• DOLAR 32.331
  • EURO 35.052
  • ALTIN 2284.383
  • ...
"Basın Kartları Yönetmeliği düzeltilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Basın Konseyi, geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan Basın Kartları Yönetmeliğine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.Konseyden yapılan açıklamada,

Basın Kartları Yönetmeliği'nde yapılan ve Resmi Gazetede yayınlanan son düzenlemenin, basın kartlarının iptalini kolaylaştıracak niteliğe büründürüldüğünün görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, şunları kaydedildi: "Yeni yönetmeliğin; 29'uncu maddesi, 'mili güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunulması veya bu tür davranışları alışkanlık edinilmesi' halinde basın kartının iptal edileceğini içeriyor.  Çok muğlak ifadeler içeren bu madde, keyfi kararlara yol açabilir.

6'ncı madde ile de basın kartı verilmesi için, belli suçlardan hüküm giymeme koşulu getiriliyor. Bu durumda yazdıklarından ötürü hakkında dava açılan pek çok gazeteci, basın kartını kaybetme tehlikesi yaşayabilir.

Ayrıca, yeni çıkarılan bu yönetmelikle, basın kartı komisyonunda meslek örgütlerinin temsili de kısıtlanıyor. Son derece antidemokratik bir adım olarak değerlendirdiğimiz söz konusu değişiklikten vazgeçilmesini talep ediyoruz."

Bu nedenlerle, yapılan düzenlemelerin geri çekilmesi, yönetmeliğin gazeteciler lehine düzenlenerek yenilenmesi istenilen açıklamada, "Demokrasilerin olmazsa olmazlarından birisi de basın özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü için gazeteciler rahatlıkla yazabilmeli, çizebilmeli ve düşüncelerini ifade edebilmelidir. Bunun için basın kartlarını devlet değil gazetecilerin bağlı oldukları meslek örgütleri ve sendikalardan oluşan bir komisyon vermelidir. Eğer bu yapılmayacaksa basın örgütlerinin de çağrıları doğrultusunda bu yönetmelik iptal edilmeli, meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda basın kartı uygulaması gazeteciyi, basın özgürlüğünü ve demokrasiyi koruyan bir yapıya kavuşturulmalıdır." denildi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir