• DOLAR 32.564
  • EURO 35.004
  • ALTIN 2431.058
  • ...
Kim bir kavme benzerse o da onlardandır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Yenişehir Camii İmam Hatibi Mehmet Salih Yücel, piyango kumarı ve yıl başı kutlamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hazreti Muhammed'in, "Kim bir kavme, bir millete benzerse o da onlardandır." hadisini hatırlatan Yücel, bu hadisten, hem fert hem de devlet olarak Müslümanlara ait bir kimliğin olduğunu söyledi.

Yücel, "Başka birisine benzeyerek, ötekine benzeyerek ötekileşmenin dinimizde yeri yoktur. Çünkü bizim dinimizin değerleri, kriterleri güzel, nezih ve temiz bir hayatı, onurlu ve izzetli bir hayatı yaşamak için yeterlidir. Şimdi yılbaşı geldi. Yeni bir yıla gireceğiz. Hayatımızdan 365 gün daha kayıp gidiyor. Yeni bir yıla girerken acaba Müslüman olarak bizim ne yapmamız gerekiyor? Biz yeni bir yıla girerken dinimizde örfümüzde geleneğimizde yeri olmayan hatta belki Hristiyanlık ve Yahudilikte de yeri olmayan kutlamalar ve haramlardan uzak durmalıyız. Ancak bozulan dinlerde mevcuttur bunlar. Bugün batı dünyası yeni bir yıla sarhoş bir şekilde giriyor. Daha fazla günah işleyerek giriyor. Daha fazla Allah'ı isyan ederek giriyor. Haramlarla, günahlarla yeni yıla girmek onların medeniyetinde ve kültüründe vardır. Biz Müslümanlar olarak yeni yıla girerken bizim böyle bir lüksümüz, bizim böyle bir anlayışımız olamaz." dedi.

Yücel, konuşmasının devamında yeni yıla girerken nefis muhasebesinin yapılması gerektiğine vurgu yaparak, "Öyle ise Müslüman yeni bir yıla girerken nefis muhasebesiyle girmelidir. Bir yıl daha gelip geçti, ben şu ana kadar ne yaptım, Rabbime karşı neler yaptım, amellerim nasıldır diye kendi kendini bir hesaba çekip bir iç muhasebe yapmalıdır. İyiliklerim mi çok kötülüklerim mi çok. Hayır, adına neler yaptım. Kendi kendine bir muhasebe yaparak yeni bir yıla daha güzel bir şekilde girmenin endişesini Müslüman bir kimse taşımalıdır. Yoksa haramlarla günahlarla sabaha kadar televizyonun karşısında ömrünü çürütüp heba ederek Allaha isyan ederek geçirmesi hiçbir Müslümana yakışmaz. Allah-u Teâlâ'da Kur'an-ı Kerim'de, bir topluluk kendini değiştirmedikçe Allah değiştirmez, diye buyurmuştur. Onun için bir Müslüman olarak bizim değerlerimiz vardır. Başkasına benzemeye çalışırsak zillete düşeriz. İzzet ve onurumuzu kaybederiz. Bizim dinimizin değerleri bize kâfidir." ifadelerini kullandı.  

Aliya İzzetbegoviç'in, "Savaş, düşmana karşı yenilince kaybedilmez; savaş, düşmana benzeyince kaybedilir." sözüne atıfta bulunan Yücel, "Batı bizim düşmanımızdır. Onlara benzediğimiz zaman zaten savaşı kaybetmiş oluruz. Onun için Müslüman uyanık olmalı. Müslüman kendi inancının değerlerini kriterlerini ve ahlaki değerlerini bilmeli ve ona göre izzetli ve onurlu bir hayat yaşamalıdır." şeklinde konuştu.

Piyango kumarına da değinen Yücel, "Yeni bir yıla haram ve günahlarla girmeyelim. Kumarın her çeşidi yani haksız bir kazanç olan milli piyango bu günahlardan biridir. Milli piyango bileti almak zaten başlı başına büyük bir günahtır, haramdır. Çıktığı zaman da o paranın zaten her kuruşu haramdır. Onu alan insana huzur getirmez. Haram para ile huzur gelmez. Ancak başına bela olur. Onun için Müslüman kumarın ve içkinin her türlüsünden uzak durması lazım." şeklinde konuştu. (Sedat Karatay- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir