• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret ve Sanayi Odaları – Ticaret Odaları Müşterek Konsey Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Hisarcıklıoğlu, zor günlerin geride kalacağını ifade ederek, "Bu teker bu tümsekte kalmayacak, kimsenin şüphesi olmasın. Burada esas olan bizim birlik ve beraberliğimizi sürdürmemiz. Ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanan oda ve borsa camiası olarak, atılan adımların ekonomiye yansıması için üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

ÇEK VE BONOYA ELEKTRONİK SİSTEM

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise konuşmasında, elektronik çek ve bono sistemini en kısa zamanda uygulamaya koyacaklarını belirterek, "Artık firmalarımız çek ve bonoyu elektronik ortamda sisteme sokabilecek, takip edebilecek." ifadesini kullandı. Bu dönemde, doğru politikalar geliştirmek, alternatif pazarlara ve yeni nesil teknolojilere odaklanmak zorunda olunduğuna işaret eden Pekcan, dünya üretiminin dijital bir dönüşüm sürecinden geçtiğini, bu dönüşümü kaçırmamak gerektiğini bildirdi. Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak dönemi anlayan yeni politikalar geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak, hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

"HEDEFİMİZ KÂĞITSIZ GÜMRÜK"

Pekcan, dış ticaret ve gümrüklere yönelik çalışmalara da işaret ederek, 100 günlük eylem programında kısa dönem hedefleri çerçevesindeki planları gerçekleştirdiklerini söyledi. Gelecek yıllarda 35 yeni noktada kurmayı planladıkları Türkiye Ticaret Merkezleri ile firmalara dağıtım kanallarına erişebilmeleri için destek sağladıklarına dikkati çeken Pekcan, TOBB ile 19 il ve 28 odada "İhracat Destek Ofisleri"ni kurduklarını hatırlattı. Pekcan, hedef ülkeler olarak belirledikleri Çin, Rusya, Hindistan ve Meksika ile Afrika ve Latin Amerika'ya yönelik sektör ve eyalet bazında eylem planları hazırladıklarını ifade etti. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Başkanı Gürsel Baran da bu yılın Türkiye için zor bir yıl olduğunu belirterek, son 15 yıldır başarılı bir büyüme grafiği sergileyen, sancılı coğrafyasında güven adası haline gelen Türkiye'nin, ekonomik alandaki saldırılarla yıpratılmaya çalışıldığını söyledi. Kur merkezli saldırıların döviz ve faizlerin yükselmesine yol açtığını hatırlatan Baran, hükümetin aldığı önlemler ve attığı adımlarla fırtınanın durulduğunu, piyasaların sakinleşmeye başladığını bildirdi.