• DOLAR 32.494
  • EURO 34.989
  • ALTIN 2431.985
  • ...
Bitirilemeyen kaldırım ve yol çalışmaları mağdur ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Midyat'ta asfalt çalışmaları büyük ölçüde tamamlanan yolların şehir içi kaldırım, bisiklet yolu ve düzenleme çalışmaları halen bitmedi. Kimi rögar kapaklarının açık olması özellikle çocuklar için tehlike oluştururken, yolların bu şekilde bırakılması her kesimin tepkisini çekiyor.

Yaşanan mağduriyetlerle ilgili konuşan Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı, esnaf, öğrenci ve yayalar duruma tepki göstererek, çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerektiğini söylediler.

"Esnaflar bir bir kepenk kapatıyor"

Midyat Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Rıfat Direkçi, çalışmaların uzun süredir bitirilmemesi nedeniyle birçok esnafın iş yapamadığını ve işyerlerini kapattığını, bazısının ise yüksek kira bedeli ödeyerek başka yere taşınmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Direkçi, "Biz Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak bu sorunu birçok yerde dile getirdik. Bu mağduriyet 2 yılı aşkın süredir bitmedi ve halen devam ediyor. Şu an bulunduğumuz mevki Mardin Çevre Bulvarındaki 3 kilometrelik gidiş ve geliş yönünde, aynı şekilde Batman yolunda da kaldırımların olmaması nedeniyle yürüyüş sıkıntısı yaşanıyor. Toptancı esnafı yük indiremiyor. Bırakın engellileri sağlam insanlar yürümekte zorlanıyor. Yürüyecek kaldırım yok. Birçok esnaf kepenk kapattı, birçoğu da kapatabilir. Ayrıca şehir içi yolcu indirip bindirirken yol üstünde kalıyor. Bu, ciddi kazalara sebebiyet verebilir. Ayrıca öğrenci ve yayalar çok zorlanıyor. Yürüyecek kaldırım yok. Özellikle gece vakti, hiçbir uyarı ve güvenlik şeridi çekilmeyen yerler tehlike saçıyor." dedi.

"Yetki karmaşası, mağduriyeti sürdürüyor"

Yapılan çalışmaların yarım bırakılmasının sebeplerinden birisinin de kurumlar arası yetki karmaşası olduğunu ifade eden Direkçi, "Bu konuda yaşanan mağduriyetleri dile getirdiğimizde muhatap bulamıyoruz. Herkes topu birbirine atıyor. Kimin mesuliyetindeyse artık esnafımıza mağduriyet yaşatmaya hakları yok. Gönül belediyeciliği söylemi var. Ama bu mağduriyetler giderilmeden seçmenden oy nasıl isteyeceksiniz. Bu görüntüler tarihi kent Midyat'a yakışmıyor." şeklinde konuştu.

Esnaflardan tepki

Yapılmayan kaldırımlar nedeniyle büyük sıkını yaşadıklarını ifade den bazı esnaflar, yetkililere tepki gösterdiler.

Akçakaya Mahallesi sakinlerinden esnaf Abdulvahap Doğanay, "4 ay önce müteahhit buraya geldi. Burası düzgün idi, gayet güzel idi. Kepçeyle kazdı. Dedi 'hemen yapacağız' ben 'eğer yapmayacaksanız boşuna yapmayın gerek' dedim. 'yok, bir hafta içerisinde yapacağız ve bitireceğiz' dedi. Neyse, yıktılar 4 ay önce gelip yıktılar. Kış geldi, yağmur geldi ve kar gelecek. Halimizi görüyorsunuz. Bu çamurda ne dükkânımıza giriş yapabiliyoruz ne de çıkış yapabiliyoruz. Ne arabamızı park edebiliyoruz ne de iş yapabiliyoruz. Biz Midyat halkı olarak bu rezaleti hak etmemişiz. Biz istiyoruz ki gelsin mademki yapamıyorsa, bari iki araba çakıl getirsinler bir kepçeyle doldursunlar. Esnafa bu eziyet çektirmesinler." ifadelerini kullandı.

Esnaf Eyüp Yeşilmen, "Burası 4 aydır bu durumda. Traktör çağırıp moloz döktük. Buraya gelen müşteri çamurda geri dönüyor dükkâna giremiyor. Diyecek başka bir şey yok, bir an önce bu kaldırımları yapsınlar başka bir şey demiyoruz." dedi.

"Burası işlek bir cadde olduğu için sık kaza oluyor"

Esnaf Lazgin Akgül de "Ben 20 senedir buradayım. Burada hiç düzgün bir kaldırım görmüş değilim. Böyle bir çamurun içinde yaşıyoruz. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Çocuklarımız çamurun içinde yolun ortasından gidiyor. Biz korkuyoruz. Çocuklarımızı biz bırakıyoruz. Buradan sesimizi duyurmak istiyoruz. İnsanlar yolun ortasından gidiyor. Burası da işlek bir cadde olduğu için sık kaza oluyor. Bir an önce yetkililerden buraya bir çare bulmasını istiyoruz. 20 yıldır bir çözüm bulamadılar tek isteğimiz budur, bir an önce bitirsinler." diye konuştu.

"Midyat halkı olarak bunu hak etmedik"

Midyat halkı olarak bu eziyeti hak etmediklerini belirten Mehmet Şerif Akıncı ise şunları söyledi:

"Bizim daha önce burada ne kaldırım vardı ne de yol vardı. Devlet buraya bir müteahhit soktu. İhaleye girdi. Ödenek çıkarıldı, netice itibariyle kaldırım yapıldı ama yarı yarıya, tam bir kaldırım değildi. Bizim müteahhitle bir sorunumuz yok. Şehir dışındaki kaldırımlar yapıldı ama şehir içindeki kaldırımlar henüz bitmedi. Şehir içine gelince efendim ödenek bitti. Müteahhidin işi bitti. Ülkemiz biraz ekonomik sıkıntı yaşıyor. Bize de yazık yani. Senelerden beri bu böyledir. Daha nereye kadar biz bunu çekebiliriz. Mağduriyetimiz şudur, örneğin biz burada üç tane esnafız, diğer dükkânların önüne bakın bir de buraya bakın. Üstü bir metre yüksek altı alçak kaldırım. Ne mal indirebiliyoruz ne de gönderebiliyoruz. Bu bir işkencedir. Gelen arabalar park eder, araba yolda kalır ve tüm arabaların tamponu gitmiş. Arabalar çarpışıyor. Bu büyük bir eziyet ve cefâdır. Devlet yetkililerimizden ricamız şudur ki; biz Midyat halkı olarak bunu hak etmemişiz ve daima devletimizin hep yanında olmuşuzdur bugüne kadar. Ama şimdi mağduriyetimiz söz konusudur. Onlardan ricamız işte bu işi en kısa zamanda halletmeleridir. Bunun dışında yaşlı bir yaya geçer. Kaldırım ikiye ayrılmış. Bir tarafı yüksek bir tarafı alçak 'tap' diye düşüyorlar. Çok yaşlı kişiler düşüyor. Düşen birçok yaşlıyı kaldırmışım. Öğrenciler de burada okula giderken sıkıntı yaşıyorlar ve bozuk kaldırımlarda düşüyorlar."

Bünyamin Uçar ve Yusuf Acat adlı öğrenciler ise okula gidip gelirken kaldırımların bozuk olması ve araçların yanlış park etmeleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ve düştüklerini ifade ederek yetkililerden bir an önce kaldırımlar çalışmalarının bitirilmesini istediler. (Süleyman Tunç-İLKHA)








































































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir