• DOLAR 32.574
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2425.443
  • ...
Bakan Çavuşoğlu: S-400`lerin bağımsız kullanılması için gerekli önlemler alınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2019 yılı bütçesi görüşülürken milletvekillerinin yönelttiği bazı sorulara yazılı yanıt verdi.

"S-400 füze alımı ile F-35 savaş uçağı projesi uyumsuzluğu ülkemiz için sorun yaratacak mı?" sorusuna Çavuşoğlu, "S-400 tedariki, ülkemizin acil ve kısa vadeli güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Bu sistemin F-35 uçaklarına ve NATO sistemlerine zarar vermeyecek şekilde bağımsız kullanılması için gerekli önlemler alınacaktır. Bu konuda hassasiyet gösteren ABD makamlarıyla da temaslarımız devam etmektedir" yanıtını verdi.

"NATO üyesi bir ülke olarak AB ordusuna yaklaşımımız nedir? PESCO'ya katılım bağlamında ülkemizin duruşu hakkında bilgi verir misiniz?" sorusuna ise Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

"Bu konuda AB içerisinde görüş ayrılıkları bulunduğu gözlenmektedir. NATO'nun sağladığı savunma şemsiyesine önem veren ülkelerin NATO'ya alternatif görünen girişimlere şüpheyle baktıkları bilinmektedir. AB bünyesindeki Daimi Yapılandırılmış İşbirliğine (PESCO) ise hâlihazırda 25 AB üyesi katılmaktadır (İngiltere, Malta ve Danimarka hariç). PESCO, 17 farklı yetenek geliştirme projesine odaklı olmakla beraber, bu projelerin mevcut aşamada arzu eden AB ülkelerinin katılımıyla icra edilmesi söz konusudur. AB Konseyinin 2018 yılı bitmeden önce, üçüncü ülkelerin bu projelere istisnai katılımlarına ilişkin bir karar alması beklenmektedir. AB'ye aday ve AB üyesi olmayan bir NATO Müttefiki olarak AB'deki güvenlik ve savunma gayretlerini yakından takip etmekteyiz. Üçüncü ülkelere katılım imkânı sağlanması ve özelikle savunma sanayimizin sağlayabileceği katkılara dikkat çekilmek suretiyle bu inisiyatiflere iştirakimizin AB'nin de yararına olacağını, AB yetkililerine uygun vesilelerle vurgulamaktayız." (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir