• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Bu sarmaşık toksik gazları yok ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Evinizdeki bitkiler ile içerideki havayı temizlemek mümkün müdür? Cevap evet!

Ancak bu, teorik olarak mümkün olsa da pratikte pek mümkün olmuyor. Çünkü bir odayı temizlemek için onlarca bitki gerekiyor.

Genetik olarak modifiye edilmiş olan bu sarmaşık ise tek başına toksik olan kloroform ve benzen gazlarını ortadan kaldırabiliyor.

ABD`deki Washington Üniversitesi`nden araştırmacılar, işe bir genin sentetik bir versiyonunu oluşturarak başladılar. Bu gen, tavşanların vücutlarında sitokrom P450 2E1 isimli proteini üretmesi için talimat veriyor.

Tüm memelilerde 2E1 benzeni fenole, kloroformu ise karbondioksit ve klorite dönüştürüyor. Bu protein ciğerde bulunuyor. Bu sebepten zararlı gazları yok edemiyor.

Araştırmacılar sentetik bir geni sarmaşık bitkilerine adapte ederek 2E1 proteinini üretmelerini sağladılar.

Yapılan testlerde bu bitkilerin bulundukları cam tüplerin içerisine benzen ve kloroform gazları konuldu. Genleri modifiye edilmiş sarmaşıkların kloroformu üç günde yüzde 82 oranında yok ettikleri, altıncı günün sonunda ise zararlı gazlardan hiç iz kalmadığı görüldü.

Buna karşılık genetik işlem yapılmamış sıradan sarmaşık bu gazları yok etmekte hiçbir ilerleme göstermiyordu.

Diğer gaz olan benzende ise sekiz günde yüzde yetmiş beşlik bir temizlik gerçekleşti. Ekibin başındaki Prof. Stuart Strand, “Artık bir ev bitkisini havayı temizleyecek şekilde değiştirdik” dedi.

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir