• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
Prof. Cereci Kürtçe Tarih Belgeseliyle Hırvatistan'da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERK - Bir akademisyen tarafından çekilen ilk Kürtçe belgesel film olan "Demek ji Dema" (Zamanın İçinden) adlı filmin, Almanya, Avusturya ve İspanya, Ermenistan ve Yunanistan'ın ardından Temmuz ayındaki film festivalinde gösterilmek üzere Hırvatistan'a gönderildiği öğrenildi.

 

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinin tarihini ve kültürel değerlerini, canlı tarih görüşmeleriyle Kürtçe olarak belgeleyen "Demek Ji Dema" (Through the Time-Zamanın İçinden) adlı belgesel filmin, 06-14 Temmuz tarihlerinde Hırvatistan'nın Tagor kentinde düzenlenecek olan Tagor Film Festivali'nde gösterilecek Türk filmlerinden biri olduğu bildirildi.

 

Akademisyen ve belgesel film yönetmeni Prof. Dr. Sedat Cereci'nin Batman'ın köylerinde 9 kişilik bir ekiple yaptığı çekimlerde, 20. yüzyılın başlarında doğan 89 yaşındaki Halil Zengin, 80 yaşındaki Hamza Yıldırım ve Nasibe Özdemir'le yapılan görüşmelerde, yaklaşık 80 yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin koşulları, ekonomik yapı, insan ilişkileri, kültürel ortam, başkentte yaşananların yöreye yansımaları, Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirmesi, yaşlı kuşakların gençlere bakışı dile getirildi. Köylerde yaşayan canlı kaynaklarla yapılan Kürtçe sözlü tarih görüşmelerinin filme kaydedilmesiyle yöre tarihinde yaşananlar, resmi tarihe kaydedilmeyen bilgiler, yöredeki önemli gelişmeler ve bilinmeyenler belgelendi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir