• DOLAR 32.586
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2415.317
  • ...
Ruhani: İran tam anlamıyla Türkiye`nin yanında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çankaya Köşkü'nde Türkiye-İran İş Forumu'na katıldı.

"İran, Türkiye'nin yanındadır"

İki ülkenin enerji alanındaki ilişkilerine değinen Ruhani, "Biz her zaman hazırız, sizin ülkenizin enerjisini uzun vadeli olarak temin etmek istiyoruz. Bizim komşu ve kardeş ülkemiz Türkiye ne kadar ihtiyaç duyarsa, İran tam anlamıyla Türkiye`nin yanındadır. İran kendi imkan ve potansiyelleriyle Türkiye`ye bu konuda destek olmak istiyor." diye konuştu.

Ruhani, bugünkü toplantıda iki ülke arasında ortak bir organize sanayi bölgesinin oluşturulma yönünde karar alındığını belirterek, böylece iki ülkenin karşılıklı imkanları kullanabileceğini ve sanayinin geliştirilebileceğini aktardı.

Türkiyeli yatırımcıların, İran`da özellikle petrokimya alanında faaliyet gösterebileceğini vurgulayan Ruhani, şu ifadeleri kullandı:

"Türk yatırımcılar, İran`da herhangi bir alanda yatırım yapmak, rafineri kurmak, petrokimya alanında faaliyet yapmak isterse, biz bütün gerekli madde, liman, bölge ve imkanları bu yatırımcılara tahsis etmeye hazırız. Ham madde, yer, gerekli imkanlar bizden, yatırım sizden. Bütün ürünü de siz isterseniz Türkiye`ye veya üçüncü bir ülkeye ihraç edebilirsiniz."

Ruhani, hem Türkiye`nin hem de İran`ın çeşitli deniz ve körfezlere komşu, aynı zamanda bölgeleri birbirine bağlayan son derece stratejik coğrafi konumları bulunduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, iki ülkenin demir yolları, ortak gümrük penceresi, serbest ve tercihi kurlara dayalı ticaret gibi alanlarda iş birliği geliştirebileceğini söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir