• DOLAR 32.596
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2504.473
  • ...
"Suriyelilerin karıştığı olaylar farklı boyutlara çekilmemelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni (GGC) ziyaret etti. Gül, ziyarette yaptığı açıklamada, eğitimden sağlığa, ekonomiden Suriyeli mültecilere kadar birçok konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Suriyelilerin karıştığı asayiş olaylarına da değinen Gül, olayların farklı boyutlara çekilmemesi gerektiğini söyledi.  

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Gül, ziyarette, kentin gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde kentte Suriyeli mültecilere yönelik yapılan saldırılarla ilgili konuşan Gül, sağduyu çağrısında bulundu.

Gül, "Suriyelilerle Türklerin arasında bir mesele olduğunda bu bir ülke meselesi, millet meselesiymiş gibi algı oluşturuluyor. Bu doğru değil." dedi.

"Bu meseleyi adli meselenin dışına çıkarttığımızda iş başka bir boyuta gider"

Suriyelilerin suç işleme oranının Türkiye vatandaşlarının 7'de biri kadar olduğunu belirten Gül, "Türkler birbirleriyle kavga edebilirler, Suriyeliler de birbiriyle kavga edebilirler ve Suriyelilerle Türkler de birbiriyle kavga edebilirler. Ama bunların hiç birinin temelinde bir etnik mezhep, milliyet meselesi yoktur. Suçlular var, mağdurlar var. Suçlular ve mağdurlar bazen kendi içinde olur, bazen karşı grupta olur. Ama nedense Suriyelilerle Türklerin arasında bir mesele olduğunda bu bir ülke meselesi, millet meselesiymiş gibi algı oluşturuluyor. Bu doğru değil. Türklerin içinde serseri yok mu, suç işleyen yok mu? Bizim hapishanemizde A'dan Z'ye suçun her türlüsünü işleyen binlerce ve on binlerce insanımız var. Türklerin işlediği suçları görüyorsunuz. Türklerin Suriyelilere karşı işlediği suçlarda oluyor. Bunlara adli bir mesele olarak bakmak lazım. Bu meseleyi adli meselenin dışına çıkarttığımızda ise iş başka bir boyuta gider." ifadelerini kullandı.

"Göç iyi yönetilirse kentin gelişimine büyük katkı sağlar"

Gaziantep'in sanayi ve ticarette çok iyi bir yerde olduğunu belirten Vali Gül, şehrin orantılı büyümesi gerektiğine dikkat çekerek, ekonominin yanında eğitim, kültür ve sanat gibi alanlarda da aynı başarıyı yakalamak gerektiğini belirtti.

Gül, "Türkiye'nin göç alan illerinden biri de Gaziantep'tir. Göçün iyi yönetilmesi halinde göç önemli bir avantaj olacaktır. Mesela Sivas ve Erzurum'da göç verir, nüfusu azalır. Nüfusun azalması iyi bir şey değil. Göç iyi yönetilirse kentin gelişimine büyük katkı sağlar. Hedefimiz Gaziantep'te tekli eğitime geçmektir. 2002 yılına kadar Gaziantep'te yapılan toplam derslik sayısı 5 bin 800. Şu an da inşaatı devam eden derslik sayımız 4 bin. Bir buçuk milyar TL'lik bizim şu an eğitime harcadığımız ve devam eden işlerimiz var. Bunu şu açıdan söylüyorum. Eğitime para harcanmadığı için eğitim sorunu devam ediyor değil. Olağanüstü bir para harcanıyor ama biz büyüyen bir şehiriz. Bu aslında bir şans. Eğer Gaziantep göç almasa yani Kilis ölçeğinde komşularımız olduğu için diyorum. Ya da geldiğim Sivas ölçeğinde bir şehir olur. Sivas'ta, Erzurum'da her sene ocak ayında konuşulan konu; TÜİK rakamları açıklar ve 'Nüfusumuz şu kadar azaldı.' der. Göç veriyoruz, kan kaybediyoruz, küçülüyoruz. Ne olacak bu şehrin hali? Çünkü göç almadığınız zaman göç vereceksiniz. Göç almak kötü bir şey değil. Göçü yönetememek kötü. Gelen kişileri mesleklere yönlendirmek, gelen kişileri şehirleşmeye uygun şekilde yapmak. Gecekondulaşmayı önlemek. Onları şehrin sosyal entegrasyonunda sorun çıkmadan yönetmek önemli. İstanbul daha çok göç alıyor. Ama herkes İstanbul'da yaşamak istiyor. Dikkat ederseniz göç almayan yerlerde insanlar çok da yaşamak istemiyor." şeklinde konuştu.

"Bir an önce tekli eğitime geçmemiz gerekiyor"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Vali Gül, Gaziantep'le ilgili projeler hakkında şu bilgileri verdi:

"Gaziantep potansiyeli olan bir şehir, dinamik bir şehir. Yani ekonomik olarak ihracat rakamlarını görüyorsunuz, üretimi görüyorsunuz. Sanayinin ne kadar geliştiğini görüyorsunuz. Bununla beraber 'eksiklik' demeyelim de daha iyi olması gereken ekonomi, eğitim, kültür, sanat ve sağlık bunların birbirine yakın gitmesi lazım. Bu şehrin ekonomik gelişmişlik sırası 5 ise 5'tir, 10 ise 10'dur. Buna göre eğitiminin de o sırada olması lazım ve sağlık hizmetinin de o kalitede olması lazım. Kültür, sanat ve edebiyatının da o seviyede olması lazım. Eğitimimizde o açıdan önemli. Bizim bir an önce tekli eğitime geçmemiz gerekiyor. Tekli eğitime geçip fiziki şartlar iyileştiğinde eğitimle ilgili bir adım daha ileri atmış oluruz. Sağlıkta şehir hastanesinin yapılması önemli. Şehir hastanesi dediğimiz, aslında 7 tane hastane yapılıyor. Abdulkadir Yüksel'i de saydığımızda 8 hastane ve oralardaki fiziki şartlar diğer hastanelerin çok üzerinde. Bu bittiğinde buna hem bölgenin hem de Ortadoğu'nun sağlık üssü olabilecek durumda olacak."

 "Ulaşım altyapısı güçlendiriliyor"

Ulaşım ile ilgili de bilgiler veren Gül, şunları söyledi:

"Bir diğer nokta ise hızlı tren gelecek. Hızlı tren geldiğinde Gaziantep daha ulaşılabilir bir şehir olacak. Hızlı trenle birlikte insanlarda bana göre UNESCO'nun listesine girmemiz ve gastronomi bir heyecan oluşturdu. Bunu perakende sektörüyle canlandırmak lazım. Yani insanlar hızlı trenle gelecek. Türkiye'de üretilen en kaliteli ayakkabıları en ucuza alıp gidecek. Gaziantep'te bu potansiyel var mı, var. Çünkü üretim yeri. Bir çok markaya üretim yapıyoruz. Maliyetinin 5-6 katı AVM'lerde satılıyor. Bunu gelip direk Gaziantep'ten alması şehre bir canlılık getirecek. Müzeler şehrimiz, belediyelerimizin çok iyi bir hizmet çıtası var. Bizim hayvanat bahçemiz bile Türkiye'de parmakla gösterilebilecek bir yer. Şimdi havaalanımızın yeni terminal binası yapılıyor. Kapasitemiz iki katına çıkıyor. Körüklü olarak hiç dışarı çıkmadan uçaktan terminale, terminalden uçağa rahatlıkla girip çıkacağız."

 "Meslek liseleri çok önemli"

"Meslek liselerindeki oranımızın artması lazım." diyen Gül, "Yani insanların bir meslek sahibi olması lazım. Düz liselerden olabildiğince çocuklarımızı alıp meslek liselerine yönlendirmemiz lazım. Bunlardan ötesi de çocukların spor yapması lazım. Her mahallede semt sahaları, spor salonları, çabuk ulaşılabilecek mekânların olması lazım. Bu gençlerinde bu tesislerden faydalanması lazım." ifadelerini kullandı.

"Cuma Camii valiliğin yerine yapılacak"

Stadyumun yerinin millet bahçesi, Cuma Camiinin de valiliğin olduğu yerde olacağını belirten Vali Gül, son olarak şunları kaydetti:

"Valiliğin taşınacağı yer belli. Şu anda caminin projesi hazırlanıyor. Projesi bu hafta biterse, bir hafta içerisinde yeri teslim edebilecek durumdayız. Millet bahçesi, zaten hükümet politikası ilk 100 günlük ve 200 günlük eylem planının içerisinde."

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, Vali Davut Gül'e ziyaretinden dolayı teşekkür ettikten sonra Cemiyetin çalışmaları hakkında bilgi verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir