• DOLAR 32.575
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2427.169
  • ...
"Okurken sadece maddiyat değil maneviyat da hedeflenmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam dininde okumanın çok büyük bir öneme sahip olduğu, Kur'an ve sünnet ile sabit olduğu halde günümüz Müslüman toplumunda okumanın istenilen düzeyde olmadığı, üzücü bir durum olarak karşımızda duruyor.

"Okumak deyince ne anlıyorsunuz? İslam'da okumanın yeri ve önemi nedir?" gibi sorulara yanıt veren üniversiteli gençler, "bilinçli bir okumanın çok önemli olduğunu, okurken sadece maddiyatın değil maneviyatın da hedeflenmesi gerektiğini" belirttiler.

Okumanın birden fazla anlam ifade ettiğini dile getiren Adıyaman Üniversitesi öğrencilerinden Ali Biçer, "Okumak; sadece maddi olarak değil, kişinin kendini manevi olarak da geliştirmesidir. Bazen maddi anlamda da bir getirisi oluyor ama daha çok kendimizi manevi olarak geliştirmeliyiz. İslam inancında okumak önemli bir yer tutmaktadır.  İslam'ın ilk emridir okumak. 'Yaratan Rabbinin ismi ile oku.' diye başlıyor ilk ayet. Bundan dolayı dinimiz okumayı teşvik ediyor, dinimizde okumak önemli bir yer tutuyor." ifadelerini kullandı.

"Okumak çare üretmektir"

Bir Müslüman olarak okumanın hayatın her alanında önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Mahmut İzsüren ise, "Okumak deyince benim aklıma kendini geliştirmek, çaresi olmayan durumlara çare üretmek geliyor. İslam inancında Kur'an-ı Kerim, 'oku' diye başlıyor. Hazreti Ali'nin de bu anlamda bir sözü vardır; 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.' İslam inancına göre okumak çok önemlidir. Kur'an-ı Kerim'i bir araştırmacı gibi hiç incelemedim ama dinimizin emrettiği şeyleri öğrenmek için araştırdım, büyüklerimizden dinledim." şeklinde konuştu.

Masum Coşkun ise okumanın varoluş nedenleri üzerinde düşünmek olduğunu ifade ettikten sonra, "Okuma iki şekilde ele alınabilir. Bunlardan birisi bir meslek edinmek için okumak. Diğeri herhangi bir maddi beklenti olmadan okumaktır, anlamak için okumaktır. Allah'ın bize ilk emri 'oku'dur. İslam inancında okumanın değerinden bahsediliyor. Dünyayı anlamak, Allah'ın birliğini bilmek ve bizi niçin yarattığını idrak etmek için okumamız lazım. Bu nedenle ben de Kur'an-ı Kerim okuyorum, anlamı ile birlikte anlamaya çalışıyorum." dedi.

"Okumayan bir insan dinini öğrenemez"

İslam dininin okumaya çok büyük bir önem verdiğini ve okumayan bir insanın dinini gereği gibi anlayamayacağını dile getiren Mehmet Ceylan, "Ben Kur'an-ı Kerim'i okumamışım, bilmiyorum. Ancak ilk emrinin 'oku' olduğunu biliyorum. Okumayan bir insan dinini araştıramaz, tam bir bilgi sahibi olamaz, ondan dolayı okumak lazım."  ifadelerini kullandı.

Mehmet Salih Doğan ise okumanın günümüzde bir anlam ifade etmediğini, okuyanların işsiz olduğunu belirttikten sonra, "Günümüzde okumak deyince benim için boş bir anlam ifade ediyor. Günümüzde okuyan üniversitelilerin hepsi boşta kalıyor. Bir meslek edinmediği için okumanın bir anlamı kalmamış. İslam inancında okumanın yeri ile alakalı hiçbir fikrim yok. Kur'an-ı Kerim okumuşum ancak şu anda unutmuşum." şeklinde konuştu.

Ferhat Şahin ise okumanın çok geniş bir anlam içerdiğini ifade ettikten sonra, "Okumak kelimesi çok geniş bir anlamı içeriyor, her alanda okumak olabilir. Tabi üniversitenin içerisinde, bulunduğumuz ortamdan dolayı okumak, ilkokuldan başlayarak öğrencinin gelişim sürecinin devam etmesidir. Sadece okuldaki okumak değil, aile içindeki eğitimi ile birlikte bu sürecin üniversite ile tamamlanması demektir. Peygamber Efendimize mağarada ilk gelen emir 'oku' emridir. Peygamber Efendimiz zamanında da özellikle sahabeye İlim ve eğitimin önemini anlatıldı, bunu kitaplardan biliyoruz." dedi.

Sevcan Ağırtaş ise "Önceleri bir şeyleri ezberlemek için okuyordum. Daha sonra ilim ve bilim konusunda kendimi geliştirmem gerektiğini anladım, bilgilerimin çok çok eksik olduğunu gördüm. Çok kitap okumam gerektiğini, kendimi her anlamda geliştirmem gerektiğini anladım. Staj gördüğümüz okullarda lise öğrencileri felsefe derslerinde bize soruyorlar. 'Felsefe niçin vardır, Allah varsa biz yanıtını nasıl anlayabiliriz?' Bunları cevaplayabilmek için kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Okumak deyince bunu anlıyorum, bir insanın okuyabilmesi demek kendini geliştirebilmesi demektir. İslam dininde okumanın önemi çok büyüktür. Her zaman kadının değerinin olmadığı söylenir, oysaki İslam'da kadına da erkeğe de çok büyük değer verilmiş. Bundan dolayı okumanın İslam'daki yeri de çok önemlidir. Bir şeye körü körüne inanmak ile araştırarak inanmak arasında çok fark vardır. Kur'an-ı Kerim'in anlamını bilerek okumak ile sadece metin olarak okumak arasında da fark vardır." İfadelerini kullandı. (Cemil Özdaş- İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir