• DOLAR 32.542
  • EURO 34.837
  • ALTIN 2427.288
  • ...
Türkiye'den Kırgızistan'a Tarım Bakanı Düzeyinde İlk Ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımsal alanda faaliyet gösteren bir grup işadamı ve bürokratla birlikte Kırgızistan'a gitti. Bakan Eker, ziyaretinin ikinci gününde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambaev tarafından kabul edildi.

 

Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda gerçekleşen görüşmede Atambaev, Türkiye'den gelen işadamlarına, tarımsal alanda yapılacak yatırımlar konusunda vergiler, arazi sağlanması ve diğer alanlar da her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. 30 dakika olarak planlanan ancak 1.5 saat süren görüşmede ikili ilişkilerin çok yönlü olarak geliştirilmesi, siyasi konular ile diğer ekonomik konular ele alındı.

Kırgızistan programının ilk gününde Başbakan Ömürbek Babanov ile bir araya gelen Bakan Eker, Türkiye'nin birikimlerini paylaşmak ve kardeş ülke Kırgızistan'ın gelişmesi için ne gerekiyorsa yapmak üzere geldiklerini söyledi.

İki ülke her alanda işbirliğinin hız kazandığını vurgulayan Bakan Eker, iki ülke hükümetleri arasında vize muafiyeti, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin işleyişi hakkındaki anlaşma ve iki ülke ilişkilerinin 20. yıldönümü nedeniyle imzalanan anlaşmaların yanı sıra iki ülke cumhurbaşkanlarının ziyaretleriyle pekişen ilişkilerin üst seviyeye çıktığını ifade etti.

Son 10 yılda Türkiye ile Kırgızistan arasında ticaret hacminin 8 kat artarak 230 milyon dolara ulaştığını hatırlatan Bakan Eker, iki ülke arasındaki mevcut siyasi potansiyelin ticari ilişkilere yansıtılması gerektiğini kaydetti.

Bakan Eker, Türkiye'nin Kırgızistan'ın kalkınması için desteğini sürdüreceğini ifade ederken, bir milyon 300 bin tarım arazisi bulunan Kırgızistan'a destek olmak ve yatırım yapmak istediklerini, bunun için görüşmeye ve girişimlerde bulunmaya geldiklerini söyledi.

Türk İşadamlarına Her Türlü İstisna Sağlanacak
Başbakan Babanov da, Türkiye'den gelen işadamlarının çok büyük sermaye birikimleri olduğunu hatırlatarak, "Her firma bir fabrika kursa bize yeter. Türk işadamlarını Kırgızistan'a yatırım yapmaya davet ediyoruz. Yatırım yapmak isteyenler için her türlü kolaylığı ve istisnayı sağlayacağız" dedi.

Bakan Eker, Kırgızistan ziyareti kapsamında Bişkek'e 40 kilometre mesafede bulunan Patrovka köyünde Kırgız-Türk-Alman ortaklığında kurulması planlanan büyükbaş yetiştirme çiftliğinin temel atma törenine de katıldı.

Tarımsal İşbirliği Ön Protokolü İmzalandı
İşadamları, firma temsilcileri ve Bakanlık bürokratlarıyla gerçekleştirilen ziyarette Kırgızistan'da tarım ve hayvancılık alanında yatırım imkanları ele alındı. Kırgız ve Türk işadamları arasında yapılan görüşmelerin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker ile Kırgızistan Tarım ve Sulama Bakanı Askarbek Janıbekov tarafından, iki ülke arasındaki işbirliğini öngören protokol imzalandı.

Anlaşmanın kapsamı hakkında bilgi veren Bakan Eker, anlaşmanın; Türkiye ile Kırgızistan Tarım Bakanlıkları arasında Kırgızistan'da tarım alanında eğitim ihtiyacının giderilmesi için çalışmaların yapılması, Kırgızistan'daki tarım arazilerinin verimlilik tespitinin yapılması için bilgilerin paylaşılması ve iki bakanlık arasında tarım ve hayvancılık alanında işbirliği konularını tespit ederek hükümete bildirecek tarım komitelerin kurulması konusunu kapsadığını söyledi.

Bakan Eker ve beraberindeki heyet, Bişkek Büyükelçiliği tarafından dün akşam verilen yemeğinin ardından bugün Bişkek'ten Ankara'ya döndü. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir