• DOLAR 32.503
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2435.512
  • ...

AFAD, afet yönetiminin iyileştirme fazında hak sahibi afetzedeler için kalıcı konutlar yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında bin 80 afet konutu, hak sahibi afetzedelere teslim edildi. Böylece yaklaşık 5 bin afetzede, afete dirençli evlerinde huzurla yaşamaya başladı. Şimdi bir afet durumunda sokakta kalma endişesi olmadan sağlam yuvalarında olmanın tadını çıkarıyor.

AFAD'ın inşa ettiği 'Türkiye Afet Yönetim Sistemi' kapsamında, afet yönetiminin her fazında çalışmalar yoğun olarak devam ediyor. Afetlere hazırlık ve müdahale faaliyetlerinin yanında afet sonrası iyileştirme çalışmaları dâhilinde afet konutları yapılıyor. Afet konutları, zarara yol açan afetler sonrasında afetzedelerin mağduriyetlerini giderebilmek için AFAD tarafından yaptırılıyor.

Afetlerden sonra yapıların hasar tespiti yapılarak kullanılamayacak olanlar belirleniyor. Bu yapıların hak sahiplerinin kimler olduğunun tespit edilmesiyle birlikte afet konutlarının yapım süreci de başlamış oluyor. Hak sahipliği sonrasında etüt proje çalışmaları tamamlanıyor. Tüm bu süreçte yapıların inşası da planlanıyor. İnşa edilen yapılar arasında kalıcı konutların yanı sıra işyerleri ve ahırlar da bulunuyor. Vatandaşın zarar gören kazanç kapıları yeniden yapılmış oluyor. Böylece afetzedeler, yuvalarına, ekmek teknelerine ve hayvanlarının barınaklarına kavuşuyor.

Afet konutlarında oturan hak sahipleri, yalnızca evlerin maliyetini ödüyor. Ödemeler, aylık olarak çok cüzi miktarlara tekabül eden yıllık taksitler halinde, faizsiz olarak yapılıyor. İlk iki yıl herhangi bir ödemesi bulunmayan afet konutlarının ödemeleri, teslimden sonraki 3. yıldan itibaren yıllık olarak bankaya yapılıyor. Konut maliyetleri, hak sahipleri tarafından 18 yılda bankalara ödeniyor.

Hak sahibi afetzedelere konutları teslim edilmeye devam ediyor. En son, Artvin Arhavi'de 24 afetzede evlerinin kurasını çekti ve birkaç hafta içinde ailesiyle birlikte yeni yuvasına kavuştu. Trabzon Dernekpazarı'ndaki 28 afetzede aile, kura çekimi sonrası evlerini teslim aldı. Adıyaman'da, bin 718 aile konuttan, 443 aile ahırdan, 15 aile de işyerinden hak sahibi kabul edildi. Bunlardan etüt proje çalışmaları tamamlanan 394 ailenin konutları tamamlanma aşamasına geldi.

Çanakkale Ayvacık'ta depremzedeler için yapılan 245 konuttan 205'i tamamlandı ve teslim edildi. İnşaatına devam edilen ilave 40 konut da 2019 yılı başında teslim edilecek. (İLKHA)