• DOLAR 32.548
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2427.683
  • ...
Öğrencilerin Formasyon Talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat fakültesi öğrencileri adına basın bildirisini İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencilerinden Harun Beyda okurken, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeki Taştan da öğrencilere destek vermek amacıyla Sanat Sokağındaki öğrencilerin yanında basın açıklamasının okunması süresince hazır bulundu.

Doç. Dr. Zeki Taştan, Türkiye genelinde formasyon protestolarının başladığını dile getirerek, "Formasyonla ilgili son zamanlarda alınan kararlar pratikte 200 bin öğrenciyi mağdur etti. Öğretmen olmak için Fen-Edebiyat ve İlahiyat Fakültelerine gelen öğrenciler, ummadıkları bir sonuçla karşılaştılar. Aileleriyle beraber düşünüldüğünde yaklaşık 2 milyonluk bir kitle bu karardan etkilenmiş bulunuyor" dedi.

Bu kararın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Taştan sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem Fen-Edebiyat Fakültesi hem de eğitim Fakültesi öğrencilerinin mağdur olmaması için öğretmenlik formasyonunun tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Öğrenciler haklı olan bir taleplerini yasal bir yoldan, basın aracılığıyla dile getiriyorlar. 3 Mayıs'ta toplanacak olan YÖK'ün bu kararını gözden geçirmesi için bir vesile olmasını umuyoruz."

Fen-edebiyat öğrencileri adına basın metnini Harun Beyda okurken, açıklamada, "5 Nisan 2012 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısı'nda alınan karara göre Yeni pedagojik formasyon sertifika programlarının açılmamasına ve daha önce açılmasına izin verilen programların da mevcut öğrencilerin işlemleri bittikten sonra kapatılmasına, karar verildi. Bu karar yaklaşık 200 bin öğrenciyi mağdur etmiştir. Bugüne kadar pedagojik formasyon almak suretiyle öğretmenliğe başvurma hakkı olan ve bu umutla Fen Edebiyat Fakültelerini tercih eden binlerce gence durup dururken: "Size formasyon vermiyoruz." deniyor. Bu kararın uygulanması yanlıştır ve büyük haksızlıklar doğurmuştur. Şu anki öğrencilerin büyük çoğunluğu böyle bir imkanın mevcudiyeti sebebi ile Fen Edebiyat Fakültelerine kaydını yaptırmıştır. Öğretmen olma imkanı "kazanılmış bir haktır" Bizim için daha öğrencilik döneminde bu hak elimizden alınamaz.

Yürürlükte bulunan mevzuat hükümleri uyarınca kesin surette kazanılmış olan hakların, sonradan yürürlüğe giren mevzuat ve idari işlemler karşısında korunması veya en azından bu haklara zarar verilecek türden düzenlemeler yapılmaması Hukuk Devlet ilkesinin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır" denildi.

Pedagojik formasyon eğitiminin verildiğini bilerek bu fakültelere gelen ve şu anda öğrenim gören üniversitelilerin formasyon haklarının geri verilmesinin istendiği açıklamada, "Yüksek öğretim kurulu bu karara acilen yeni bir düzenleme getirmeli ve mağduriyetimizi gidermelidir. Kazanılmış bir hak olan formasyon eğitimi geri verilinceye kadar mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı. (Mahmut Aytekin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir