• DOLAR 32.332
  • EURO 35.05
  • ALTIN 2282.433
  • ...
Bir dönem sürgün yeriydi ZENGİNLERİN TERCİHİ MALTA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi / Haber-Yorum

Medyada dolar milyoneri olan en az 12 bin kişinin göç ettiğine dair haberler dolaşıyor.

Özellikle zenginlerin tercihi Malta imiş.

Çok sayıda zengin isim Malta`da her yıl belli sayıda yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesini sağlayan ‘Citizenship by Investment` (Yatırımla Vatandaşlık) programından faydalanarak gitmiş. Buna göre Malta`da 650 bin Euro değerinde bir gayrimenkule sahip olanlara vatandaşlık hakkı veriliyor.

Sabah Gazetesi bazı isim ve şirketleri sıralamış:

“2017`de gelir vergisi rekortmenleri arasına 10`uncu sıradan giren Gönenç Gürkaynak ve avukat eşi Serra Ayşe Başoğlu Gürkaynak da Malta vatandaşlığını kazananlardan.

Kurukahveci Mehmet Efendi adıyla bilinen kahve şirketinin marka sahipleri Hulusi Kurukahveci, Nezlihan Akyürek Kurukahveci, Hulusi Doruk Kurukahveci de vatandaşlık için Malta`yı seçen zenginler arasında.

Ünlü ilaç şirketi Abdi İbrahim`in patronu Nezih Barut, kardeşi Nesrin Esirtgen ve oğlu İbrahim Barut, Orta Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Karamancı, Reha Tekstil`in sahibi Mehmet Reha Demirdağ, Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal gibi isimler de artık Maltalı.”

Bu arada Sabancı ailesinden çok sayıda ismi de sayıyor mezkur gazete.

Zenginlerin burada kazandıkları servetlerini dışarıya kaçırmaları problemli bir durum; ama özellikle Malta`nın seçilmesi tarihi açıdan ibretlik bir durum.

Şöyle ki…

1.Dünya Savaşı sonunda Osmanlı devleti yenilen tarafta yer aldığı için galip devletlerin istilasına uğradı; İstanbul ve Anadolu işgal edildi.

Devletin merkezi olduğu için özellikle İstanbul`da işgale karşı direniş söz konusuydu ve bu durum işgalcileri rahatsız ediyordu. Halkı isyana teşvik etmek ya da isyana teşvik potansiyeline sahip olmak suçlamasıyla 220 kişi Malta`ya sürgün edildi.

Sonradan fırsatını bulan geri döndü tabii.

Osmanlı Devleti yıkıldı, yerine işgalcilerin istediği tarzda batılı düşünce ve yaşam tarzını savunan bir cumhuriyet kuruldu. Ondan sonra atılan her adımda, yapılan her düzenlemede toplumun Batılılaştırılması hedeflendi.

Ülkede seçimler yapıldı; ama “Batıcı elitler” her zaman devletin sahibi kalmaya devam ettiler.

Son birkaç yıldır ülkenin iyiye gitmediği, laiklikten uzaklaştığı yönünde yorumlar yapılıyor.

Kendilerini yıllarca devletin sahipleri olarak görenler hiçbir kısıtlama ile karşı karşıya kalmamalarına rağmen ülkede yaşamın zorlaştığını ileri sürüp terk etmeye başladılar.

Ve birçoğu ülkeden ayrılırken Malta`ya gitmeyi tercih etmiş.

Bir dönem işgale karşı çıkanlar Malta`ya sürgün edilirken, şimdi birileri 15 Temmuz`da ülke işgal edilemedi diye göç ediyor.  

Bu haberler de ilginizi çekebilir