• DOLAR 32.564
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2433.33
  • ...
Çeyrek asırdan fazla yaptığı iş için çırak bulamıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çeyrek asırdan fazladır ayakkabı imalatçısı olan Ali Bakıcı, gelişen sanayi karşısında mesleklerinin eskisi kadar değer görmediğini bu nedenle yetiştirecek çıkarak bulamadıklarını belirtti.

Kahramanmaraş'ta sadece 3 ayakkabı imalatçısının kaldığını söyleyen Bakıcı, "Önceleri ayakkabılar el ile yapılırdı, şimdi makineyle yapılmaya başlandı. El ile yapıldığında bir ayakkabı İki günden çıkardı, çünkü el ile yapılırdı.  Ama şimdi makineyle yapıldığından dolayı seri üretiliyor. Bu durum da çırak yetişmiyor. Usta nafta dikişiyle ayakkabıları dikerdi. Her şey elde yapılırdı, şimdi her şeyi makinelerle yapıldığından şu anda el işi yapan da sanatkâr da kalmadı. Birkaç kişi var Kahramanmaraş'ta sanatkâr olarak ayakkabı yapan arkadaşımız." şeklinde konuştu.

Bu mesleğin gelişen teknoloji karşısında bitme noktasına geldiğini dile getiren Bakıcı, mesleği kendilerine emanet edecek yeni bir neslin de yetişmediğinden dert yandı. Daha önceleri ayakkabı yaptırmak için gelen müşteriler ile sıcak diyaloglar ve tatlı sohbetler edildiğini ifade eden Bakıcı, günümüzde insanların tamamen maddeci bir bakış açısına sahip olduklarının altını çizdi.

Bakıcı, "İnsanlar artık her şeyi maddiyatta arıyor, her şey paraya döküldü. Bundan dolayı elemanda yetişmediği için eski ustalar da kalmadı. Eskiden vatandaşlar gelirdi sohbet ederlerdi bir diyalog olurdu. Siparişi var ise verirdi birkaç gün beklerdi ve güzel bir ayakkabı alırdı, bir zamanlar. Ama şimdi öyle bir şey yok gelip ayakkabısını aldığı gibi gidiyor sohbet etmiyor." ifadelerini kullandı.

Helal kazancın çok önemli bir erdem olduğunu vurgulayan Bakıcı, özellikle gençlere seslenerek helal kazanmaları için çağrıda bulunarak, "Burada ufak tefek ne kazanıyorsak Rabbim bereket versin. Fazlasında gözümüz yok, Allah ne vermiş ne kısmet etmişse şükrediyoruz. Ufak tefek çalışıyoruz. Allah'a şükür geçimimizi sağlıyoruz. Hayatımdan da memnunum tüm gençlere çağrım şudur helal kazansınlar. Harama gitmesinler, haram çok kötü bir şeydir." diye konuştu. (Cemil Özdaş -İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir