• DOLAR 32.571
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2437.781
  • ...
"Asgari ücrete yapılan artış 5-6 kişilik bir aile için yetersiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1603 TL olan asgari ücreti 2019 yılından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 26,05 artışla 2 bin 20 TL olarak belirledi. Peki, son yıllarda yüksek enflasyonundan şikâyet eden Siirtli vatandaşlar, asgari ücrete yapılan son zamla ilgili neler söyledi.

Açıklanan miktarın bekâr ve kira ödemeyenler için makul olabileceğini yalnız evli ve 5-6 çocuk sahibi aileler için yetersiz olduğunu belirten Siirtliler, asgari ücrete yapılan artışı İLKHA'ya değerlendirdi.

"Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buluyorum"

Türkiye ekonomisini göz önünde bulundurulduğunda bekâr olan bir asgari ücretliye yapılan zammı makul bulduğunu belirten vatandaşlardan Veysel Bağa, evli ve 5-6 çocuğu bulunan bir aileye ise bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Bağa, "Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz buluyorum; ama Türkiye ekonomisini göz önünde bulundurduğum zaman da bekâr bir asgari ücretliye yapılan zammın makul bir artış olduğunu düşünüyorum; ama yapılacak bir şey yoktu, verebileceklerinin en iyisini verdiler. 5-6 çocuklu bir aile için bu artış kesinlikle yetersiz, daha önceleri yapıldığı gibi maalesef borcu borçla kapatacaklar. Allah hepimizin yardımcısı olsun. Asgari ücretliden alınan verginin kesinlikle haksız bir vergi olduğunu düşünüyorum, onlardan vergi alınsa bile çok cüzi bir rakam alınması gerekir. Vatandaşlar arasında halen asgari ücretten vergi kesildiğinin farkında değil, asgari ücretin uluslararsı standartlara uygun olarak belirlendiğini düşünmüyorum, zaten Avrupa ile kıyaslanamayız, çünkü onların çok gerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretliden kesinlikle vergi alınmamalı"

Asgari ücretin beklentilerini tam olarak karşılamadığını belirten vatandaşlardan Âdem Demir, asgari ücretliden kesinlikle vergi alınmaması gerektiğini söyledi

Asgari ücret beklentilerimi tam olarak karşılamadığını belirten Demir, "Siirt gibi bir yerde makul bir rakam; ama Batı illerinde çalışanlar için yeterli olmayabilir. Birde 5-6 kişilik bir aile bu rakamla geçinemez. Siirt'te kiralar oldukça arttı, 700-800 TL'nin altında kira yok, bu giderleri hesapladığımızda 2 bin 500'e yakın bir masraf çakıyor. Çocukların ve evin masraflarını dâhil ettiğimizde asgari ücret burada yetersiz kalıyor. Asgari ücret toplantılarına hem işveren hem de asgari ücretliler katıldı. Fakat burada standartlara uyulmadığı görülüyor. Avrupa'nın çok gerisinde kalıyoruz. Asgari ücretliden kesinlikle vergi alınmamalı çünkü harcama yaptığı zaman zaten vergi alınıyor. " şeklinde konuştu.

"İşverenler için büyük bir külfet ama hayırlısı olsun"

Asgari ücretle beraber işverenin maliyetinin oldukça yükseldiğini belirten işveren Mustafa Erdem, devletin işverenlerin maliyetlerini düşürme yönünde adımlar atması gerektiğini söyledi.

Erdem, "Asgari ücrete 2 bin 20 TL deyip geçmeyin, işçinin yemeği, pirimi derken maliyeti 3 bin 500 TL'yi buluyor. Bu işverenler için büyük bir külfet ama hayırlısı olsun. Devlet maaşları arttırdı ama işverenlerin maliyetlerini düşürme yönünde adımlar atması gerekiyor. Mesela sigorta ve primlerden kısarsa bizim için çok verimli olur. Asgari ücret zammı bence şu anki şartlarda yeterli 400 TL'lik bir zam yapıldı. Siirt şartlarına uygun bir zam; ama Batı illerini bilemeyeceğim tabi bu söylediğimiz 5-6 kişilik bir aile için değil, tek çocuğu olan veya bekârlar için yapılan artıştan söz ediyorum. 2 bin 20 TL'de geçinilmeyecek bir rakam değil. Ülkemizin bulunduğu şartlar göz önünde bulundurulduğunda uluslararası standartları dikkate alamazsınız, dört bir tarafımızda savaş var. Ekonomik problemler ortada, gönül isterdi ki asgari ücret 5 bin TL olsun, işverenler misli ile kazansın herkes mutlu refah yaşasın; ama Mümkün değil." ifadelerini kulandı.

"5-6 kişilik bir aile bu artışla çok zor geçinir"

Temel gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle her şeye zam geldiğini belirten Ersan Kesici, "bu hususu göz önünde bulundurduğumuzda asgari ücrete yapılan zammı az buluyorum." dedi.

Kesici, "Normal şartlarda asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulabilirdim ama son zamanlarda döviz kurlarının yükselmesiyle temel gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle her şeye zam geldi. Bu nedenle bu iki hususu göz önünde bulundurduğumuzda asgari ücrete yapılan zammı az buluyorum. Ama eksikliye nazaran iyi bir rakam, 5-6 kişilik bir aile bu artışla çok zor geçinir. Çünkü doğalgaz, elektrik, temel gıda fiyatlarına oldukça yüksek zamlar yapıldı. Bir ürünün fiyatı 20 TL iken 40 TL'ye yükseldi 5-6 kişilik bir aile alış veriş yaptığında her şeyden kısmak zorunda kalacak. Çünkü her şey ateş pahası, bir düşünün bir aylık mutfak ihtiyaçları en az 700-800, çocuk masrafı, eğer bebek varsa çocuk bezi, maması ve diğer giderleri yani çok zor. Asgari ücretten alınan vergi gerçekten insanlar mağdur oluyor, 5-6 aylık bir maaş ödemesinden sonra vergi kesintisi yapılıyor. Bu verginin kaldırılasını istiyoruz. Esnaf ve vatandaşlar olarak hepimiz taşın altına elimizi koymamız gerekiyor çünkü ülke gerçekten zor bir süreçten geçiyor." şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA) 




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir