• DOLAR 32.598
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2509.459
  • ...
Yüksek Elektrik Faturaları Güneş Enerjisine Olan İlgiyi Artırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ADANA -Ülkede güneş ve rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretip, fazlasını dağıtım şirketine satışını düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesi ve elektriğe yapılan son zamların ardından'Yenilenebilir Enerji' yoğun ilgi görmeye başladı.

 

Güneş enerjisi ile elektirik üretimi hakkında bir açıklama yapan Korona Enerji Genel Müdürü Özen Özer, gerek yönetmeliğin uygulanması gerekse yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik toplumsal bilincin artmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda patlama beklediklerini söyledi.

Özer, "Ülkemizde artık yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Bulunduğumuz coğrafi konum nedeniyle, ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimi yapan bir çok ülkeye göre çok daha fazla ve bizler bu potansiyelin çok azını kullanabiliyoruz. Güneşimizin kıymetini bilmeliyiz, bundan da çok geç olmadan bir an önce faydalanmalıyız" diye uyarıda bulundu.

Sistem 5 Yılda Kendini Amorti Ediyor
Sistem maliyetlerinin düşeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Özer, hazırladığı maliyet hesabına göre; sıfır elektrik faturalı bir evin ancak 5 yılda kendini amorti ettiğini söyledi. Özer, yüzde 8 oranındaki son zamla birlikte 100 TL elektrik faturası ödeyen bir ailenin, 2-3 KW' lık tüm enerji ihtiyacını güneşten karşılamak için yaklaşık 15 bin TL'lik yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Sistemden devletin vergi almadığını belirten Özer; "Devlet bu uygulamadan vergide almayacak. Bedelini 5 yıl dolmadan geri çıkartıyor ve ondan sonra sürekli bedava elektrik sitemine sahibi oluyor. Ancak, trafo merkez gücünün yüzde 30'una kadar bağlanabilecek. Müracaat tarihi bu açıdan önemli. İstenilen belgeleri hazırlayıp müracaat edenler öncelik hakkına sahip olacak ve bu sistem faydalanabilecek. Kurduğumuz sistemde Güneş panelleri 10 Yıl garantili ve 25 yıl en az yüzde 25 verim garantili paneller kullanmaktayız. Sonuç olarak, elini çabuk tutan bu işten karlı çıkacak ve kazanacak."dedi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir