• DOLAR 32.567
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2436.218
  • ...
israilde Hükümet Dağılmak Üzere
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail en geç sonbahara kadar genel seçimlere gitmeye hazırlanıyor. Üç yılı aşkın bir süredir görevde bulunan Başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet dağılmanın eşiğinde, zira orduda reform konusunun Ağustos ayına kadar karara bağlanması gerekiyor. Aşırı dinci Yahudilerin askerlik görevinden muaf tutulmasını öngören yasa Şubat ayında Yargıtay tarafından anayasaya aykırı bulunmuştu. Koalisyon hükümetindeki dinci partiler, bu uygulamanın kaldırılmasına karşı.

Likud Partisi lideri Netanyahu bu uygulamaya son verilmesini öngören reforma destek verirken, seküler ve sağ çizgideki İsrail Evimiz partisi de, herkese askerlik konusunda eşit davranılmasını talep ediyor. İsrail Radyosu`ndan Joav Krakovski, Başbakanın dinci partilerin baskısına boyun eğmeyeceğini ve bu nedenle erken seçimlerin muhtemel olduğunu söylüyor. Krakovski, „ Netanyahu, kamuya kapalı ortamlarda ekibine seçimleri 2013 yılında istediğini söylüyor. Başbakan dört yıllık görev süresini tamamlamak istiyor ve bu da mümkün. Ancak bunun için koalisyon ortaklarının siyasi şantajına boyun eğmek istemiyor.” şeklinde konuşuyor.

Muhalefet de bastırıyor

Ordu reformu için ilk oylama 9 Mayıs`ta yapılacak. O güne kadar seçim tarihinin saptanmış olacağı tahmin ediliyor. İsrail medyasına göre erken seçimlerin Ağustos sonu ile Ekim ayı arasındaki süre içinde yapılması planlanıyor. Muhalefet partileri, hükümet içindeki anlaşmazlıktan yararlanarak erken seçim çağrısında bulunuyor. İsrail Radyosu`na konuşan İşçi Partisi Genel Başkanı Şeli Yahimoviç, „ Biz her açıdan seçim kampanyasına başladık bile. Bu sürecin resmiyet kazanması ve seçimler için bir tarih belirlenmesi, devlet, siyasetçiler ve İsrail vatandaşları için daha sağlıklı olacaktır.” diyor.

Yahimoviç, diğer muhalefet partilerine de, birlikte Netanyahu hükümetini devirme çağrısı yaptı. Yasama döneminin gelecek yılın kasım ayına kadar sürmesi öngörülüyor, ancak birkaç gündür tüm partilerden siyasetçiler ve yorumcuların çoğu, erken seçimlerin kapıda olduğu konusunda hemfikir. Muhalefetteki Kadima Partisi`nin yeni lideri Şaol Mofaz da, parlamentonun feshedilmesi çağrısında bulundu. Netanyahu`nun liderliğindeki Likud Partisi kamuoyu araştırmalarında önde gidiyor ve Netanyahu`nun başbakanlık koltuğunu koruma şansının yüksek olduğu belirtiliyor.

„Ne Başbakan`a güveniyorum, ne de Savunma Bakanı`na"

Eski İç İstihbarat Şefi Yuval Diskin, özellikle de İran ile olası bir savaşın arifesinde Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Barak`ın liderliğine güveninin kalmadığını açıkladı.

„Ne Başbakan`a güveniyorum, ne de Savunma Bakanı`na." diyen Diskin, "İkisini de yakından tanıdım ve size şunu söyleyeyim: Hiçbiri Mesih değil. Şahsen, İsrail`i böyle büyük bir olaya sokma ve tekrar bu durumdan çıkarma yeteneğine sahip olduklarına inanmıyorum. Böyle bir adım atıldığında, dümende bulunmasını isteyeceğim türden kişiler değiller.” şeklinde konuştu.

Barak ve Netanyahu`nun İsrail kamuoyunu kandırdığını iddia eden Diskin, Tahran yönetiminin nükleer tesislerini bombalayarak İran`ın atom bombası inşa etmesinin önüne geçilebileceğine inanmadığını söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir