• DOLAR 32.566
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2431.003
  • ...
İtalya`da Müslüman Mezarlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İTALYA - Avrupa`nın birçok ülkesinde Yahudi Mezarlığı bulunurken, Müslüman mezarlığı pek duyulmuyor. İtalyan Müslüman İbrahim Hasan ise bir kaç arkadaşıyla beraber İslami bilinçle Müslümanların yattığı mezarlığa sahip çıkıyor.

 

İtalya`nın Trieste şehrinde bulunan Osmanlı`dan kalma Müslüman mezarlığının bakımı şu an İtalyan Müslümanlar tarafından yapılıyor.

 

Mezarlık hakkında bilgi veren araştırmacı Müslüman İbrahim Hasan, mezarlıkta, Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu topraklarda düşmanlara karşı savaşarak şehid olan veya burada kalan Müslümanların yattığını söyledi.

 

Bu tarihe öncelikle başkalarının sahip çıkması gerektiğini ama hiç kimsenin buna sahip çıkmadığını ifade eden Hasan, "Mezarlık adeta kimsesiz duruyor. İşte bu gördüğünüz cami şeklinde kubbe sararmış ve hiç bir onarımdan geçirilmemiş. Kabirler ise çayırlığın fazla olmasıyla bazen gözükmemekte ama biz bir kaç arkadaş arada bir gelip Allah rızası için otları kesip kabirlerin kaybolmaması için temizlik yapıyoruz. Bizim görevimizdir biliyorum. Ama bu görevi ilkin sizlerin sahiplenmeniz lazım. Yıllardır bu işle alakalıyım gelip bu Müslümanların mezarlığıyla ilgilenen hiç bir yetkili görmedim. Ne yapalım başkaları ilgilenmiyorsa bizler de boş veremeyiz. Bu tarihin yok olmaması için çalışıyoruz.

 

Bakın bu mezarlığın kenarında bir dere akmaktadır. Yani tehlikeli bir durum. Şayet aşırı bir yağış olursa toprak kaymasına ve mezarlığın ortadan kaybolmasına neden olabilir" dedi.

 

Trieste kentinde bulunan Müslüman mezarlığı yumuşak bir zemin üzerinde kurulu ve mezarlığa ilk girişte kubbe şeklinde bir bina bulunmaktadır. Cami şeklinde olan kubbenin pencereleri olup tepesinde bir hilal, şehirden duvara bakarken asırlık bir mezarlığın varlığı gözükmektedir.

 

Kubbenin içerisinde oda ve salon kısmında mermerden yapılmış ölü yıkama (musalla) taşı, sütunlar ve el işlemeli nakışlar duvarları süslüyor. Su ısıtmak için bir şömine de yerleştirilmiştir. Başka bir kapıda ise bekçi odası bulunuyor ama yıllardır kullanılmadığı için sararmış vaziyettedir.

 

Mezarlıkta Türk, Bosna ve Somalili olan birçok Müslüman`ın ismi kabir taşlarına yazılmış.

Yunus Can - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir