• DOLAR 32.589
  • EURO 34.87
  • ALTIN 2499.378
  • ...

Açlık sınırının altında yaşayan yaklaşık 7 milyon insanın merakla beklediği asgari ücret 2019 yılında brüt 2 bin 558 lira, net yüzde 26,05 artışla 2 bin 20 lira olarak belirlendi. Yeni asgari ücret 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak.

Konuya ilişkin konuşan Batmanlı işçi ve iş verenler, yeni asgari ücretle ilgili görüşlerini İLKHA muhabiriyle paylaştı.

Asgari ücretin net 2 bin 20 lira olarak belirlenmesi asgari ücretle geçinenleri sevindirmezken, iş verenler ise ülke ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda bunun kendileri açısından sıkıntılara sebep olacağını savunarak, hükümete çağrıda bulundular.

Asgari ücretteki artışı yeterli bulmadığını belirten asgari ücretlilerden Mehmet Güneş, "Asgari ücret azdır. Her şey iki katı oldu. 2 bin 20 lirayla geçim çok zor. Bir milletvekili 20 bin liraya geçinemiyorsa biz 2 bin 20 lirayla nasıl geçinelim? Gerçekten yetmiyor. Eve gittiğin zaman eşinin senden istediği birçok şeyi alamıyorsun, çocuğuna bir şey alamıyorsun. Alamadığın zaman da mahcup oluyorsun. Dert yanıyorsun; ama gidip kime derdini yanacaksın." dedi.

"Biz de çocuklarımızın besleme çantasında her şey olsun isteriz"

Tek isteklerinin insanca yaşamak olduğunu vurgulayan Güneş, "Bu asgari ücretle doğalgaz kullanmak yerine battaniye kullanacağız. Bir hastamız olacak gidemeyeceğiz. Gittiğimizde ailelerimize harcadığımız harcamalarımızdan kısıtlamak zorunda kalacağız. Kısıtladığın zaman da bu sefer ailen mağdur oluyor. 2 bin 500-2 bin 800 lira olsaydı yine kurtarmıyor; ama en azından çarkı çevirme şansın olurdu. 4 çocuğum var, 3'ü okula gidiyor. Bunların beslemelerine yeterince bir şey koyamıyoruz. Bizde çocuklarımızın besleme çantasında her şey olsun isteriz. Ama bunu yapamıyoruz. Bizde insanca yaşamak istiyoruz, tek derdimiz budur. Avrupa ülkelerinde bizim 3 katı maaş alan ülkeler var. Onlar standart bir hayat yaşıyor; ama biz yaşayamıyoruz. Asgari ücretteki vergiler alınmamalı." diye konuştu.

"Bu parayla milletvekilleri geçinebiliyorsa onlar gelip geçinsinler"

Asgari ücretle geçimlerini sağlayamadıklarını söyleyen Deniz Sunar, "Devletin verdiği asgari ücretle bu demek oluyor ki bizler Albert Einstein'den daha zekiyiz. Verilen parayı bölmekle o kadar zeki olmuşuz ki artık sığdıramıyoruz. Bir asgari ücretli Batman gibi bir yerde sadece elektrik, su, kiraya bin lira veriyor. Peki, bu adam geçimini nasıl sağlayacak? Bu parayla milletvekilleri geçinebiliyorsa onlar gelip geçinsinler. Hafta sonu geliyor, ay sonunu getirebilmek için dışarı çıkamıyoruz. Aylık sadece 500 lira mutfak masrafı var. Çocukların okul masrafı var, nasıl geçineceğiz?" diye sordu.

"Masraflarımızı karşılayamıyoruz"

Konuşmasının devamında Sunar, şunları söyledi: "Yetkililerimiz bizlerin dünyanın en zengin ülkesi olduğumuzu söylüyorlar, asgari ücretlilere baksınlar da bunu söylesinler. Dünyanın en ucuz maaşı alıyoruz. Avrupa'da adam bin 500 avro alıyor. Biz 200 avro alıyor. Masraflarımızı karşılayamıyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Asgari ücretliden neden vergi kesiliyor? Gidip zenginden, milletvekillerinden alsınlar."

"Ücret hesaplanırken işçi ailesi dikkate alınmadı"

Asgari ücretle geçim sağlamanın çok zor olduğuna işaret eden Serap Arı, "Asgari ücretin yükselmesi çok iyi oldu; fakat bununla geçimimizi sağlayamayız. Bu şartlarda geçinmek çok zordur. Dolar yükseldiği zaman fiyatlarda da ciddi bir yükselme oldu. Dolar düşmesine rağmen fiyatlar düşmedi. Bundan dolayı geçim sıkıntısı yaşıyoruz. 5-6 kişilik aile bu maaşla geçinemez. Masraflarımızı karşılayamıyoruz. Elektrik, su, kira, doğalgaz gibi çok sayıda giderimiz var ve geçim çok zor olmuş. Bu ülkede bu maaşla geçinemiyoruz. Ücret hesaplanırken işçi ailesi dikkate alınmadı. Vergiler alınmasaydı çok daha iyi olurdu. En azından geçimimizi biraz daha sağlayabilirdik." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücreti milli gelire oranla yeterli bulmuyorum"

Asgari ücrete yapılan zammı yeterli bulmadığını söyleyen Mehmetcan Ergin, "Çalışanlar olarak biraz daha yüksek bekliyorduk. Ama ne yazık ki devletimiz kimseyi umursamadan bir miktar belirledi. 2 bin 20 TL gerçekten çok az bir ücrettir. Bu ücretle kesinlikle geçinemeyiz. Su, elektrik, kira, doğalgaz, sağlık giderleri, mutfak harcamaları var. Çocuklar var, onların okulu var. İnsanlar nasıl geçinecek? Masraflarımızı karşılayamıyoruz. Çocuğumuzu okula gönderirken çantasına doğru dürüst bir şey koyamıyoruz. Artık herkes insanca yaşamalıdır. Kesinlikle asgari ücret hesaplanırken uluslararası standartlara uyulmadı ve işçinin ailesi de dikkate alınmadı. Avrupa'da asgari ücretliler Türkiye'dekilerin 2-3 katı alıyor. Asgari ücreti milli gelire oranla yeterli bulmuyorum. Asgari ücretten alınan vergiler kesilmeseydi insanlar rahat nefes alırlardı." şeklinde konuştu.

"Asgari ücretten vergi alınmasını istemiyoruz"

Fatma Ahur ise şu ifadeleri kullandı: "Asgari ücret çok iyi oldu, biraz daha yükselseydi fena olmazdı. Önceki asgari ücret çok yetersizdi, geçinemiyorduk. Şimdiki iyi oldu. Masraflarımızı istediğimiz gibi karşılayamıyoruz. Asgari ücret artışı iyi oldu; ama yeterli değil. Asgari ücretten vergilerin alınmasını istemiyoruz."

"Yüzde 10'luk indirimler sanayiciyi pek rahatlatmayacak"

Asgari ücretle ilgili görüşlerini paylaşan iş verenler de asgari ücretin işçiler açısından olumlu, iş verenler açısından sıkıntılara neden olacağını kaydettiler.

Hükümet yetkililerin iş verenleri de düşünmesi gerektiğini vurgulayan iş adamlarından Ekrem Çetin, "Yüzde 26 oranında bir artışla net 2 bin 20 TL olarak belirlenen asgari ücretin öncelikle işçi kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Tabi belirlenen bu rakamın sanayici açısından da beraberinde getireceği yeni sıkıntılar olacaktır. Hele hele ülkenin içinden geçmiş olduğu bu ekonomik ve dolar ile faiz baskısının olduğu bu süreçte hükümet tarafından adımlar atılmalıdır. 2 bin 20 rakamın işçiler açısından yetersiz olduğunu düşünüyoruz; ama asgari ücrete yapılan yüzde 26'lık zamdan sonra hükümet tarafından elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 10'luk indirimler sanayiciyi pek rahatlatmayacak." dedi.

"Hükümetten sanayiciyi rahatlatacak adımlar atmasını bekliyoruz"

Hükümetten beklentilerini aktaran Çetin, şunları kaydetti: "Ülkemizin içinden geçtiği bu sıkıntılı süreçte sanayicinin, iş adamlarının kayıt dışı istihdama gitmemeleri için de hükümetin sanayiciyi rahatlatacak adımlar atmasını bekliyoruz. Bu adımlar neler olabilir; özellikle vergi yükünün hafifletilmesi, aynı zamanda SGK primlerinde hükümetin sanayiciye destek vermesini bekliyoruz. Bu rakamın işsizliği beraberinde getirmesinden endişeleniyoruz. Çünkü bu rakam sanayiciye biraz ağır yük getiriyor. Özellikle bölgemizdeki sanayicinin aşırı sıkıntı yaşadığı bu süreçte yeni teşvik paketlerinde beraberinde açıklanmasını bekliyoruz. Bu yönde beklentilerimiz var."(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)