• DOLAR 32.813
  • EURO 35.484
  • ALTIN 2525.448
  • ...

İŞTE GÜN GÜN 2018'DE OLUP BİTENLER

9 Ocak

- Güney Kore ile Kuzey Kore, iki yıllık aranın ardından tekrar üst düzey görüşmelere başladı.

17 Ocak

- Güney Kore ile Kuzey Kore'den sporcuların PyeongChang'da düzenlenecek 2018 Kış Olimpiyatları'nın açılışında tek bayrak altında yürümesi kararlaştırıldı.

20 Ocak

- ABD hükümeti, Kongrede Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda anlaşamadıkları için Trump'ın başkanlığının ilk yıl dönümünde resmi olarak kapandı.

- TSK ve ÖSO, Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı.

25 Ocak

- Çinli bilim adamları dünyada ilk kez bir maymunu klonladı.

31 Ocak

- ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir tartışılan Guantanamo Körfezi'ndeki tutukevinin açık kalması için başkanlık kararnamesi imzaladı.

11 Şubat

- Rusya'nın başkenti Moskova'dan kalkan ve içerisinde 71 kişinin bulunduğu yolcu uçağı, Moskova yakınlarındaki Ramenskoye bölgesinde düştü. Uçaktan kurtulan olmadı.

14 Şubat

- Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma görevinden istifa etti.

18 Şubat

- İran'da başkent Tahran'dan havalandıktan sonra İsfahan eyaleti yakınlarında düşen Aseman Hava Yollarına ait yolcu uçağında biri çocuk 66 kişi hayatını kaybetti.

26 Şubat

- Suudi Arabistan'da Genelkurmay Başkanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekliye sevk edilirken, Kara Kuvvetleri Komutanının yanı sıra birçok bakan yardımcısı ve üst düzey yetkili görevden alındı.

27 Şubat

- Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

6 Mart

- İngiliz yayın kurumu BBC, Wiltshire bölgesindeki alışveriş merkezinde bilinçsiz halde bulunan 66 yaşındaki erkek ile 33 yaşındaki kadının, ABD ile Rusya'nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan Sergey Skripal ve kızı Yulia olduğunu duyurdu.

- Rusya Savunma Bakanlığı, Antonov-26 tipi kargo uçağının Suriye'deki Hımeymim hava üssü yakınlarında düştüğünü ve uçakta bulunan 26 yolcu ve 6 kişilik mürettebatın hayatını kaybettiğini bildirdi.

11 Mart

- Çin'de devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı için uygulanan 10 yıllık görev süresi sınırının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

12 Mart

- Nepal'in başkenti Katmandu'da Bangladeş havayolu şirketine ait uçağın düşmesi sonucu 49 kişi yaşamını yitirdi.

13 Mart

- ABD Başkanı Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden aldı. Tillerson'un yerine ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Mike Pompeo getirildi.

14 Mart

- Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking 76 yaşında hayatını kaybetti.

18 Mart

- TSK ve ÖSO, Afrin ilçe merkezini direnişle karşılaşmadan ele geçirdi.

20 Mart

- Amerikan teknoloji şirketi IBM dünyanın en küçük bilgisayarını üretti. 1 milimetreye 1 milimetre ölçülerindeki bilgisayarın IBM bilgisayarında 1990 yılında kullanılan 32 bitlik devre mimarisine sahip olduğu belirtildi.

23 Mart

- ABD'de Trump yönetimi, Çin'den ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirilmesi kararı aldı. Karar, ABD ile Çin arasında "ticaret savaşının" fitilini ateşledi.

25 Mart

- Rusya'nın orta güney kesiminde bulunan Kemerovo şehrinde bir alışveriş merkezinde çıkan yangında çocukların da aralarında bulunduğu 64 kişi hayatını kaybetti.

- Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in daveti üzerine Pekin'i ziyaret etti.

29 Mart

- Venezuela'nın Carabobo eyaletinde tutukevinde çıkan yangında 78 kişi öldü.

2 Nisan

- Çin`in, Washington yönetiminin çelik ve alüminyum tarifelerine karşılık, ABD`den ithal edilen 128 ürüne yüzde 15 ila 25 vergi uygulayacağı bildirildi.

5 Nisan

- İran'da son bir yıl içinde çeşitli suçlardan hüküm giyen 390 kişinin idam edildiği bildirildi.

- Pekin yönetimi, ABD'nin Çin menşeli ürünlere yönelik gümrük tarifeleri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) başvurdu.

6 Nisan

- Güney Kore'de yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmaktan suçlu bulunan eski Devlet Başkanı Park Geun-hye'ye 24 yıl hapis cezası verildi.

11 Nisan

- Azerbaycan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kazandı.

- Cezayir'in kuzeyindeki Blida kentinde bir askeri nakliye uçağının düşmesi sonucu 257 kişi öldü.

14 Nisan

- ABD, İngiltere ve Fransa'nın Doğu Guta'da sivillere yönelik kimyasal silah kullanan Beşşar Esed rejimi güçlerini hedef aldığı saldırıda Suriye'nin başkent Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda illerindeki asker noktalar bombalandı.

16 Nisan

- Suriye'den çekilme tartışmalarının sürdüğü ABD'de, Savunma Bakanlığının (Pentagon), 2019 bütçesinde Suriye'de PYD/PKK'nın da dahil olduğu 60 ila 65 bin kişilik bir gruba silah ve mühimmat talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

21 Nisan

- Kuzey Kore, Seul ve Washington yönetimleriyle yapacağı zirvelerden önce nükleer ve kıtalar arası balistik füze denemelerini durduracağını duyurdu.

23 Nisan

- Ermenistan Başbakanı Serj Sarkisyan, başbakan seçilmesinden sonra başlayan protestolar nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

27 Nisan

- Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde bir araya geldi.

2 Mayıs

- İspanya'nın kuzeyi ile Fransa'nın güneyinde bağımsız bir devlet kurmak için mücadele veren Bask Yurdu ve Özgürlük (ETA) örgütü, kendini tamamen feshettiğini açıkladı.

3 Mayıs

- Hindistan'ın kuzeyinde etkili kum fırtınasında en az 125 kişi hayatını kaybetti.

8 Mayıs

- ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015'te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıkladı.

14 Mayıs

- ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliği düzenlenen törenle Kudüs'e taşındı.

- Terörist israil askerlerinin, Gazze sınırında, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açması sonucu 65 kişi şehit oldu, 3 binden fazla kişi yaralandı.

16 Mayıs

- ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu bulunan eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, davaya bakan Yargıç Richard Berman'ın açıkladığı karara göre 32 ay hapis cezası aldı.

18 Mayıs

- Papa Franciscus ile Şili kilisesinde çocuklara yönelik cinsel istismar skandalını görüşmek üzere Vatikan'a gelen Şilili piskoposlar, toplantıların sona ermesiyle Papa'ya toplu istifa dilekçesi verdi.

- Küba'nın başkenti Havana'dan Holguin kentine gitmek üzere havalanan ve 104 yolcu ile 9 mürettebat taşıyan uçağın, Jose Marti Uluslararası Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmesi sonucu 110 kişi öldü, 3 kişi yaralı kurtuldu.

26 Mayıs

- Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü'nde tekrar bir araya geldi.

3 Haziran

- Guatemala'da Fuego Yanardağı patladı. Patlamalar nedeniyle 194 kişi öldü, 234 kişi kayboldu. Afetten toplam 1,7 milyon kişi etkilendi. Patlamalar ve püsküren lavlar El Rodeo köyünü yok etti.

4 Haziran

- Suudi Arabistan'da kadınlar sürücü ehliyeti almaya başladı.

9 Haziran

- Afganistan'da Taliban örgütü, tarihinde ilk kez Ramazan Bayramı için 3 günlük ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

12 Haziran

- ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u ilk kez bir araya getiren tarihi zirve Singapur'da yapıldı.

15 Haziran

- ABD Başkanı Donald Trump, Çin`den ithal edilen teknolojik ürünlere 50 milyar dolarlık gümrük vergisi uygulanması kararını onayladı.

18 Haziran

- ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e daha önce açıkladığı tarifelere misillemeyle karşılık vermesi nedeniyle 200 milyar dolarlık daha gümrük vergisi uygulanması talimatını verdi.

30 Haziran

- Abluka altındaki Gazze sınırında, 30 Mart'tan bu yana devam eden "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerinde, terörist israil askerleri 135 Filistinliyi şehit etti. Gösterilerde 15 binden fazla Filistinli yaralandı.

6 Temmuz

- ABD yönetimi, Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulamaya resmen başladı.

17 Temmuz

- Gök bilimciler, Jüpiter'in yörüngesinde 12 yeni uydu buldu.

26 Temmuz

- ABD Başkanı Donald Trump, FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanmasına devam edilen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson'ın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye geniş yaptırımlar başlatacağı tehdidinde bulundu.

31 Temmuz

- Mars, 15 yıl sonra Dünya'ya en yakın konuma geldi.

7 Ağustos

- ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin geri çekildiği nükleer anlaşma çerçevesinde askıya alınan İran yaptırımlarının ilk bölümünü yeniden uygulamaya başladı.

8 Ağustos

- Çin, ABD'nin 16 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına getirdiği vergilere misilleme olarak 16 milyar dolar tutarındaki ABD menşeli ürüne yüzde 25 ilave vergi getirildiğini açıkladı.

10 Ağustos

- ABD Başkanı Trump, Türkiye'ye yönelik çelik ve alüminyum için gümrük vergilerini iki katına çıkardığını duyurdu.

14 Ağustos

- İtalya'nın Cenova kentinde A10 otoyolundaki Morandi Köprüsü'nün bir kısmının çökmesi sonucu 39 kişi hayatını kaybetti. Kentte 12 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

18 Eylül

- Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı zirve ve 3 günlük ziyaret çerçevesinde Pyongyang'a gitti.

21 Eylül

- Suudi Arabistan'ın resmi televizyon kanalında ilk kez bir kadın spiker ana haber bültenini sundu.

2 Ekim

- Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'dan Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha haber alınamadı. Daha sona ortaya çıkan kanıtlardan Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gelen bir ekip tarafından konsolosluk binasında öldürüldüğü ve cesedinin yok edildiği anlaşıldı.

5 Ekim

- Fransız makamlarından, İnterpol Başkanı Mıng Hongvey'den 29 Eylül'den bu yana haber alınamadığı ve Çinli bürokratın kaybolmasına ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi. Çin, Mıng'ın yasaları ihlal ettiği şüphesiyle soruşturma altına alındığını açıkladı.

18 Ekim

- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda "öldürüldüğüne" ilişkin ses kayıtlarını Ankara ziyareti sırasında dinlediği iddia edildi.

19 Ekim

- Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın "konsolosluk binasında yaşanan arbede sonucunda öldüğünü" itiraf etti.

22 Ekim

- Almanya Başbakanı Angela Merkel, ''Kaşıkçı olayı aydınlatılmadan Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapılmayacağını" söyledi.

23 Ekim

- ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı Suudi yetkililerin vizelerinin iptal edileceğini, vize yasağı ve diğer yaptırımların uygulanacağını açıkladı.

24 Ekim

- Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin ses kayıtlarını dinlediği iddia edildi.

31 Ekim

- Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Kepler Uzay Teleskobu'nun, derin uzaydaki 9 yıllık keşif yolculuğunun ardından emekliye ayrıldığını açıkladı.

5 Kasım

- ABD yönetimi, 2015'te nükleer anlaşma çerçevesinde kaldırdığı İran yaptırımlarının enerji, finans ve deniz taşımacılığı sektörlerini kapsayan ikinci bölümünü de uygulamaya başladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran'a uygulanacak ikinci yaptırım paketinde petrol ithalatına ilişkin Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülkeye geçici muafiyet tanınacağını açıkladı.

7 Kasım

- ABD'de Kongreyi yeniden şekillendirecek ara seçimlerde Demokratlar, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Cumhuriyetçilerin elinden aldı.

8 Kasım

- ABD'nin California eyaletinde çıkan yangında 88 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 620 kilometrekarelik alanı etkisi altına alan yangın, California tarihinin en büyük ve en çok can kaybının yaşandığı orman yangını olarak kayıtlara geçti.

14 Kasım

- İngiltere'de Bakanlar Kurulu, Avrupa Birliği ile varılan Brexit anlaşmasına onay verdi.

15 Kasım

- Suudi Arabistan Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili 5 kişinin idamının istendiğini açıkladı.

- ABD yönetimi, Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın eski başdanışmanı Suud el-Kahtani ve Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosu Muhammed el-Katibi'nin aralarında bulunduğu 17 Suudi hakkında yaptırım kararı aldı.

17 Kasım

- Fransa'da ülke genelinde akaryakıt zamlarını protesto eden ve "sarı yelekliler" adı altında örgütlenen gösteriler düzenlendi.

25 Kasım

- AB üyesi 27 ülke lideri, Brexit anlaşmasını ve İngiltere ile gelecekteki ilişkileri belirleyecek siyasi deklarasyon belgesini onayladı.

- Rus savaş gemileri Azak Denizi'nde Kerç Boğazı civarında bulunan Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulundu. Rusya, gemilere el koyarken görevli askeri mürettebatı gözaltına aldı.

26 Kasım

- Ukrayna, Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemilerinin Ukrayna savaş gemilerine silahlı müdahalede bulunması nedeniyle sıkıyönetim ilan etti.

- Çin'de Guangdong eyaletinin Şıncın kentinde bir üniversitede görevli bilim adamı Hı Cienkui, Hong Kong'da düzenlenen uluslararası kongrede embriyo evresinde genetik değişiklik yapılmış ilk bebeklerin dünyaya geldiğini ileri sürdü.

- NASA'nın sismik inceleme aracı "InSight" Mars yüzeyine indi.

1 Aralık

- Eski ABD Başkanı George Herbert Walker Bush, 94 yaşında Teksas'ta hayatını kaybetti.

- ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Arjantin'deki görüşmesinden "iki ülke arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi" konusunda uzlaşma çıktı.

6 Aralık

- Çinli teknoloji şirketi Huawei'in sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü Mıng Vancou, ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada'da gözaltına alındı.

7 Aralık

- Çin, Ay'ın karanlık yüzüne inecek keşif aracı Çang'ı-4'i uzaya fırlattı.

8 Aralık

- Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, "sarı yelekliler" olarak anılan göstericilerin öncülük ettiği eylemlere 125 bin kişinin katıldığını, çıkan olaylarda binden fazla kişinin gözaltına alındığını, 17'si polis 118 kişinin yaralandığını açıkladı.

10 Aralık

- NASA'nın Voyager 2 adlı uzay aracı, yaklaşık 41 yıllık uzay serüveninin ardından yıldızlar arası bölgeye ulaştı.

Kaynak: AA