• DOLAR 32.383
  • EURO 35.107
  • ALTIN 2326.38
  • ...
Çin Ay`ın karanlık yüzüne indi, ilk fotoğraflar geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Çin devlet televizyonunun haberinde, bugün TSİ 05:26'da ay yüzeyine "yumuşak iniş" yapan Chang'e-4 aracının, ayın görünemeyen yüzündeki "esrar örtüsünü kaldırdığı ve insanoğlunun ayın keşfi çalışmalarında yeni bir sayfa açtığı" bildirildi.

Ay, Dünya'nın çevresinde dönüş hızıyla aynı hızda kendi yörüngesinde döndüğü için, "karanlık yüzü" dünyamızdan görülemiyor.

Ayın karanlık yüzü daha önce başka araçlarla görüntülendiyse de, bu bölgeye iniş yapabilen bir uzay aracı olmamıştı.

Resmi Xinhua haber ajansı, aralık ayı ortasından ayın yörüngesine girmiş olan aracın, ayrı iniş ve yürüyüş bölümlerinden oluştuğunu ve belirlenen noktaya iniş yaptığını açıkladı.

Chang'e-4 astronomik gözlemler yapacak, ayın yüzeyindeki yapıyı ve mineral bileşimini inceleyecek ve karanlık yüzün incelenebilmesi için nötron radyasyonunun ve nötr atomların ölçümünü yapacak.

Xinhua, ay yüzeyindeki bir kraterin geniş açıyla çekilmiş renkli fotoğrafını da yayınladı.

2030 yılına kadar Rusya ve ABD'ye yetişerek önde gelen bir uzay gücü olmayı hedefleyen Çin, gelecek yıl bir insanlı uzay istasyonunun yapımına başlamaya hazırlanıyor.

Çin uzay çalışmalarında amacının tamamen barışçı olduğunu savunurken, ABD savunma bakanlığı Çin'i, bir kriz durumunda başka devletlerin uzaydan yararlanmasını önleyecek faaliyetler sürdürmekle suçluyor.

ABD Kongresi, güvenlik nedenleriyle Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Çin'deki benzer kurumlarla işbirliği yapmasını yasaklıyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir