğunu aktaran Kurtbaş, "Paranın döndüğü yer kuyumculardır. Kuyumcular açısından piyasanın kötü olduğu herkesçe de biliniyor. Kuyucular iş yapamayınca küçük esnaf da iş yapamıyor. Vatandaş eskisi gibi altın alamıyor. Dolar yükseldiği zaman vatandaş parasını dolara yatırdı. Dolar birden düşünce bu kez vatandaş dolarını bozamadı. Bundan dolayı piyasada bir tıkanıklık yaşandı. Sadece altın değil bugün her şeyde bir tıkanıklık olmuş durumda." şeklinde konuştu.

"Dünyanın hiçbir yerinde günde 10 lira altın yükselmemiştir"

Konuşmasının sonunda yetkililere çağrıda bulunan Kurtbaş, şunları söyledi: "Piyasanın açılması için doların düşmesi gerekiyor. Çünkü insanlar borçlarını dolarla ödüyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde günde 10 lira altın yükselmemiştir. Bu sadece Türkiye'de mi oluyor? Son 2 senedir altın hiç yerinde durmadı. Gün içerisinde yükselip düşmesi çok kötüdür. Bu durumun nereye gideceğini tahmin edemiyoruz. Eskiden bir tahminimiz vardı; ama artık altın fiyatıyla ilgili kimse bir tahminde bulunamıyor. Meclis bir adım atmalıdır. Ekonomi açısından halk gerçekten zor durumdadır. Esnafların çoğu kirasını ödeyemiyor. Bizde dahil olmak üzere bazen siftah yapamadan eve gidiyoruz. Ekonomi düzelirse insanlar rahatlar. Fiyatı yüksek diye vatandaş altın almıyor."(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA) 












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir