• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Miladi yılbaşı Müslümanlara ait bir yılbaşı değildir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin hemen her yerinde AVM'ler, meydanlar, işlek caddeler ve çeşitli turistik mekânlar yılbaşı için süslenerek vatandaşlar Hıristiyan adetlerine özendiriliyor. Farklı etkinlik ve kampanyalarla 2019'u karşılamaya hazırlanan AVM'ler, çeşitli süslemelerle vatandaşları yılbaşını kutlamaya teşvik ediyor.

Kapitalist siteminin her fırsatı nasıl değerlendirdiğini gösteren AVM'ler, rengârenk ve çeşitli süsleme yaparak yılbaşı kutlamasını Müslümanlara hoş göstermeye çalışıyorlar. Türkiye'deki birçok il ve ilçe belediyesi de her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlamalara hazırlanıyor.

Konuyu İLKHA'ya değerlendiren İlahiyatçı Mürşit Cevahir, Müslümanların yılbaşında kendi geçmişini göz önünde bulundurup muhasebesini yapması gerektiğini, Yahudi ve Hristiyanlara benzemenin de onları kendine dost edinmenin uygun olmadığını belirtti.

Her türlü ahlaksızlığı içinde barındıran yılbaşı gecesinde Müslümanların, İslam esaslarına göre hareket etmesi gerektiğini belirten Cevahir, Müslüman'ın hassasiyet sahibi olması gerektiğini ifade etti.

"Miladi yılbaşı Müslümanlara ait bir yılbaşı değildir"

Yılbaşının İslam'da asla yerinin olmadığını belirten Cevahir, "Miladi yılbaşı Müslümanlara ait bir yılbaşı değildir. Hazreti İsa'nın doğumu ile alakalı bir gündür. Bizim örfümüzde ve dinimizde miladi yılbaşıyı kutlama diye bir hüküm yoktur. Bu bize batıdan gelmiş, içimize sokulmuş bidatlerden bir tanesidir." dedi.

"Müslümanların hicri yılbaşısı vardır"

Müslümanların yılbaşısının hicri yılbaşı olduğunu belirten Cevahir, "Bizim hicri yılbaşımız vardır. Yüce Rabbimizin Kur'an-ı Kerim'e de koyduğu bu aylar ile ilgili de hicri yılbaşımız vardır. Hicri yılbaşıyı bile emir anlamında etkinliklerle kutlama yoktur. Gerek miladi gerekse hicri yılbaşı da olsun insan bir yıl geçirmiş olduğu ömrünün muhasebesini yapması gerekiyor. Çünkü biz bu dünyaya ebedi yaşamak için değil imtihan olmak ve sınırlı yaşamak için gelmişiz. Onun için de ömrümüzü yüce Rabbimizin emri ve peygamber efendimizin emri ile geçirmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

"Yılbaşı kutlamaları bize batıdan gelmiştir"

Cevahir, Hristiyan geleneği olan ve İslam dini ile hiçbir ilgisi olmayan "yılbaşı kutlamaları" adı altında yapılan her türlü eğlenceden uzak durması uyarısında bulunarak şunları söyledi:

"Yılbaşı kutlamalarının dinimizde yeri yoktur. Özellikle de hindi kesmek, o gece insanlara ikram etmek dinimizde bu anlamda bu geceye mahsus herhangi bir kutlama ve gelenek yoktur. Bu anlamda yılbaşı kutlamaları bize batıdan gelmiştir. Yılbaşı kutlamalarının caiz olmadığını âlimlerimizde beyan etmiştir. Peygamber efendimiz de 'Kim bir kavme benzerse, oda onlardan olur' demiştir. İnanç olarak benzerse zaten dinden çıkar, Müslüman sayılmaz. Amel olarak benzerse bu da haram olur. Örf ve adet olarak benzerse bu da mekruh olur ve yine dinimize ait olmayan bir işi yapmış olur. Müslümanların bu tür kutlamalardan uzak durması gerekiyor. Bir senenin muhasebesini yapması, Allah-u Teâlâ'ya geçmiş senelerde nasıl bir kulluk ettiğinin hesabını kendisine sorması gerekiyor."

Caiz olmayan bir şeyin gerçekleşmesi için atılan adımların hiç birisinin caiz olmayacağını vurgulayan Cevahir, "Bu ister belediye tarafından, ister devlet tarafından, isterse fert tarafından yapılsın yani harama götüren etkinliklerde haramdır." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir