• DOLAR 32.588
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2439.192
  • ...
TARİHTE BUGÜN
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1918  I. Dünya Savaşı`nın ardından imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması maddelerine göre Osmanlı topraklarının Anadolu kısmı işgal edilmeye başlandı ve Bahçe, İslahiye, Hassa, Mamure, Osmaniye (Cebelibereket) işgal edildi.Hatay İlinin Dörtyol İlçesinde Fransız güçlerine karşı ilk kurşun Karakese Beldesinde Ömer Hocanın oğlu Mehmet (Kara Mehmet) tarafından sıkıldı.

1941:  II. Dünya Savaşı'nda, İstanbul'da ekmek karneye bağlandı.

1941:  II. Dünya Savaşı`nın son anlarına kadar zaferler elde eden Japonlar, Hong Kong`a girdi. Böylece Çin`i de karşısına alan Japonya,  tüm dünyanın karşı cephe oluşturmasının yolunu açmış oluyordu.

1957:  Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı, NATO'nun Paris'te yaptığı toplantıda Amerika Birleşik Devletler füzelerinin Avrupa`da konuşlandırılması kabul edildi. Bu tarihten itibaren Türkiye de dahil NATO ülkelerinde kurulan NATO üsleri, gerçekte birer ABD üssü olmaktan öteye gitmiyorlardı.

1962 :   Milli Güvenlik Kurulu kurulmasına dair kanun kabul edildi. Askeri darbenin ardından normalleşme sürecinde de yönetimde askerin ağırlığını korumak maksadıyla kurulan Milli Güvenlik Kurulu, askerlerin etkinliği azaltılmışsa bile, halen vesayet rejiminin sembolü olma özelliğini korumaktadır.

1966: Koç grubunca üretilen ilk Türk otomobili Anadol satışa sunuldu. Peşin fiyatı 26 bin 800 lira

1974 :Türkiye`nin Kıbrıs`a askeri müdahalesinin ardından ABD, Türkiye'ye silah ambargosu uygulamaya başladı. Müttefik olarak görülen ABD, halen Türkiye`yi Kıbrıs`ta işgalci güç olarak görmektedir.

1978: Kahraman Maraş`ta bir sinemayı bombalamakla Türkiye`nin en büyük provakasyonlarından birine imza atan Sol gruplar, burada alevi-sünni çatışmasının fitilini ateşlediler. Bombalama olayında ölen ve yaralananların yakınları galeyana gelerek sokağa dökülmüş ve büyük çaplı sokak çatışmaları başlamıştı. 24 Aralık`a kadar devam eden olaylar neticesinde 150 civarında insan hayatını kaybetmiş birçok ev ve işyeri tahrip edilmişti.

1984: Çin ve ABD, Hong Kong'un 1997'de Çin'e devredilmesi konusunda anlaştı. Hong Kong, Çin'in güney kıyısında bulunan, 1 Temmuz 1997 tarihine kadar Britanya Krallığına bağlı sömürge ve adalar grubuyken, bu tarihten itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı özel yönetim bölgesi olmuştur. Hong Kong; Hong Kong Adası, Kowloon Yarımadası ve 235 kadar küçük adadan meydana gelmiştir. Hong Kong, Asya'nın en büyük serbest pazarı ve limanı, en işlek ticaret, endüstri ve turizm merkezidir.

1994: Brüksel'de toplanan Türkiye-AB Ortaklık Konseyi, Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girişini onaylamadı ve 6 Mart 1995 tarihindeki toplantıya bıraktı. Toplantıda Dışişleri Bakanı Murat Karayalçın, DEP Milletvekilleri konusunda eleştiri bombardımanına tutuldu ve terörle mücadelede insan haklarına riayet gösterilmesi istendi.

2000: Ölüm orucu ve açlık grevlerinin devam ettiği 20 cezaevine, müdahale edildi. ''Hayata Dönüş'' adı verilen ama birçok hayata mal olan operasyon, sabah saat 05.00'te başladı.Operasyonun ilk gününde, Çanakkale ve Ümraniye cezaevleri hariç 18 cezaevinde eylem sona erdirildi.İçişleri Bakanlığı, operasyon sırasında çoğu kendini yakmak suretiyle 15 tutuklu ve hükümlünün öldüğünü, 78 kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamada, operasyonda, 1 uzman jandarma çavuş ve 1 jandarma erin hayatını kaybettiği, 3 askerin de yaralandığı belirtildi. (22 Aralık 2000 itibarıyla, askerlerden 2 ölü, 4 yaralı, hükümlülerden ise 20 ölü, 102 yaralı olduğu açıklandı.) Operasyon sonrası F tipi cezaevlerine ilk nakiller yapıldı. Cezaevlerindeki müdahaleleri protesto için çeşitli illerde gösteriler yapıldı.

2001: Kabil'e en az 3 bin kişiden oluşacak uluslararası güç konuşlandırılması için BM Güvenlik Konseyi onay verdi. ABD çıkarlarını koruma şebekesi haline gelen BM, ABD emredince birkez daha harekete geçmiş ve Afganistan`ı işgal etme kararı almıştı.

2003: Libya lideri Muammer Kaddafi ülkesinin nükleer ve kimyasal silah üretme hedefinden vazgeçtiğini duyurdu. Irak, kitle imha silahları bahanesiyle işgal edilip Saddam Hüseyin devrilince, Kaddafi gibi diktatörler işgale sebep olacak bahaneleri ortadan kaldırmaya başladılar. Baştan beri Batı`ya sırtını dayamış olan Ortadoğu diktatörleri batı desteğini de beklendiği üzere kaybedince dayanacakları bir halk kalmamıştı.

2005: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kürşat Yılmaz, İşadamı Korkmaz Yiğit, Türkücü İbrahim Tatlıses, “Banker Kastelli” olarak tanınan Abidin Cevher Özden'in de aralarında bulunduğu 42 kişi hakkında 2 ile 307 yıl arasında değişen hapis cezaları istemiyle dava açtı. Çetelerin istila ettiği bir zamanların Türkiye`sinde işadamlarından gazeticilere, sanatçılardan yöneticilere hemen herkesin bir şekilde bağlantılı olduğu derin ilişkiler, gün geçtikçe yeni ve şok edici boyutlar kazanıyordu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir