• DOLAR 32.567
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.959
  • ...
Mevcut Anayasalar Tek Tip İnsan Yaratıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Girişimci Hukukçular Kulübü ve 3 H Hareketi (Hürriyet Hukuk Hoşgörü Hareketi) Dicle Üniversitesinde, Yeni Anayasa ve Sivil Toplum konulu bir panel düzenledi. Panele katılımcıları, mevcut anayasaların toplumu tek tipleştirdiği vurgusu yaptı.

 

Moderatörlüğünü Ömer Yiğit'in yaptığı panele, Fatih Üniversitesinden Prof Dr Ömer Çaha, Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar ve Radikal Gazetesi yazarlarından Orhan Kemal Cengiz konuşmacı olarak katıldı.

 

Panelde ilk sözü alan Çaha, sivil toplumun doğal toplum ve içinde farklılaşma olan toplum olduğunu ifade ederek bu farklılaşmamın bir tehdit olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Çaha bir yapı bir siyasi parti ve bir kurum ne kadar yorumlanırsa o kadar zengin olacaktır diyerek şöyle devam etti:

"Özgür bir toplum özgürlükçü örgütlerin bulunduğu bir toplumdur. Yani bireylerin kendi özgür iradesinin dâhil olduğu ve herhangi bir baskıya maruz kalmaksızın kalan topluluklardır. Sivil toplum otonom bir toplumu ifade eder. Kendi hükmü şahsiyeti olan bir topluluk ifade eder. Bu toplum kendi değerleriyle, kendi inançlarıyla kendi referanslarıyla, kendi özgür iradesiyle kendi inisiyatifini oluşturabilen ve mümkün mertebe politik alanın dışında kalan bir toplumdur."

 

Çaha bir toplum eğer devletin kuşatması altında ise o toplumda özgürlüklerden söz etmenin söz konusu olmadığını söyleyerek, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarının toplumu bir kılıfa soktuğunu, tek tipleştirdiğini ve bu anayasaların ideolojik olduğunu vurguladı.

 

Diyarbakır Barosu Başkanı Aktar ise, Türkiye'deki mevcut anayasaların bir Türk tipi yaratmaya çalıştığını ifade ederek, "bu anayasalara karşı sesini yükseltenlere karşı da silah dayattılar ve darbe yaptılar" dedi. Aktar bu topraklarda farklı düşünce, ırktan ve farklı inançtan farklı insanlar birbirleri ile mutlu yaşarken, bu anayasaların tek tip insan yaratmak için bu insanları birbirine düşürerek ve toplumu çatışmaya götürdüğünü belirterek, "bu anlayış, inancımıza karıştı, ırkımıza karıştı, örtümüze karıştı" ifadelerini kullandı.

 

Aktar'dan sonra Radikal Gazetesi yazarı Cengiz kısa bir konuşma yaparak öğrencilerin sorularını cevapladı. Cengiz, yeni anayasa denildiğinde Türkiye'nin yeniden inşası ve Türkiye'nin yeniden kurulmasını anladığını söyleyerek, bu coğrafyada çok referanslar ve zenginliklerin meydana gelebileceğini belirtti. (Osman İçli - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir