• DOLAR 32.324
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2295.944
  • ...
SON DAKİKA
"Böbrek genişlemesi sünnetle geçmez"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Böbreklerin temel görevleri vücuttaki fazla su ve atık maddeleri temizleyip idrar olarak atılmasını sağlamak. Böbrekte idrarın biriktiği havuzcuk bölgesinin olmasının ise "böbrek genişlemesi" olarak adlandırıldığını belirten Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, "Böbrek genişlemesi, bebek henüz anne karnındayken saptanıp erkenden tedavi edilebilir." açıklamasında bulundu.

Anne karnında saptanan böbrek genişlemelerinin büyük bir kısmının hafif düzeydeki genişlemelerden oluştuğunu ve yüzde 40-85 oranında doğumda ve doğum sonrasında tamamen gerilediğinin altını çizen Bıyıklı ile Şahinoğlu, "Ancak orta ve ağır düzeydeki genişlemeler için çok daha dikkatli olmak, periyodik takipleri aksatmamak önemli. Anne karnındaki bebeğin sağlığını değerlendirmek amacıyla 11-14'üncü, diğeri ise 19-22'nci haftalarda olmak üzere iki önemli ultrason incelemesi yapılıyor." dedi.

Böbrek genişlemesi herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir

Anne karnında saptanan böbrek genişlemelerinin geçici hidronefroz, idrar yollarında darlık, idrar kaçağı, idrarın idrar torbasından böbreğe geri kaçışı gibi sebeplerle ortaya çıktığını anlatan Bıyıklı ile Şahinoğlu, "Daha seyrek olarak ise; çift toplayıcı sistem, mesane girişinde darlık, mesane çıkışında darlık, kistik böbrek hastalıkları gibi bozukluklar da böbrek genişlemelerine neden olabilir. Böbrek genişlemelerinin doğumdan sonra herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir." şeklinde konuştu.

Böbrek genişlemesi hipertansiyon ve protein kaçağı sebebi

Hafif böbrek genişlemeleri olan çocukların, üriner sistem enfeksiyonu geçirmemiş ve tuvalet eğitimini sorunsuz tamamlamışsa böbrek sağlığı açısından ek bir risk taşımadıklarını belirten Bıyıklı ve Şahinoğlu, "Ancak bu çocuklarda ileri böbrek inceleme filmleri yapılmadıysa yüzde 5-10 olasılığı ile altta yatan vezikoüreteral reflü veya darlık açısından dikkatli olmaları gerekir. Orta ve ağır derecede genişlemesi olan çocuklarda ise hastalıktan etkilenme durumlarına göre böbrek sağlığı açısından risk taşırlar. Bu risk hastalıktan etkilenme derecesine bağlı olarak hipertansiyon, protein kaçağı, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kızlarda gebelik sorunları olarak karşımıza çıkabilir." dedi.

Böbrek genişlemesi, sünnet sonrası geçer denmemeli

Böbrek genişlemesinin erkek çocuklarda sünnet sonrası geçeceğine dair yaygın bir inanışın olduğunu belirten uzmanlar, "Bu tamamen yanlış. Ailelere, takip prensiplerini anlattığımızda, aslında sünnetin idrar yolu enfeksiyonu riskini azalttığını ancak böbrek genişlemesiyle direkt olarak ilgisinin olmadığını anlıyorlar." açıklamasında bulundu.

Düzenli kontroller aksatılmamalı

Böbrek genişlemesi ile ilgili olarak aileye önemli rollerin düştüğünü anlatan Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ve Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, şu önerilerde bulundu:

Düzenli aralıklarla üriner sistem ultrasonografisi ve idrar testi kontrollerinin yapılması.

Ateşli dönemlerde mutlaka idrar testi yapılması.

İdrarda koku, idrar yaparken yanma, idrarda kanama, karın ağrısı, kusma gibi yakınmalar olduğunda idrar testi yapılması

Tuvalet eğitiminin dikkatli bir şekilde tamamlanması

Riskli dönemi atlattıktan sonra da takip eden doktorun önerileri doğrultusunda kontrollerinin yapılması. (İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir