• DOLAR 32.519
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2425.856
  • ...

Türkiye'de yaklaşık 13 milyon asgari ücretlinin büyük bir merakla beklediği asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olurken, Gaziantep'te asgari ücretle geçimlerini sağlayan vatandaşlar, yapılan bu zammı değerlendirdi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu ve 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Yüzde 26,05'lik artış asgari ücrette 417 TL'lik artış yapılmış oldu.

Evli ve üç çocuklu kişiler için ise asgari ücret 2 bin 155 TL oldu. Kararın 15 üyeliği komisyonda oybirliği ile alındığı açıklandı.

Gaziantep'te, asgari ücrete yapılan zammı kimi vatandaşlar yetersiz bulurken, kimi vatandaşlar yeterli kimi de kısmen yeterli buldu. Vatandaşlar, asgari ücrete yapılan 417 TL'lik zammı yetersiz bulduklarını ve günümüz ekonomi şartlarına göre asgari ücretin en azından 2 bin 500 TL olması gerektiğini söylediler.

Art arda yapılan zamların yanında asgari ücretin eriyip gittiğini ifade eden vatandaşlar, asgari ücretin daha fazla artması gerektiğini dile getirdiler. Ev kirası, elektrik ve su faturası, doğalgaz, telefon derken asgari ücretlinin elinde hiçbir şey kalmadığını belirten vatandaşlar, yeni yılda her şeye zam geldiğini ve buna karşın asgari ücrete yapılan artışın ise yetersiz olduğunu belirttiler.

"Asgari ücrete yapılan zam yetersiz"

Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz bulduğunu belirten Erhan Oğuz, yapılan zammın beklentilerini karşılamadığını söyledi.

Oğuz, son zamanlarda her şeye yapılan zamlar göz önüne alındığında 417 TL'lik zammın çok yetersiz olduğunu belirterek, "Ev kiraları, çocuklu ailelerin durumunu göz önüne alırsak maalesef bu zammı yetersiz buluyorum. Daha yüksek bir oran bekliyorduk. Her seneki zamlara binaen olmayacağını bile bile 2 bin 500-3 bin TL arasında bekliyordum. Ama tabi bunun olmayacağını biliyoruz ve bile bile bekliyoruz. 2 bin TL ile bir vatandaş eğer ev kirası yoksa kıt kanat geçinebilir. Ama ev kirası varsa, bu biraz zor. 5-6 kişilik bir ailenin ihtiyaçları düşünüldüğünde 2 bin TL kime yetecek? 4 çocuklu bir aile için bu para hiçbir şey etmez. Benim çocuklarım okuyor ve mutfak masrafları, yakıt masrafı, giyim ile çeşitli masraflar oluyor. Benim dört çocuğum var ve bunların masrafları hesaplandığında bu para ile geçinmek çok zor. Borçla idare etmeye çalışıyoruz. Çünkü yapacak başka bir şey yok." dedi.

"Asgari ücretliden çok yüksek vergi alınıyor"

Asgari ücret hesaplanırken işçinin ailesinin kesinlikle dikkate alınmadığını savunan Oğuz, "Eğer 'alındı' diyorlarsa hangi işçinin ailesini dikkate almışlardır, ben şaşırıyorum. Alındığını zannetmiyorum. Benim cebime yıllık 12 bin dolar gibi bir para girmiyor. Neye göre hesaplandığını bilmediğim için bilmiyorum ama yetersiz. Asgari ücretliden çok yüksek vergi alınıyor ve bu kadar yüksek olmaması lazım. Çünkü askeri ücretli bir işçidir." ifadelerini kullandı.

"5-6 kişilik bir aile bu maaş ile geçinemez"

Asgari ücretin yetersizliğinden ve ekonomik olarak da hayat şartlarından yakınan Mehmet Cansız ise şunları söyledi:

"Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulmuyorum. Çünkü beraberinde her şeye zam geldi. Vatandaşın genel tüketim ihtiyacı olan bütün zaruri ihtiyaçlarına zam geldi. Beraberinde bu ihtiyaçlara eğer zam gelmeseydi, belki bir nebze yeterdi. Geçen sene kilosunu 10 TL'ye aldığım peynir, bu sene 20 TL oldu. Her şeye zam geldiği için zaten yapılan zam da bu masrafları karşılamıyor. 400 TL'lik zam yapılmışsa vatandaşın cebinden 600-700 lirası gitmiş oldu. Bu ücret ile bir kişi geçinemez. Fakat yapacak bir şey olmadığı için geçinmek zorundalar. Aylarca evlerine bir kilo et bile girmeyen aileler var. Her şeyden kısmak zorunda kalıyoruz. 5-6 kişilik bir aile bu maaş ile geçinemez. 5-6 kişilik bir aileye en az 3-4 bin TL para lazım. Bu para da normaldir. Bu parayla zaten kaliteli yaşayamaz, evinin temel ihtiyaçlarını da karşılayabilir. Geçen sene 10 TL'ye aldığım pazar masrafı bu sene 200 TL'ye çıkmış. Biz, masraflarımızı karşılayamıyoruz. İki tane çocuk okutuyorum. Evim kira olmadığı için biraz avantajlıyız. Evi kira olanlar var, çocuk okutanlar ve kalabalık nüfuslu olan aileler var. Asgari ücretin milli gelire oranla artırılmasını yeterli bulmuyorum. Asgari ücretliden vergi alınmaması lazım. Zaten sigortalı çalışan bir kişi de kendi vergisini kendisi ödüyor. Asgari ücretten vergi alınmasını doğru bulmuyorum. Asgari ücretin en az 3 bin TL olması lazımdı."

"Asgari ücretliden verginin alınmaması lazım"

Muhammet Nazır ise asgari ücrete yapılan bu zam yeterli olmasa da son zamanlardaki yapılan en iyi zamlardan olduğunu ifade etti.

Nazır, "Bundan önce asgari ücrete yapılan en yüksek zam, Erbakan döneminde yapılmıştı. Bana göre son dönemlerin en yüksek zammı olduğu için bizi tam olarak mutlu etmese de hoşumuza gitti ve bu para belki bir kişi için yetmeyecektir ama elimizdeki imkanlarla en iyisi budur. O yüzden biraz olsa da memnuniyet verici. Ama tabi ki daha iyisini bekliyoruz. 4-5 kişilik bir aile bu parayla geçinemez. Ama bundan önce daha az para ile geçiniyorduk. Bundan sonra da geçinmeye çalışacağız. Mutlaka bunun artırılması için çaba göstereceğiz, mücadele edeceğiz. Ama gereken yerlere gereken tepkilerimizi de göstereceğiz. Yapacak bir şey yoktur, mecbur buna boyun eğmek zorundayız. Ne kadar boyun eğmek istemesek de yapacak bir şey yok. Bende ev kirası, elektrik su ve doğalgaz ile çocukların giderleri var. Çok şükür okul masrafımız yoktur. Onun dışında bebek masrafımız oluyor. Asgari ücretliden verginin alınmaması lazım." diye konuştu.

"Bir vatandaş bu para ile nasıl geçinecek?"

2 bin TL ile bir ailenin geçinemeyeceğini belirten Mustafa Öncephe ise "Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulmuyorum. Çünkü asgari ücret, bugün bir ev kirası 750 ve bin TL'den aşağı değildir. 3 çocuklu bir aile bu parayla geçinemez. Onun için de yeterli bulmuyorum. En az 2 bin 500 TL olması lazımdı. Ben bu yapılan zammı yeterli bulmuyorum. 2 bin TL ile bir aile geçinemez. Ev kiraları belli, bir kişi bu parayla nasıl geçinecek? Ev kirası, elektrik, su parası yine zam üstüne zam yapılıyor. Bir vatandaş bu para ile nasıl geçinecek?" diye sordu.

"Hayat şartlarına göre 2 bin TL az olsa da yeterlidir"

Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulduğunu belirten Mustafa Karadağ da "Aldığımız tüm ürünlere zam gelse de ben bu konuda hükümetimizi takdir ediyorum. 417 TL gibi Yüzde 26'lık oranında bir zam geldi. Bu zam güzel bir zam. Ayağımızı yorgana göre uzatırsak bu maaş ile geçiniriz, yoksa çok zordur. Hayat şartlarına göre 2 bin TL az olsa da ama nispeten diğer zamlara bakarsak yeterlidir ama şimdi de işverenler bu zamma tepki gösteriyorlar. Hayat şartları eğer göz önüne alınmamış olsaydı, bu kadar zam yapılmazdı." diye belirtti.

"Asgari ücrete yapılan zammı çok iyi buldum"

Bülent Temtek de "Asgari ücrete yapılan zammı çok iyi buldum. Bana göre bu maaş yeterlidir, herkes için de yeterli olduğunu düşünüyorum. Harcamasını bilen kişi için bu maaş yeterlidir. Para harcarken dikkatli olunması gerekiyor. Fuzuli olarak para harcanmaması lazım. 417 TL gibi bir zam verildi ve bu zammı yeterli, olumlu buluyorum." dedi.

Son 20 yılın en yüksek zammının yapıldığını savunarak, asgari ücrete yapılan zammın yeterli olduğunu belirten Mehmet Kartal ise "Bu ücretin Türkiye şartlarında yeterli olduğunu düşünüyorum ve 2 bin 20 TL'nin yeterli olduğunu düşünüyorum. Buna da şükür diyelim ve kanaat etmesini bilelim." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)