• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...
 "Evlatlarımızı korumuş olduk"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep'teki temasları kapsamında Suriye sınırında bulunan Karkamış Karkamış Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulunan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İpsala Gümrük Kapısı'nda esrar ele geçirilen bir buçuk ton esrar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karkamış Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulunan Pekcan, burada görevli olan dedektör köpeklerle ilgilendi. Sınır kapısındaki x-ray cihazlarını da inceleyen Bakan Pekcan, bölge ve yürütülen faaliyetlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

İpsala Gümrük Kapısı'nda ele geçirilen bir buçuk ton esrar ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Pekcan, geçen Ağustos ayında Kocaeli'de 800 kilo kokainin ele geçirildiğini, bu tarihten itibaren gümrüklerde tek seferde ele geçirilen en yüksek miktardaki uyuşturucu olduğunu bildirdi.

Esrarın Arnavut plakalı bir araçta ele geçirildiği bilgisini veren Pekcan, "Evlatlarımızı korumuş olduk ve İnşallah bundan böyle de buna devam edeceğiz." dedi.

Karkamış Gümrük Kapısı'ndaki sorunları da Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüştüklerini aktaran Pekcan, "Buraya tır parkı yapmak belki biraz genişletmekle ilgili projelerimiz var. Onlarla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan, Karkamış'taki temaslarının ardından Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) iş adamları ve sanayiciler ile bir araya geldi.

Gaziantep Ticaret Odası'nda düzenlenen "İş Dünyası İstişare Toplantısı"na katılan Pekcan, ihracatta TIR kuyruklarının azaltılması amacıyla "Sanal Kuyruk Projesi" geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda temel hedefinin "yüksek gelirli ülkeler" ligine yükselmek olduğunu belirten Pekcan, bunun tek yolunun da üretilen ve dünya pazarlarına sunulan ürünlerin teknoloji, tasarım ve marka içeriğinin seviyesini yükseltmekten geçtiğini belirtti.

Bakanlığın son dönemdeki çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bakan Pekcan, "Bu süreçte yeni 35 adet Türk Ticaret Merkezleri planlıyoruz. Bu ticaret merkezlerini açarken de açılacağı yerlerin belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İhracatımızı KOBİ'lere, esnafa, sanatkara, kadın ve genç girişimcilere vermeyi planlıyoruz." dedi.

"Sanal Kuyruk Projesi"

Pekcan, şu anda yeterince etkili olmadıkları pazarlara yeni stratejilerle güçlü şekilde girmek için eylem planları hazırladıklarını belirterek, ihracatta TIR kuyruklarının azaltılması amacıyla da "Sanal Kuyruk Projesi" geliştirdiklerini söyledi.

"Gümrük kapılarımızın modernizasyon sürecini hızlandırdık"

Bakan Pekcan, "Gümrüklerin Dijitalleştirilmesi, Tek Pencere, Konteyner ve Liman Takip Sistemi, Liman Tek Pencere' gibi birçok projeyi de hayata geçiriyoruz. Gümrük kapılarımızın modernizasyon sürecini hızlandırdık. Karkamış kapısına gittik, kapı olarak güzeldi. Eksikliklerimiz var ve onları da düzelteceğiz. Afrin'e açılan Zeytin Dalı Gümrük Kapısını da Türkiye tarafını 8 Kasım itibariyle de faaliyete geçirdik. Öncüpınar ve Çobanbey Gümrük Kapıları yapım çalışmaları devam ediyor. Varış öncesi gümrükleme projesini Tekirdağ Asyaport Limanında pilot uygulama olarak başarıyla gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

"18 yaşını doldurmuş herkes e-ihale sistemine girebilir"

Gümrüklerde toplanan eşyaların satışının açılan internet sitesiyle daha ulaşılabilir olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, "Tasfiye hizmetlerinde çok fazla araç, eşya birikmesi vardı. Bunu da ihale yapıyorlardı. Buraya bir güncelleme getirerek mobil uygulamasını başlattık. Artık Türkiye'de 18 yaşını doldurmuş herkes bizim gümrükten satış E-İhale sistemine girebilir. Günde 100 civarında araç ve eşya satıyoruz. Online ve açık arttırmayla bedelin yüzde 75 ile ihaleye çıkıyoruz.  Çok ciddi ve güzel sonuçlar aldık." şeklinde konuştu.

Bakan Pekcan, konuşma yaptığı sırada 'Dinlemeyeceksiniz devam edelim, soru sorsunlar" şeklinde tepki gösterdi.

Gaziantep'in köklü bir sanayileşme geleneği ve sermaye birikimi yaratması sebebiyle ekonomi açısından çok önemli bir şehir olduğunu belirten Pekcan, Gaziantep'in ihracatının 2002'de 620 milyon dolarken 2017 yılında 6,6 milyar dolara ulaştığını, bu yıl sonu itibariyle de 7 milyar dolar seviyesine ulaşacağını ifade etti.

Gaziantep'in 1,3 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla cari açığın finansmanına da önemli katkı verdiğine dikkati çeken Pekcan, Gaziantep'ten daha fazla ticaret rakamları beklediklerini belirtti.

AVM'lerin çalışma saatlerinde valilerin yetkisi olduğunu ifade eden Pekcan, "Perakende konusundaki çalışma saatlerinde bakanlık olarak TOBB ve TESK'ten bize görüş geldi. Bu çerçevede değerlendirip düzenleme yapabiliriz, ancak valilerin yetkisi var. Sayın valim karar verebilir, 'şu saatte kapatın' der hepsi kapatır." diye konuştu.

Gaziantep'in rol model bir kent olduğuna değinen Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da oda ve borsalardan gelen talepler neticesinde hayata geçirilen talepler ile ilgili bilgi verdi.

"Her sıkıntılı sürecin sonunda daha da güçlenerek çıktık"

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, "Çalkantılı dönemin geçici olduğuna inanıyorum. Bakın, son 25 yılda ülke olarak yaşadığımız onlarca iç ve dış kaynaklı sıkıntıyı birlikte atlattık. Bunların hepsinin üstesinden de geldik. Her sıkıntılı sürecin sonunda daha da güçlenerek çıktık. Ben diyorum ki bu tekerlek bu tümsekte kalmayacak. Tekerlek tümseği çıkarken zorlanır ama inerken de çok hızlı iner. Yani ülke tekrar çok hızlı büyüme sürecine girecek. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi muhafaza edelim. Bunu muhafaza ettiğimiz sürece kaybeden değil, kazanan olacağız. Hepinizden ricam var. Bu sıkıntılı süreçte birbirinizi etnik köken, siyasi görüşümüzden dolayı ötekileştirmeyin. Birçok olayda gördük ki bizim bizden başka dostumuz yok. 15 Temmuz sürecini hep beraber gördük. Bu kadar dostumuz, müttefikimiz dediğimiz ülkelerden hangisi yanımızdaydı? Bu 15 Temmuz'u sizler, 80 milyon engelledi. Kim, ne kadar tuzak kurarsa kursun, yeter ki birliğimizi muhafaza edelim. Birbirimizi sevmedikçe mükemmel insan olamayız. Hepimizin eksik ve noksanları var. Birbirimizi seversek başaramayacağımız şey yok." dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise küçük esnafa sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Toplantıda konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Akıncı, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Küsbeoğlu da birer konuşma yaptı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir