• DOLAR 32.487
  • EURO 34.862
  • ALTIN 2476.06
  • ...
Türbe Restorasyonunda Çıkan İki Sır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında Kanuni Sultan Süleyman`ın oğlu Şehzade Mehmet için Mimar Sinan`a inşa ettirdiği Şehzadebaşı Camisi`ndeki türbelerde yapılan restorasyonda iki sır gün yüzüne çıktı. Ziyarete kapalı olan Şehzade Mehmed, Rüstempaşa, Hatice Sultan, Fatma Sultan, Bosnalı İbrahim Paşa, Şehzade Mahmud ve Destari Mustafa Paşa türbeleri ile 600 mezardan oluşan hazire alanı restore edildi. Türbelerin kurşun kaplı üst örtüleri, ahşap doğramaları, çini, kalemişi kaplı duvar ve tavan yüzeyleri, sandukaları, alçı revzenleri, kündekari kapakları, ahşap, taş, tuğla kaplı zeminleri gibi yapısal onarımları yapıldı. Türbelere ayrıca yangına, hırsızlığa karşı güvenlik sistemi konuldu, aydınlatmaları yapıldı.


İÇERİĞİ ÇÖZÜLEMEDİ

Restorasyon sırasında bugüne kadar bilinmeyen iki objeye de ulaşıldı. Kanuni Sultan Süleyman`ın 1543`te ölen oğlu Şehzade Mehmet için yaptırdığı Şehzade Mehmet Türbesi`nin kubbe kasnağındaki kedi yolunda temizlik yapılırken taşların arasında bir Arapça bir metnin yazıldığı bir kâğıda ulaşıldı. Kâğıt parçası, hemen Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi`ne gönderildi. Yıpranmış halde bulunan duanın içeriği henüz çözülemedi. Metnin, türbeyle ilgili bir koruma duası olduğu üzerinde duruluyor. Restorasyondaki ikinci sır ise Bosnalı İbrahim Paşa Türbesi`nde ortaya çıkartıldı.

Sultan 3. Murad devri sadrazamlarından Bosnalı İbrahim Paşa, 1601`de Belgrat Seferi`nde şehit düştü ve 1603`te Dalgıç Ahmet Ağa tarafından yapılan türbedeki mezara gömüldü. Restorasyon yapan uzmanlar, kubbe kısmına geldiklerinde avize kapağının altında bir objeyle karşılaştı. Üzerinde kan izleri olan bez parçasının İbrahim Paşa`ya ait olduğu tahmin edilen bir pazıbent olduğu üzerinde duruluyor.

ZİYARETE AÇILIYOR

Türbelerde Cumhuriyet dönemindeki en kapsamlı restorasyonun yapıldığını söyleyen İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Selman Ünlügedik, çevre düzenlemesi çalışmasının bitmesinin ardından türbelerin mayıs ayında ziyarete açılmasını planladıklarını bildirdi. İstanbul Türbeler Müzeler Müdürü Hayrullah Cengiz, Şehzade Mehmet Türbesi`nin Mimar Sinan`ın Osmanlı Hanedanı için inşa ettiği ilk türbe olduğunu, son Bursa işi çinilerin burada kullanıldığını söyledi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir